





Weingut Ziereisen Jaspis Bürgin Spätburgunder 2020
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." – Robert Parker
"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin
”DER SPRÆNGES!” Lige rundt om hjørnet tordner bragene fra et aktivt kalkbrud, og mineraliteten i Jaspis Bürgin 2020 når omtrent samme eksplosive intensitet...
Luksusflagskibet er en selektion af de bedste druer, og i sidste ende de bedste fade, fra de ældste parceller af pureste ren jurakalk på den stejle sydskråning Efringer Oelberg.
Hanspeter Ziereisens gamle vinstokke, plantet helt tilbage i 1950’erne og 1960’erne, giver så forrygende koncentration, kompleksitet og karakter til vinen, at anmelderne ikke uden grund sammenligner med burgundiske Grand Cru’er som eksempelvis Clos de la Roche.
Med et indgående kendskab til sine ældste vinstokke plukker Hanspeter med sikker hånd de topdruerne, der er tiltænkt Jaspis Bürgin. Den endelige selektion sker i kælderen, når vinen, efter spontangæring med 6-8 ugers maceration, har ligget 20-24 måneder på nye og ældre egetræsfade i kontakt med de fine gærrester.
Resultatet er hands down en af denne verdens allerstørste rødvine på Pinot Noir… Frygtindgydende maskulin, førførende sensuel, jordnær mineralsk og svævende elegant… Jaspis Bürgin rummer det hele, og meget mere, i ét og samme mundfuld!
2020 er en udpræget rødvinsårgang i Tyskland, hvor det varme vejr har skabt Pinot Noir med fornem farve, tekstur og frugtkoncentration… Vi er tildelt meget få flasker!
Nyd vinen til steaks, andebryst, fuglevildt, fjerkræ, svamperetter, lette asiatiske serveringer, tapas samt modne oste. Servér ved 14-17°C.
Jaspis Bürgin Spätburgunder Alte Reben 2020 er lavet på 100 % Spätburgunder (Pinot Noir), der høstes fra særligt udvalgte gamle vinstokke (plantet helt tilbage fra 1958-1966) fra nogle af producentens bedste parceller på Efringen Oelberg i Sydbaden. Jordbunden består af ren jurakalk, der giver en unik mineralsk nerve i vinen. Modnet i 20-24 måneder på nye og brugte barriquefade for ekstra krydderi og kompleksitet. Ingen klaring eller filtrering.
Hvordan smager Weingut Ziereisen Jaspis Bürgin Spätburgunder 2020?
Jaspis Bürgin 2020 står flot farvemættet i glasset... Næsen imponerer med stor og frugtmoden duft af røde og mørke kirsebær, violer, skovbær og blåbær, der følges på vej med mineralske undertoner af røg, kalksten og regnvåd skovbund samt toplækre strejf af læder, lakrids, kaffe og vanilje fra den lange fadlagring… På tungen er rødvinen flot cremet og nærmest svævende i teksturen, mens den let fadkrydrede smag imponerer med power, kompleksitet og finesse i fornemt samspil. Peberkrydderi og toast. Florale noter. Klassisk burgundisk skovbund møder Spätburgunders karakteristiske røgede kød. Lang og kompleks eftersmag med madvenlige tanniner. En langtidsholdbar men allerede nu majestætisk vin! Drik nu eller gem 15-20 år fra høståret.
Smagenoter
Brombær
Kaffe
Lakrids
Røde kirsebær
Røg
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Weingut Ziereisen Jaspis Bürgin Spätburgunder 2020 passer godt til...
Om Weingut Ziereisen

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Manden er en legende. Hans vine er kult. Presenting sydtyske Hanspeter Ziereisen... verdensmester i Gutedel og Tysklands nok allerbedste producent af Pinot Noir! 100 point-vinmagere fra Tyskland kan tælles på meget få fingre - men hos Weingut Ziereisen i det sydligste Baden leverer samtlige vine velsmag, kompleksitet, personlighed og ratings på et så svimlende højt niveau, at husets samlede kollektion er kåret som Tysklands bedste! Master of Wine Anne Krebiehl anbefaler i sit hovedværk, The Wines of Germany, samtlige vine i sortimentet! Og da en anden Master of Wine, Tim Atkin, organiserede en stort anlagt blindsmagning af 400 tyske Pinot Noir-vine, var Weingut Ziereisen meget sigende den eneste med 3 vine i TOP 20.
Vi finder kultproducenten i den lille flække Efringen-Kirchen, som ligger i direkte nordlig forlængelse af den schweiziske storby Basel, og som mod vest grænser op til Rhinen og det sydligste Alsace. I dette lille samfund har foretagsomme familien Ziereisen huseret siden 1734, men indtil for 30 år siden med overvejende fokus på kvægdrift og planteavl. Kun 0,5 hektar var indtil da helliget dyrkning af vindruer, der blev solgt fra til det lokale kooperativ.
Familiens bourgognetossede unge søn, den snedkeruddannede Hanspeter Ziereisen som overtog familiegården i 1991, så dog et kæmpe potentiale i det lokale terroir Efringer Oelberg... En stejl og direkte sydvendt skråning med indiskutabel Grosses Gewächs-klasse og høj koncentration af Jura-kalksten i undergrunden. Faktisk så udpræget at marken grænser direkte op til et kalkbrud! Nok så vigtigt for druekvaliteten er terroirets eksponering for den tørre vind fra Middelhavet, der når frem til Efringen-Kirchen via porten til Bourgogne, "The Belfort Gap", mellem Jurabjergene og Vogerserne. Siden overtagelsen har Hanspeter Ziereisen øget familiens beholdning af vinmarker til 20 hektar, hvoraf størstedelen er perfekt beliggende på Efringer Oelberg.
Den 100% selvlærte winemaker gik fra starten eksperimenterende og udogmatisk til værks, hvilket dog med årene bragte ham på kolisionskurs med de tyske vinmydigheder. Konflikten kulminerede i 2004, hvor Ziereisens spontangærede, langsomt modnede og ufiltrerede vine trods tårnhøj kvalitet og anmeldertrække ud over alle grænser blev afvist som Qualitätswein, fordi "statens sheriffer" fandt rebellens vine for afvigende i smagen! Ziereisen blev først såret på stoltheden, men så nye muligheder i at markedsføre sine vine som Landwein, hvilket gav langt større frirum for eksperimenter, kreativitet og nytænkning. Succesen har været så enorm, at Ziereisen i dag er blevet en lederskikkelse for den kvalitetsfanatiske og hastigt voksende Badischer Landwein Bewegung, der er stiftet i 2016 som modbevægelse til de konservative og konformerende tyske vinmydigheder.
Ziereisen har fundet sin helt egen vej til verdensklassen! Ekstremt tæt beplantning – helt op til 20.000 planter pr. hektar. Kompressorluft blæst ind under blomstringen giver mindre kompakte klaser med færre og sundere druer! Fodtrampning af frugten. Lang macerationstid. Spontangæring med op til 80% hele drueklaser. Aldrig mere chaptalisering - derfor slanke og ranke vine! Hård presning af hvidvinsdruer for ekstra fenolisk udtræk og større smagskompleksitet. Ingen sulfit-tilsætning før aftapningen - som sker uden klaring og i hovedreglen uden filtrering. Disse karakterfulde vine behøver tid og kærlighed i tønde, flaske og glas... Derfor flere års fadlagring i selskab med de fine gærrester – typisk to vintre og to somre på lokale tyske fade fra Andreas Assmann. Dog meget mådeholden brug af ny eg.
Hovedfokus er på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokale hvidvinsdrue Gutedel (Chasselas), som Ziereisen har ført til 100 point-stjernestaus i den førende tyske vinguide Gault & Millau. Der suppleres med ca. 30% beplantaninger af fortrinsvis Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay og Syrah, hvis enkeltdruevine alle vælter sig i topratings fra verdens største anmeldere.
Edeltraud og Hanspeter Ziereisen, der i dag har nået starten af halvtredserne, krydser begge fingre for, at næste generations Ida og Johann en skønne dag vil overtage vingården. Alligevel har Hanspeter strengt forbudt sine børn at studere vin ved de højere læreantalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familien Ziereisen revolutionerer tysk vin... nedefra!
Vindata
Druer
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener