



Tony Bish Fat & Sassy Chardonnay Hawke's Bay 2021
”The King of Chardonnay”, 100 points vinmageren, Tony Bish, begejstrede hele det danske kongerige, da vi sendte ”Fat & Sassy” på markedet i forrige årgang.
Vinen er på rekordtid revet væk, men nu er der landet nye topanmeldte forsyninger fra New Zealand. Og der bliver kamp om hver en flaske…
Navnet siger alt: Meursault-fedmen og bourgogne-fadets aftryk er gennemgående i den forrygende flotte vin. Rund, blød og smørret – en rigtig Chardonnay-bulderbasse med en høj BMI, der leverer en klasseoplevelse, hvis du er til det fede og fyldige udtryk.
Tony har som ingen andre bevist, at også New Zealand kan frembringe Chardonnay-verdensklasse… Fat & Sassy overstråler alt, hvad vi tidligere har set af fadlagret Chardonnay i det her prisleje.
Er du til fedme? Er du til fad? Eller bare lidt af det hele? Så er Fat & Sassy fuldt ud leveringsdygtig.
Nyd vinen til hygge, grillede fisk og skaldyr, kylling, lyst kød, cremede pastaretter, risotto samt modne oste. Servér ved 10-13°C.
Hvordan smager Tony Bish Fat & Sassy Chardonnay Hawke's Bay 2021?
Allerede ved opskænkningen imponerer Fat & Sassy med en lækker gylden farve. Hold nu fast for en lækker Chardonnay-duft, der vælter op af glasset. Intens og koncentreret frugt med modne pærer, æblegrød, abrikoser, fersken og lidt umoden ananas suppleres af flødekaramel, ristede mandler, Tahiti-vanilje. I munden lander vinen med en herlig cremet og smooth mundfølelse, der balanceres af en diskret frisk syre og en legende citrusmineralitet. Fedmefuld og fadlagret Chardonnay, der får mundvandet til at løbe i lårfede stråler og øjeblikkeligt leder tankerne hen mod Bourgogne! En velpolstret vin, der fuldt ud fortjener sit navn… Drik nu eller gem 6-8 år fra høståret.
Tony Bish Fat & Sassy Chardonnay Hawke's Bay 2021 passer godt til...
Om Tony Bish
”The King of Chardonnay” – Joelle Thompson
“Long regarded as a Chardonnay master” – Raymond Chan Wine Reviews
“100 points. Actually so bloody perfect” – Raymond Chan Wine Reviews
“May be the best NZ Chardonnay I have ever tired” – Jamie Goode
“The chief of chardonnay, the Maharishi of Mendoza and the boss of white Burgundy” – Yvonne Lorkin
- Sig ”New Zealand” og de fleste vil tænke Sauvignon Blanc, indtil de smager den smørbløde nektar fra kongen af kiwi-Chardonnay, 100 point-winemakeren Tony Bish!
"The white wine grape of which New Zealanders should be most proud is not Sauvignon Blanc but Chardonnay.” – Jancis Robinson
I over 40 år har Tonys anmelderhypede hvidvine sat smørfede streger under det faktum, at den vindblæste stillehavsø formår at frembringe Chardonnay i ren verdensklasse. Så vilde er disse hvidvine, at en anmelder ligefrem hylder Tony Bish som "chefen over hvid bourgogne" (!)
Siden starten som medstifter af Sacred Hill i Hawke’s Bay, tilbage i 1986, har Toni over årtier perfektioneret sin opskrift på den ultimative Chardonnay. Første milepæl blev nået ved Bob Campbells (Master of Wine og den førende ekspert i newzealandsk vin) store Chardonnay-smagning, hvor Riflemans Chardonnay overhalede en perlerække af kostbare topvine indenom og blev kåret til New Zealands største Chardonnay.
I 2013 går Toni Bish solo med sit helt eget vinhus, Tony Bish Wines, der (suprise, surprise!) udelukkende producerer topvine på Chardonnay-druen! Og gør det så godt, at vinen Skeetfield 2019 – som den første nogensinde – høster perfekte 100 point hos Raymond Chan Wine Reviews. Produktionen er ekstremt lille og eksklusiv, så hjemlige Chardonnay-og bourgogneentusiaster bør prise sig lykkelige over det beskedne antal flasker, der nu endelig har nået de danske kyster!
Forud for vineventyret i eget navn går en skelsættende inspirationsrejse til Sydamerika, hvor Toni introduceres for fordelene ved gæring og modning af vin på de såkaldte ”betonæg”. Beholderes særlige form optimerer "flowet" af vin og gærrester, hvilket trækker ekstra fedme og kompleksitet fra gæren til hvidvinen.
I dag benytter og producerer Toni sine egne betonæg, som er hans foretrukne gæringsbeholder i jagten på perfekt Chardonnay. Seneste skud på stammen er et (30.000 Euros) 2000 liters egetræs-æg fra franske Taransaud, der udskiftes hvert år og udelukkende anvendes til det absolutte flagskib Zen Chardonnay. Herudover anvender Toni Bish selvfølgelig også burgundiske 228 liters egetræsfade.
Endnu en nøgle til kvaliteten er Tonis trofasthed i forhold til den såkaldte Mendoza-klon, der er kendt for at give Chardonnay med lave udbytter af meget høj kvalitet. Som skabt til den frugtrige og eksotiske hvidvinsstil, som Tony Bish mesterligt har formået af gøre til sit speciale.
Med udgangspunkt i frugt fra topmarker i Hawke’s Bay (North Island) lægger Tony Bish i dag navn til en håndfuld af New Zealands absolut bedste Chardonnay-vine. Disse kan nu endelig købes på dansk jord – dog i stærkt begrænsede mængder...
Vindata
Druer
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener