



Tony Bish Golden Egg Chardonnay Hawke's Bay 2021
New Zealands førsteudfordrer til Chablis Grand Cru!
Sommelier, Master of Wines, nogle af verdens mest vinkyndige kritikere falder på halen efter at have smagt ”Golden Egg” fra kongen af Chardonnay, Toni Bish.
Toni Bish høster op til 100 points for sine topvine på verdens mest populære drue og i denne pragtårgang 2021 er han ikke langt fra at gentage bedriften. Raymond Chan Wine Reviews er således et halv point fra at give fuld topkarakter til ”Golden Egg”.
Det sublime smagsniveau nås gennem verdensklasse-druer fra lavtydende vinstokke i topregionen, Hawke’s Bay, og i kælderen sker der ren magi. Toni Bish gærer og modner nemlig vinen på to specialbyggede, æggeformede cementtanke. Den særlige konstruktion sikrer et konstant flow af gærrester til mosten, hvilket giver en sublim, cremet struktur til det frugtintense og mineralske mesterværk.
Mængderne er ekstremt begrænsede, så tøv ikke, hvis du vil smage noget af det største Chardonnay uden for Bourgogne.
Nyd den store Chardonnay med fisk og skaldyr, jomfruhummer, rogn, sushi, lette røgvarer og cremede oste. Servér ved 10-13°C.
Hvordan smager Tony Bish Golden Egg Chardonnay Hawke's Bay 2021?
”Golden Egg” præsenterer sig i glasset med en smukt gylden farve, der glimter med grønne reflekser i midten. Duften er krystalren, frugtcharmerende bare helt igennem fantastisk. Næsen åbner med saftdryppende ferskner, grapefrugt, pærer og abrikoser, der flankeres af kalket mineralitet og rygende flint. Delikate toastede noter og et hint af fløde titter også frem i den overdådige bouquet. På tungen lægger vinen sig cremet og frugtintens til rette mens hvide ferskner og citrus folder sig ud. I den lange finish leverer ”det gyldne æg” en afgrundsdyb mineralitet, der gør det svært ikke at tænke Grand Cru Chablis. Et mesterværk af en Chardonnay, der i 2021-årgangen når et rekordhøjt niveau. Drik nu, eller gem +15 år fra høståret.
Tony Bish Golden Egg Chardonnay Hawke's Bay 2021 passer godt til...
Om Tony Bish
”The King of Chardonnay” – Joelle Thompson
“Long regarded as a Chardonnay master” – Raymond Chan Wine Reviews
“100 points. Actually so bloody perfect” – Raymond Chan Wine Reviews
“May be the best NZ Chardonnay I have ever tired” – Jamie Goode
“The chief of chardonnay, the Maharishi of Mendoza and the boss of white Burgundy” – Yvonne Lorkin
- Sig ”New Zealand” og de fleste vil tænke Sauvignon Blanc, indtil de smager den smørbløde nektar fra kongen af kiwi-Chardonnay, 100 point-winemakeren Tony Bish!
"The white wine grape of which New Zealanders should be most proud is not Sauvignon Blanc but Chardonnay.” – Jancis Robinson
I over 40 år har Tonys anmelderhypede hvidvine sat smørfede streger under det faktum, at den vindblæste stillehavsø formår at frembringe Chardonnay i ren verdensklasse. Så vilde er disse hvidvine, at en anmelder ligefrem hylder Tony Bish som "chefen over hvid bourgogne" (!)
Siden starten som medstifter af Sacred Hill i Hawke’s Bay, tilbage i 1986, har Toni over årtier perfektioneret sin opskrift på den ultimative Chardonnay. Første milepæl blev nået ved Bob Campbells (Master of Wine og den førende ekspert i newzealandsk vin) store Chardonnay-smagning, hvor Riflemans Chardonnay overhalede en perlerække af kostbare topvine indenom og blev kåret til New Zealands største Chardonnay.
I 2013 går Toni Bish solo med sit helt eget vinhus, Tony Bish Wines, der (suprise, surprise!) udelukkende producerer topvine på Chardonnay-druen! Og gør det så godt, at vinen Skeetfield 2019 – som den første nogensinde – høster perfekte 100 point hos Raymond Chan Wine Reviews. Produktionen er ekstremt lille og eksklusiv, så hjemlige Chardonnay-og bourgogneentusiaster bør prise sig lykkelige over det beskedne antal flasker, der nu endelig har nået de danske kyster!
Forud for vineventyret i eget navn går en skelsættende inspirationsrejse til Sydamerika, hvor Toni introduceres for fordelene ved gæring og modning af vin på de såkaldte ”betonæg”. Beholderes særlige form optimerer "flowet" af vin og gærrester, hvilket trækker ekstra fedme og kompleksitet fra gæren til hvidvinen.
I dag benytter og producerer Toni sine egne betonæg, som er hans foretrukne gæringsbeholder i jagten på perfekt Chardonnay. Seneste skud på stammen er et (30.000 Euros) 2000 liters egetræs-æg fra franske Taransaud, der udskiftes hvert år og udelukkende anvendes til det absolutte flagskib Zen Chardonnay. Herudover anvender Toni Bish selvfølgelig også burgundiske 228 liters egetræsfade.
Endnu en nøgle til kvaliteten er Tonis trofasthed i forhold til den såkaldte Mendoza-klon, der er kendt for at give Chardonnay med lave udbytter af meget høj kvalitet. Som skabt til den frugtrige og eksotiske hvidvinsstil, som Tony Bish mesterligt har formået af gøre til sit speciale.
Med udgangspunkt i frugt fra topmarker i Hawke’s Bay (North Island) lægger Tony Bish i dag navn til en håndfuld af New Zealands absolut bedste Chardonnay-vine. Disse kan nu endelig købes på dansk jord – dog i stærkt begrænsede mængder...
Vindata
Druer
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener