



Mustiguillo Mestizaje Tinto Vino de Pago 2021 ØKO
Glem Ribera del Duero… Mestizaje fra enkeltmarken Finca Terrerazo er så vanvittigt lækker, at det 800 meter høje kalkstensterroir er tildelt Spaniens ”Grand Cru-appellation” Vino de Pago…
“The top of the Spanish quality pyramid in viticulture. This is roughly equivalent to the French term Grand Cru.” - Wein Plus Lexicon
Økologiske Mestizaje har længe været blandt de mest populære spanske rødvine i Danmark. Siden Supervin overtog importen og satte prisen ned, er årgang efter årgang udsolgt på rekordtid... Nu gælder det toplækre 2021, der scorer vanvittige 92 point hos Robert Parker!
Mestizaje blander på eminent vis Rhône-druerne Grenache og Syrah med lokale Bobal. Her smager du fra første slurk, hvorfor Mustiguillo er den bedste vingård i Valencia, og hvorfor vinene skænkes på mange Michelin-restauranter verden over.
Et helt genialt glas fra Antonio Sarrión der lærte at lave vin hos 100 point-ikonet Zuccardi. Nu laver han verdens bedste rødvine på Bobal-druen fra "Grand Cru"-marken Vino de Pago El Terrerazo... Absolut topkøb!
Nyd den til steaks, tapas, lyst kød, svampe og cremede oste. Server ved 16-18°C.
Hvordan smager Mustiguillo Mestizaje Tinto Vino de Pago 2021 ØKO?
Mørk kirsebærfarvet med næsten sort kerne... Næsen fortryller med stor og kompleks charmeduft af saftige søde og sorte skovbær, læder, kalkstøv, røget kød, sort peber og en parade af middelhavsurter, der trumfes med kaffe, chokolade og ristede vaniljenoter fra fadlagringen... Mestizaje 2021 glider blidt over tungen, hvor lækker teksturens smoothness langsomt opløser sig i lækker velsmag af elegant fadkrydrede blåbær, blommer og sorte kirsebær... Lang og læskende finish med blide tanniner og forrygende kalkmineralitet fra det exceptionelle terroir. Spansk kongerødvin! Drik nu, eller gem + 10 år fra høståret.
Mustiguillo Mestizaje Tinto Vino de Pago 2021 ØKO passer godt til...
Om Bodegas Mustiguillo

Hvis Noma lavede vin i Spanien…
René Redzepi fra Noma var pioner for michelinmad på glemte nordiske råvarer, og helt i samme ånd har Antonio Sarrión fra Bodega Mustiguillo gjort den skammeligt oversete østspanske Bobal-drue til en funklende verdensstjerne!
I 1990’erne vendte Antonio ”Toni” Sarrión ryggen til en karriere som forretningsmand for at hellige sig sin helt store passion: vin!
Hjemme på Valencia-egnen kastede Toni sig hovedkulds over studier i ønologi og vindyrkning, og snart efter huserede han i vinkældrene hos tophuse i Californien, Chile og Argentina (heriblandt verdensberømte Achaval Ferrer og 100 point-ikonet Zuccardi).
Toni var klar. Og tog særligt én observation med sig hjem til Østspanien: at mange af verdens største vine var lavet på lokale druesorter! Hans eget valg faldt på to regionale specialiteter, hvidvinsdruen Merseguera og rødvinsdruen Bobal.
Ingen af druene blev dengang regnet for noget, da de lokale Valencia-producenter med hjælp fra kunstvanding og hed dalvarme prioriterede størst mulige høstudbytter med henblik på produktion af billige og jævne konsumvine.Toni, derimod, dyrker druerne på fem unikke monopolmarker i 800 til 900 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans familie overtog tilbage i 1972.
Økologisk dyrkede marker? Kuperede, kalkholdige skråninger i 800-900 meters højde? Ingen kunstvanding og derfor mystisk lave høstudbytter? Spontangæring? Osv. osv… Ingen af de lokale forstod dengang et hak af, hvad Toni havde gang i, så ”Rasmus Modsat" oppe i højderne måtte begynde helt fra bunden med at fremstille simpel spansk bordvin (Vino de Mesa).
Ikke uden uro i maven lancerede Toni i 2003 endelig sin første flaske Bobal Quincha Corral… men da indflydelsesrige Robert Parker kvitterede med 95 point, var alt som med et trylleslag forandret. Snart blev der skålet i Bobal og Merseguera på verdens bedste restaurant, El Bulli, og sidenhen på Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck og mange andre michelinrestauranter!
I 2010 var selv de lokale skeptikere overbevist, og Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin helt egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. ”Food & Wine” har hyldet Mustiguillo som et af 20 bedste nye vinhuse, mens Antonio Sarrión af tyske ”Der Feinschmecker” er nomineret til titlen "Newcomer of the year". I 2012 var Mustiguillo at finde på Wine & Spirits Top 100 over “Wineries of the Year”.
I dag laver Bodegas Mustiguillo fortsat kun vine fra egne, økologisk certificerede marker, fremfor alt de to top-terroris Finca Terrerazo og Finca Calvestra. Sideløbende med prestigevinene fra Bodegas Mustiguillo, fremstiller Toni den populære, value-orienterede Atance-serie fra sit andet (og ligeledes økologisk certificerede) vinhus, Risky Grapes.
Vindata
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener