





Parusso Langhe Nebbiolo El Sartù 2021
- "Marco's techniques are very unusual but smart..."
Ja, selv en af de mest ikoniske Barolo-magere, Podere Aldo Conterno, skamroser Marco Parussos innovative tilgang til sine fantastiske Nebbiolo-vine… Og så ved man, det er godt!
Marco laver sin sin sublime Langhe El Sartù på Nebbiolo-druer fra Barolo-topmarkerne Cru Mosconi og Cru Ornati i berømte Monforte d’Alba, mens han i kælderen forkæler vinen på dyre franske barriquefade.
Saftig som bare pokker og mere frugtbetonet end en Barolo… men kvalitetsmæssigt klart på samme høje niveau.
Vi tøver derfor et sekund med at hylde Parussos "baby-Barolo" blandt de vildeste køb, vi nogensinde har oplevet fra Piemonte. Prøv den selv!
Nyd den til lyst kød, saftige steaks, lam, charcuteri, kraftige pastaretter, tapas, svamperisotto og diverse oste. Servér ved 16-18°C.
Hvordan smager Parusso Langhe Nebbiolo El Sartù 2021?
Allerede i nærsen helt fabelagtig med parfumeret duft af roser, tørrede violer, skovbund, tranebær, jordbær og kirsebær, der i vanlig Parusso-stil krydres til perfektion med spændende strejf af læder, cedertræ, røg og ristede kaffebønner… Nebbiolo El Sartù lægger sig silkeblød på tungen, hvor frugten folder sig ud med uimodståelig stor saftighed, der i eftersmagen trumfes med mineralsk tjære og madvenlige tanniner. Kvaliteten matcher snildt Barolo, om end frugtcharmen her er endnu mere udtalt! Drik nu, eller gem 8-10 år fra høståret.
Parusso Langhe Nebbiolo El Sartù 2021 passer godt til...
Om Parusso
”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker
”Jeg lever kun én gang, og jeg giver alt, hvad jeg har!” Marco Parussos mission er at skabe ultimative Barolo-oplevelser, og med ratings op til 99 point er hans vine i årgang 2016 nået snublende nær det perfekte.
Vi finder vingården på en idyllisk bakketop i Monforte d’Alba, blot nogle få hundrede meter fra grænsen til Castiglione Falletto, hvor Marcos bedstefar Gaspare Parusso tilbage i 1901 købte familiens første parcel på Cru-marken Mariondino.
I årtier gik hele druehøsten til familie, venner og lokale kooperativer, men Gaspares søn Armando så verdenklassepotentialet og begyndte i starten af 1970-erne at opkøbe nye topmarker med henblik på produktion af Barolo i eget navn.
I 1986 kom den ønologuddannede Marco Parusso og søsteren Tiziana til, og siden har familien for alvor katapulteret sig frem i forreste geled af referenceproducenter. På lige fod med de helt tunge drenge som eksempelvis nabohuset Podere Aldo Conterno.
Familien råder i dag over 28 hektar vinmarker, hvoraf særligt Cru’erne Bussia og Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) er helliget Nebbiolo-druen. Alle marker dyrkes økologisk og zoneopdelt, så gødskning, beskæring og høsttidspunkt nøje kan tilpasses det enkelte mikroterroir.
Også i vinkælderen går Marco til ekstremer. Helt usædvanligt tørrer han sine håndplukkede drueklaser 5-7 dage i et ventileret rum efter høst. Denne opbevaring i kontakt med ilt danner blødere og mindre bitre tanninforbindelser i både druer og stilke, hvoraf op til 70% inkluderes i vinificeringen.
Efter flere dages aromaudtræk ved lav temperatur varmer Marco gæringstanken op til 33°C i 2 døgn for at trække maksimal farve fra drueskallerne. Derfor er Parussos Barolo’er altid mørke i farven. Så følger spontangæringen ved 25°C på roterende gæringstanke, der øger kontakten og smagsudvekslingen mellem drueskallerne og den gærende most. Når alt sukkeret er gæret ud, hæves temperaturen igen for at drive den sidste tannin og smagspower ud af skallerne, der samlet set udblødes helt op til 50 dage. Endelig modner Parusso sine Barolo’er 18 mdr. på nye franske barriquefade med de fine gærrester, der giver tekstur, finesse samt en "buffer-effekt" mod oxidering, så vinene kan flaskes med minimal tilsætning af svovl. Resultatet af anstrengelserne taler for sig selv...
Årlig produktion: 130.000 flasker vin, som fordeler sig på mousserende Nebbiolo, Sauvignon Blanc-hvidvine, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo og syv forskellige Barolo-vine.