





Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Bobal 2022 ØKO
“The wines represent great value.” – Robert Parker om Atance-serien.
91 POINTS FRA ROBERT PARKER – så er megahittet fra Mustiguillo tilbage!
En dybde og smagskompleksitet, der kommer bag på selveste Robert Parker, når prisen på Atance Bobal taget i betragtning.
Nu er Spaniens bedste rødvinskøb landet i den nye årgang 2022, hvor frugten vibrerer med en særlig veloplagt friskhed og helt pragtfuld intensitet. Genial til en gang spanske tapas på terrassen!
Toni Sarión fra Mustiguillo, der laver verdens bedste Bobal og hvis vine findes på mange Michelin-restauranter verden over, laver sin røde Atance på topdruer fra gamle buskvine på monopolmarken Casa Segura 800 m. over havet.
Heroppe i 800 meters højde modner druerne langsomt med en vekselvirkning af intenst dagslys og meget kolde nætter, som i samspil med den sandede og kalkholdige jordbund giver balanceret rødvin med frugt, mineralitet og frisk finesse.
3 måneders afsluttende modning på franske egetræsfade giver vinen det ekstra touch af krydret kompleksitet, der hæver vinen over al andet i prislejet. Bestil hurtigt – denne vin er sjældent på lager lang tid ad gangen.
Nyd den solo - eller til tapas, saftige steaks, lyst kød og fjerkræ, paella, pastaretter og cremede oste. Server ved 15-17°C
Hvordan smager Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Bobal 2022 ØKO?
Atance Bobal 2022 funkler ved ophældningen med sin friske kirsebærrøde farve, der har friske violette nuancer langs kanten... Næsen lover super-læskende Bobal med sitrende friske frugtnoter af nyplukkede violer, vilde hindbær, granatæble, kirsebær og lidt bitterchokolade. Energisk vibrerende med friske urter og unik mineralitet fra sit højtliggende terroir ... I munden smygende silkeblød som et billardtæppe og tætpakket med slubrende hindbærsaftig frugt. Imponerende intensitet for prislejet, og tanninerne strammer madvenligt til i den læskende afslutning. Atance Bobal har aldrig været bedre… men skynd dig hellere at købe! Drik nu, eller gem 5-8 år fra høståret.
Smagenoter
Blomme
Hindbær
Jordbær
Lakrids
Viol
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Bobal 2022 ØKO passer godt til...
Om Bodegas Mustiguillo

Hvis Noma lavede vin i Spanien…
René Redzepi fra Noma var pioner for michelinmad på glemte nordiske råvarer, og helt i samme ånd har Antonio Sarrión fra Bodega Mustiguillo gjort den skammeligt oversete østspanske Bobal-drue til en funklende verdensstjerne!
I 1990’erne vendte Antonio ”Toni” Sarrión ryggen til en karriere som forretningsmand for at hellige sig sin helt store passion: vin!
Hjemme på Valencia-egnen kastede Toni sig hovedkulds over studier i ønologi og vindyrkning, og snart efter huserede han i vinkældrene hos tophuse i Californien, Chile og Argentina (heriblandt verdensberømte Achaval Ferrer og 100 point-ikonet Zuccardi).
Toni var klar. Og tog særligt én observation med sig hjem til Østspanien: at mange af verdens største vine var lavet på lokale druesorter! Hans eget valg faldt på to regionale specialiteter, hvidvinsdruen Merseguera og rødvinsdruen Bobal.
Ingen af druene blev dengang regnet for noget, da de lokale Valencia-producenter med hjælp fra kunstvanding og hed dalvarme prioriterede størst mulige høstudbytter med henblik på produktion af billige og jævne konsumvine.Toni, derimod, dyrker druerne på fem unikke monopolmarker i 800 til 900 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans familie overtog tilbage i 1972.
Økologisk dyrkede marker? Kuperede, kalkholdige skråninger i 800-900 meters højde? Ingen kunstvanding og derfor mystisk lave høstudbytter? Spontangæring? Osv. osv… Ingen af de lokale forstod dengang et hak af, hvad Toni havde gang i, så ”Rasmus Modsat" oppe i højderne måtte begynde helt fra bunden med at fremstille simpel spansk bordvin (Vino de Mesa).
Ikke uden uro i maven lancerede Toni i 2003 endelig sin første flaske Bobal Quincha Corral… men da indflydelsesrige Robert Parker kvitterede med 95 point, var alt som med et trylleslag forandret. Snart blev der skålet i Bobal og Merseguera på verdens bedste restaurant, El Bulli, og sidenhen på Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck og mange andre michelinrestauranter!
I 2010 var selv de lokale skeptikere overbevist, og Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin helt egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. ”Food & Wine” har hyldet Mustiguillo som et af 20 bedste nye vinhuse, mens Antonio Sarrión af tyske ”Der Feinschmecker” er nomineret til titlen "Newcomer of the year". I 2012 var Mustiguillo at finde på Wine & Spirits Top 100 over “Wineries of the Year”.
I dag laver Bodegas Mustiguillo fortsat kun vine fra egne, økologisk certificerede marker, fremfor alt de to top-terroris Finca Terrerazo og Finca Calvestra. Sideløbende med prestigevinene fra Bodegas Mustiguillo, fremstiller Toni den populære, value-orienterede Atance-serie fra sit andet (og ligeledes økologisk certificerede) vinhus, Risky Grapes.
Vindata
Druer
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Næringsindhold
Allergener