Mustiguillo Finca Terrerazo Vino de Pago 2021 ØKO
Mustiguillo Finca Terrerazo Vino de Pago 2021 ØKO
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
"95 point. Gammel bobal i sit livs topform ... En autentisk vin der ikke minder om noget som helst andet. Og sikke et held for det! 95P" - WineWherever
"94+ points. It has lots of elegance, following the path of the 2019, notes of flowers and red fruit, with a fine-boned palate and elegant tannins." - Robert Parker
"94 points." - Tim Atkin Master of Wine
"94 point. Herlig vin på druen bobal... Masser af tyngde, men også harmonisk" - Vinhjernen
”International Trophy Winner - Best in show Red Spanish Varietals | Tempranillo normally lays claim to this Trophy, but not so this year. Bobal is a grape that has not always enjoyed a stellar reputation. It’s often been thought of as a variety only good enough for simple or bulk wines. With this bottling, however, Mustiguillo has shown that it can be truly world class." – Decanter (tidl. årg.)
"Best wine from Spain & Portugal" - VINUM TOP100 2023 (tidl. årg.)
Siden Decanters professionelle panel af blindsmagere fejrede den økologiske enkeltmarksvin Finca Terrerazo som Spaniens Bedste Rødvin, er årgang efter årgang revet væk på helt ned til 22 minutter. Nu kårer Vinum Top100 samme topvin som årets bedste fra Spanien og Portugal.
Glem Ribera del Duero… Mustiguillos Finca Terrerazo er så vanvittig lækker, at det 800 meter høje kalkstensterroir er tildelt Spaniens ”Grand Cru-appellation” Vino de Pago:
“The top of the Spanish quality pyramid in viticulture. This is roughly equivalent to the French term Grand Cru.” - Wein Plus Lexicon
Det her er toppen af den spanske kvalitetspyramide og en blåstempling af HELT exceptionel kvalitet. Førhen kostede vinen op til 350 kr. herhjemme.
Sammen med Mustiguillo er vi gået på kompromis med indtjeningen og viser nu danskerne, at Valencias vildeste vin, årgang efter årgang, spiser kirsebær med de rigtig store drenge fra Ribera del Duero.
Smagenote
Nyskænket funkler Finca Terrerazo 2021 fed og uigennemtrængelig mørklilla i glasset! I næsen forrygende intens med perfekt vibrerende ung kirsebærfrugt, blåbær, sorte blommer, hindbær, violer og lidt mynte, der får følge af våd kalksten, tørrede urter, røgvarer, læder samt mørkristet kaffe, chokolade og vanilje fra fadlagringen...Rødvinen glider som fed mørk silke over tungen, hvor den krydrede frugt folder sig ud med renhed, raffinement og vidunderlig sitrende kalkmineralitet. Hints af læder og skovbund hiver atter den fadkrydrede marathonfinish op i de højeste luftlag, hvor selv Ribera del Dueros ikoner snapper efter vejret! Drik nu, eller gem +15 år fra høståret.
Anmeldelser af Mustiguillo Finca Terrerazo Vigo de Pago 2021
95/100 WineWherever, Rasmus Christensen
"Gammel bobal i sit livs topform. Selvom den har rigeligt med mørk moden frugt, så er det den ranke core af syre og mineralitet der får den til at fremstå aller tydeligst. Og det er der utvivlsomt noget meget tiltrækkende over. En autentisk vin der ikke minder om noget som helst andet. Og sikke et held for det! 95P"
94+/100 Robert Parker
“Their estate wine has been changing through the year, and they seem happy with the current 2021 Finca Terrerazo, from old-vine Bobal (planted in 1945 and 1970 on adjacent plots at 800 meters above sea level) that aged in oak vats and concrete, looking for the identity of the place with no makeup. They did a soft vinification of the ripe grapes with full development of aromas and flavors that resulted in a wine with 14% alcohol and very good acidity and freshness, reflecting the cooler year. It has lots of elegance, following the path of the 2019, notes of flowers and red fruit, with a fine-boned palate and elegant tannins. Bobal can be elegant and fresh. 28,747 bottles produced. It was bottled in June 2023.”
94/100 Tim Atkin Master of Wine
93/100 Mad & Monopolet
"Fremragende spansk vin, som leverer præcis det, Spanien kan - stor vin, masser af syre, friskhed, lækre tanniner, som er fuldstændig velintegrerede i smagen. Duften byder på lyse kirsebær, brombær, rosenblade, laurbær, læder, espresso og vanilje. Den er fremragende til tapas, pizza eller osso buco! 1 fl. 339,95 / BEDSTE PRIS 6 fl. pr. stk 179,95 | Point: 93/100"
93/100 Flaskehalsen
......
Tidligere årgange:
International Trophy Winner – Decanter (årg. 2011)
"Best in show Red Spanish Varietals over £15 | This is what you want from a Spanish red. It has concentrated, lavish, opulent fruit – great flavours, lovely depth and with an underlying freshness… Tempranillo normally lays claim to this Trophy, but not so this year. Bobal is a grape that has not always enjoyed a stellar reputation. It’s often been thought of as a variety only good enough for simple or bulk wines. With this bottling, however, Mustiguillo has shown that it can be truly world class."
94-97/100 Houlberg (årg. 2019)
"WAUW for en duft … mørk og fyldig, animalsk og landlig, men alligevel på en ren, kølig, mælket og frisk frugt. Der er både lidt mørke bær som brombær, sorte kirsebær og måske endda en smule enebær tilsat tør, engelsk lakrids, estragon, kakaopulver … og virker faktisk lidt slankere samt køligere i udtrykket end 2018’eren. Det gælder også smagsmæssigt, hvor der fra første fløjt kommer masser af vilde og mundudtørrende tanniner, godt med peber samt en frisk og stram syre. Samtidig er det også en fyldig, kraftig, spicy og endda stærk vin, som næsten kan blæse alle små lam omkuld. Det er både bulder og elegance på én gang … nogle vil blive skræmte, mens andre bare vil elske den tørre lussing og jeg tilhører sidste slags." (vurderet ved kr. 269,95)
96/100 Vinum (årg. 2019)
"Best wine from Spain and Portugal in the VINUM TOP 100 2023 | Beguilingly fresh, very youthful berry fruit, reminiscent of blueberry juice with cassis. Plus balsamic components and noble roasted notes. It also appears on the palate as a beguiling fruit package with youthful, straightforward power. A hint of pepper on the finish."
96/100 Guìa Proensa (årg. 2011)
95/100 GuÍa Peñin (årg. 2010)
95/100 Verema (årg. 2016)
95/100 “TOP 10 Spanish Wines up to 30 Euros” – Guía ABC (årg. 2012)
94+/100 Robert Parker (årg. 2019)
"The 2019 Finca Terrerazo has similar parameters to the 2018 I tasted next to it: 14% alcohol, a slightly lower pH (3.542) and higher acidity (6.15 grams measured in tartaric acid). It also fermented in 3,500- and 5,000-liter oak vats with indigenous yeasts and a soft extraction, and it had an élevage in those containers of 18 months. There is a step up in precision here, quite noticeable when tasting it next to the 2018. It's subtle, elegant and insinuating. It was a very good vintage for this wine. In 2018, the vineyards suffered from hail, and the wine shows more clarity here, it's more transparent and pure, it has symmetry and very fine tannins. This has to be the finest Finca Terrerazo so far. 29,360 bottles produced. It was bottled in June 2021."
94/100 Guia Peñin (årg. 2018)
"COLOUR: Cherry. AROMA: complex, expressive, spicy chalk PALATE: full, long, persistent,balanced, tasty"
94/100 Guìa Repsol (årg. 2011)
De 101 bedste vine i 2023 - Din Vinguide
"Vi har gennem det seneste år smagt og testet mere end 3000 vine fra hele verden. Her er vores største smagsoplevelser"
94/100 "UGENS GODT KØB" - Din Vinguide (årg. 2020)
"100% Bobal og 18 mdr. på store botti. Flot elegant i udtrykket med boysenbær, vilde krydderier og urter. Yderst flot balance med en flot tanninstruktur. Flot lang afslutning. Supervin | 180 kr. Tilbudspris"
94/100 Mad & Monopolet (årg. 2020)
"Bobal bruges mere og mere som “solo-drue”, hvor den virkelig kan komme til sin ret. I næsen spiller den på alle tangenter, hvor der er duft af kirsebær, solbær, lakrids, vanilje, espresso, mørk chokolade, tobak og et hint af bacon. I munden er den cremet, fyldig og har masser af frugt, men absolut til den tørre side. Nok det bedste 100 % Bobal jeg nogensinde har smagt. 1 stk 339,95 – TILBUD V/ 6 FL. 179,95"
93/100 "UGENS VINHIT" Rolf Madsen, Vinexpressen (årg. 2018)
"Ugens vinhit er en sjældent god spanier fra vinhuset Mustiguillo. Druen er den spanske bobal, der giver renskurede, velstrukturerede og blodrige vine, når det er bedst – og det er Mustiguillo! Sammenlignes den med de store vine fra fra Rioja og Ribera del Duero – ja så er prisen jo nærmest latterlig lav! Spansk, når det er bedst! Voldsom dyb næse, hvor man finder indslag af brombær, brændte flintesten, lidt kærnemælk, stødt sort peber og et bagtæppe af lakrids. Blodrig og intens vampyrvin med en vidunderlig dybde, der flankeres af en saftig garvesyre, som griber tilpas fat om frugtsødmen. Jeg er i ekstase…. Ugens vinhit!" (vurderet ved en tilbudspris på kr. 269,00)
93/100 - WineWherever, Rasmus Christensen (årg. 2020)
"Her har Bobal-druen fået alt hvad den kan trække. Både alle de mørke noter som søde brombær, frugtfylde, rålakrids og midelhavsurter, men på den anden side står en kraftfuld syre sammen med en kalket mineralitet og modne og ungdommelige tanniner. En powerfuld vin der smager godt nu, og som vil udvikle sig over de kommende år. 1 stk 339,95 – TILBUD V/ 6 FL. 179,95"
93/100 Ekstra Bladet (årg. 2018)
"Vin på bobal druen fra en af de få vino de pago ejendomme i Spanien. Krydret i udtrykket med varme noter i duft og smag. Medium koncentration, saftig og imødekommende med en fin dybde og en pæn lang krydret afslutning. Spændende vin."
Nyd den til lam, saftige steaks, barbeque, simremad, svamperetter, kraftige tapas og modne oste. Server ved 16-18°C
Vinen er fremstillet på 100% Bobal, som håndhøstes fra op til 75 år gamle, økologisk dyrkede og fritstående buskvine i El Terrerazo. Det kuperede og kalkholdige terroir ligger i 800 meters højde, hvor solen er ekstra intens og frugtfremmende, mens de kølige nætter giver druer og vin med frisk mineralsk balance i behold. Kunstvanding er bandlyst.
Hver enkelt lille parcel høstes og vinificeres separat. De afstilkede druer dobbeltsorteres, mens vinens terroirpræg understøttes spontangæring med markens og kælderens naturligt forekommende gærstammer. Vinen gærer på åbne trækar i 8-10 dage, mens manuelle ”punch downs” sørger for skånsomt udtræk af farve, frugt og tanniner fra drueskindet. Efter endt gæring lader Toni Sarrión drueskallerne udbløde i yderligere 10-12 dage for ekstra struktur og smagsdybde. 30% af vinen modner 14 måneder på 225 og 500 liter franske egetræsfade, mens de resterende 70% ligger på smagsneutrale og frugtbevarende fade i størrelsen 3500 til 5000 liter.
Om Mustiguillo
Hvis Noma lavede vin i Spanien…
René Redzepi fra Noma var pioner for michelinmad på glemte nordiske råvarer, og helt i samme ånd har Antonio Sarrión fra Bodega Mustiguillo gjort den skammeligt oversete østspanske Bobal-drue til en funklende verdensstjerne!
I 1990’erne vendte Antonio ”Toni” Sarrión ryggen til en karriere som forretningsmand for at hellige sig sin helt store passion: vin!
Hjemme på Valencia-egnen kastede Toni sig hovedkulds over studier i ønologi og vindyrkning, og snart efter huserede han i vinkældrene hos tophuse i Californien, Chile og Argentina (heriblandt verdensberømte Achaval Ferrer og 100 point-ikonet Zuccardi).
Toni var klar. Og tog særligt én observation med sig hjem til Østspanien: at mange af verdens største vine var lavet på lokale druesorter! Hans eget valg faldt på to regionale specialiteter, hvidvinsdruen Merseguera og rødvinsdruen Bobal.
Ingen af druene blev dengang regnet for noget, da de lokale Valencia-producenter med hjælp fra kunstvanding og hed dalvarme prioriterede størst mulige høstudbytter med henblik på produktion af billige og jævne konsumvine.
Toni, derimod, dyrker druerne på fem unikke monopolmarker i 800 til 900 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans familie overtog tilbage i 1972.
Økologisk dyrkede marker? Kuperede, kalkholdige skråninger i 800-900 meters højde? Ingen kunstvanding og derfor mystisk lave høstudbytter? Spontangæring? Osv. osv… Ingen af de lokale forstod dengang et hak af, hvad Toni havde gang i, så ”Rasmus Modsat" oppe i højderne måtte begynde helt fra bunden med at fremstille simpel spansk bordvin (Vino de Mesa).
Ikke uden uro i maven lancerede Toni i 2003 endelig sin første flaske Bobal Quincha Corral… men da indflydelsesrige Robert Parker kvitterede med 95 point, var alt som med et trylleslag forandret. Snart blev der skålet i Bobal og Merseguera på verdens bedste restaurant, El Bulli, og sidenhen på Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck og mange andre michelinrestauranter!
I 2010 var selv de lokale skeptikere overbevist, og Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin helt egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. ”Food & Wine” har hyldet Mustiguillo som et af 20 bedste nye vinhuse, mens Antonio Sarrión af tyske ”Der Feinschmecker” er nomineret til titlen "Newcomer of the year". I 2012 var Mustiguillo at finde på Wine & Spirits Top 100 over “Wineries of the Year”.
I dag laver Bodegas Mustiguillo fortsat kun vine fra egne, økologisk certificerede marker, fremfor alt de to top-terroris Finca Terrerazo og Finca Calvestra. Sideløbende med prestigevinene fra Bodegas Mustiguillo, fremstiller Toni den populære, value-orienterede Atance-serie fra sit andet (og ligeledes økologisk certificerede) vinhus, Risky Grapes.