
Mustiguillo Finca Terrerazo Vino de Pago 2022 ØKO
Siden den økologiske enkeltmarksvin Finca Terrerazo blev Spaniens bedste rødvin i Decanter, er årgang efter årgang revet væk på helt ned til 22 minutter.
I 2023 sker det igen. Finca Terrerazo bliver Spaniens bedste vin på Vinum TOP100 og forsvinder med lynets hast fra vores hylder.
Nu venter et episk rivegilde om den nye årgang 2022, hvor vores alt for få flasker Finca Terrerazo høster imponerende 94/100 point hos Robert Parker. Først til m... Mustiguillo-mesterkøbet!
Glem Ribera del Duero… Mustiguillos Finca Terrerazo er så vanvittig lækker, at det 800 meter høje kalkstensterroir er tildelt Spaniens ”Grand Cru-appellation” Vino de Pago:
Det her er toppen af den spanske kvalitetspyramide og en blåstempling af HELT exceptionel kvalitet. Førhen kostede vinen op til 350 kr. herhjemme.
Sammen med Mustiguillo er vi gået på kompromis med indtjeningen og viser nu danskerne, at Valencias vildeste vin, årgang efter årgang, spiser kirsebær med de rigtig store drenge fra Ribera del Duero.
Drik nu, eller gem +15 år fra høståret.
Nyd den til lam, saftige steaks, barbeque, simremad, svamperetter, kraftige tapas og modne oste. Server ved 16-18°C
Hvordan smager Mustiguillo Finca Terrerazo Vino de Pago 2022 ØKO?
Finca Terrerazo 2022 troner fed og majestætisk mørklilla fra glasset… I næsen forrygende ekspressiv med koncentreret duft af viol, kirsebærfrugt, blåbær, sorte blommer, hindbær og lidt mynte, der får følge af mineralsk kalksten, tørrede krydderurter og røget kød samt lidt mørkristet kaffe, chokolade og vanilje fra fadet...Rødvinen glider som mørk silke over tungen, hvor den letkrydrede bærfrugt folder sig ud med unik renhed, raffinement og vidunderlig kalkmineralitet. Hints af læder og skovbund hiver den harmoniske finish op i de højeste luftlag, hvor selv Ribera del Dueros ikoner må snappe efter vejret!
Smagenoter
Blomme
Blåbær
Chokolade
Sorte kirsebær
Viol
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Mustiguillo Finca Terrerazo Vino de Pago 2022 ØKO passer godt til...
Om Bodegas Mustiguillo

Hvis Noma lavede vin i Spanien…
René Redzepi fra Noma var pioner for michelinmad på glemte nordiske råvarer, og helt i samme ånd har Antonio Sarrión fra Bodega Mustiguillo gjort den skammeligt oversete østspanske Bobal-drue til en funklende verdensstjerne!
I 1990’erne vendte Antonio ”Toni” Sarrión ryggen til en karriere som forretningsmand for at hellige sig sin helt store passion: vin!
Hjemme på Valencia-egnen kastede Toni sig hovedkulds over studier i ønologi og vindyrkning, og snart efter huserede han i vinkældrene hos tophuse i Californien, Chile og Argentina (heriblandt verdensberømte Achaval Ferrer og 100 point-ikonet Zuccardi).
Toni var klar. Og tog særligt én observation med sig hjem til Østspanien: at mange af verdens største vine var lavet på lokale druesorter! Hans eget valg faldt på to regionale specialiteter, hvidvinsdruen Merseguera og rødvinsdruen Bobal.
Ingen af druene blev dengang regnet for noget, da de lokale Valencia-producenter med hjælp fra kunstvanding og hed dalvarme prioriterede størst mulige høstudbytter med henblik på produktion af billige og jævne konsumvine.Toni, derimod, dyrker druerne på fem unikke monopolmarker i 800 til 900 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans familie overtog tilbage i 1972.
Økologisk dyrkede marker? Kuperede, kalkholdige skråninger i 800-900 meters højde? Ingen kunstvanding og derfor mystisk lave høstudbytter? Spontangæring? Osv. osv… Ingen af de lokale forstod dengang et hak af, hvad Toni havde gang i, så ”Rasmus Modsat" oppe i højderne måtte begynde helt fra bunden med at fremstille simpel spansk bordvin (Vino de Mesa).
Ikke uden uro i maven lancerede Toni i 2003 endelig sin første flaske Bobal Quincha Corral… men da indflydelsesrige Robert Parker kvitterede med 95 point, var alt som med et trylleslag forandret. Snart blev der skålet i Bobal og Merseguera på verdens bedste restaurant, El Bulli, og sidenhen på Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck og mange andre michelinrestauranter!
I 2010 var selv de lokale skeptikere overbevist, og Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin helt egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. ”Food & Wine” har hyldet Mustiguillo som et af 20 bedste nye vinhuse, mens Antonio Sarrión af tyske ”Der Feinschmecker” er nomineret til titlen "Newcomer of the year". I 2012 var Mustiguillo at finde på Wine & Spirits Top 100 over “Wineries of the Year”.
I dag laver Bodegas Mustiguillo fortsat kun vine fra egne, økologisk certificerede marker, fremfor alt de to top-terroris Finca Terrerazo og Finca Calvestra. Sideløbende med prestigevinene fra Bodegas Mustiguillo, fremstiller Toni den populære, value-orienterede Atance-serie fra sit andet (og ligeledes økologisk certificerede) vinhus, Risky Grapes.
Vindata
Druer
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener