



Parusso Metodo Classico Extra Brut 100 Mesi Millesimato 2011
Pink Piemonte fra Parusso... Så er der Barolo-vintagebobler i verdensklasse!
100% Nebbiolo fra “Grand Cru” Bussia i Monforte d’Alba... toppet med hele 100 måneders flaskelagring… Det er altså langt længere end selveste Dom Perignon!
Og hvilken debut… Parussos banebrydende flagskib ”100 Mesi” er ikke bare Italiens, men hele verdens bedste rosébobler i årgang 2011 hos Robert Parker.
Her uddeles italienske klø til samtlige årgange af legendariske roséchampagner - fra Moët & Chandon Grand Vintage til Charles Heidsieck og Louis Roederers Millesime-udgaver...
Smid trygt Parusso ”100 Mesi” ind i en blindsmagning med Champagnes største roséer – og giv dine medsmagere deres livs AHA-oplevelse… Den her vin er for VILD!
Nyd den som en aperitif i lukusklassen – eller til sushi, rogn, fisk og skaldyr, tapas, lyst kød og cremede oste. Servér ved 8-10 °C.
Hvordan smager Parusso Metodo Classico Extra Brut 100 Mesi Millesimato 2011?
I glasset delikat pinkfarvet med et skær af kobber… Allerede i næsen forbløffende rig, intens og nuanceret med parfumerede noter af visne roser, orangeblomst, æble, skovjordbær, tørrede tranebær og abrikos, som leder videre til dybe og komplekse strejf af hvid peber, bivoks, honning, saltet mineralitet, cookie dough og piemontenødder… Undskyld, men det dufter sgu altså godt, det her! På tungen silkeagtig smooth med den fineste cremede mousse fra den næsten 10 år lange flaskemodning! Smagens ferskner og lækre tørrede jordbær snor sig elegant om en fin og sirlig streng af vibrerende mineralsk friskhed. Lang og mundrensende finish med elegante saltstrejf, nødder og komplekse brødnoter… Nebbiolos personlighed parret med Champagnes kompleksitet. Verdensklasse! Drik nu, eller gem +20 år fra høståret.
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Parusso Metodo Classico Extra Brut 100 Mesi Millesimato 2011 passer godt til...
Om Parusso
”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker
”Jeg lever kun én gang, og jeg giver alt, hvad jeg har!” Marco Parussos mission er at skabe ultimative Barolo-oplevelser, og med ratings op til 99 point er hans vine i årgang 2016 nået snublende nær det perfekte.
Vi finder vingården på en idyllisk bakketop i Monforte d’Alba, blot nogle få hundrede meter fra grænsen til Castiglione Falletto, hvor Marcos bedstefar Gaspare Parusso tilbage i 1901 købte familiens første parcel på Cru-marken Mariondino.
I årtier gik hele druehøsten til familie, venner og lokale kooperativer, men Gaspares søn Armando så verdenklassepotentialet og begyndte i starten af 1970-erne at opkøbe nye topmarker med henblik på produktion af Barolo i eget navn.
I 1986 kom den ønologuddannede Marco Parusso og søsteren Tiziana til, og siden har familien for alvor katapulteret sig frem i forreste geled af referenceproducenter. På lige fod med de helt tunge drenge som eksempelvis nabohuset Podere Aldo Conterno.
Familien råder i dag over 28 hektar vinmarker, hvoraf særligt Cru’erne Bussia og Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) er helliget Nebbiolo-druen. Alle marker dyrkes økologisk og zoneopdelt, så gødskning, beskæring og høsttidspunkt nøje kan tilpasses det enkelte mikroterroir.
Også i vinkælderen går Marco til ekstremer. Helt usædvanligt tørrer han sine håndplukkede drueklaser 5-7 dage i et ventileret rum efter høst. Denne opbevaring i kontakt med ilt danner blødere og mindre bitre tanninforbindelser i både druer og stilke, hvoraf op til 70% inkluderes i vinificeringen.
Efter flere dages aromaudtræk ved lav temperatur varmer Marco gæringstanken op til 33°C i 2 døgn for at trække maksimal farve fra drueskallerne. Derfor er Parussos Barolo’er altid mørke i farven. Så følger spontangæringen ved 25°C på roterende gæringstanke, der øger kontakten og smagsudvekslingen mellem drueskallerne og den gærende most. Når alt sukkeret er gæret ud, hæves temperaturen igen for at drive den sidste tannin og smagspower ud af skallerne, der samlet set udblødes helt op til 50 dage. Endelig modner Parusso sine Barolo’er 18 mdr. på nye franske barriquefade med de fine gærrester, der giver tekstur, finesse samt en "buffer-effekt" mod oxidering, så vinene kan flaskes med minimal tilsætning af svovl. Resultatet af anstrengelserne taler for sig selv...
Årlig produktion: 130.000 flasker vin, som fordeler sig på mousserende Nebbiolo, Sauvignon Blanc-hvidvine, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo og syv forskellige Barolo-vine.