
Mustiguillo Finca Terrerazo Vino de Pago 2018
"Spaniens bedste rødvin" er tilbage i ny topårgang...
Mustiguillos topvin Finca Terrarazo er så forbløffende frugtlækker, komplekst krydret og "mindblowing" mineralsk, at det 800 meter høje og kalkholdige terroir, Finca Terrerazo, har fået sin helt egen appellation: Vino de Pago.
Det er lykkedes os at skaffe endnu et mikroparti af kultvinen, der har været kåret som Spaniens bedste rødvin i Decanter (!)
Sammen med Mustiguillo er vi gået på kompromis med indtjeningen og viser nu danskerne, at Valencias vildeste vin spiser kirsebær med de rigtig store drenge fra Ribera del Duero.
Årgang 2018 er helt fænomenal og scorer ratings på helt op til 97 points - det her er på niveau med kultvinene fra Ribera del Duero blot til en langt lavere pris!
Nyd den til lam, saftige steaks, barbeque, simremad, svamperetter, kraftige tapas og modne oste. Server ved 16-18°C
Mustiguillo Finca Terrerazo Vino de Pago 2018 passer godt til...
Hvordan er Mustiguillo Finca Terrerazo Vino de Pago 2018 fremstillet?
Vinen er fremstillet på 100% Bobal, som håndhøstes fra op til 75 år gamle, økologisk dyrkede og fritstående buskvine i El Terrerazo. Det kuperede og kalkholdige terroir ligger i 800 meters højde, hvor solen er ekstra intens og frugtfremmende, mens de kølige nætter giver druer og vin med frisk mineralsk balance i behold. Kunstvanding er bandlyst.
Hver enkelt lille parcel høstes og vinificeres separat. De afstilkede druer dobbeltsorteres, mens vinens terroirpræg understøttes spontangæring med markens og kælderens naturligt forekommende gærstammer. Vinen gærer på åbne trækar i 8-10 dage, mens manuelle ”punch downs” sørger for skånsomt udtræk af farve, frugt og tanniner fra drueskindet. Efter endt gæring lader Toni Sarrión drueskallerne udbløde i yderligere 10-12 dage for ekstra struktur og smagsdybde. 30% af vinen modner 14 måneder på 225 og 500 liter franske egetræsfade, mens de resterende 70% ligger på smagsneutrale og frugtbevarende fade i størrelsen 3500 til 5000 liter.
Druer
BobalOm Bodegas Mustiguillo

Hvis Noma lavede vin i Spanien…
René Redzepi fra Noma var pioner for michelinmad på glemte nordiske råvarer, og helt i samme ånd har Antonio Sarrión fra Bodega Mustiguillo gjort den skammeligt oversete østspanske Bobal-drue til en funklende verdensstjerne!
I 1990’erne vendte Antonio ”Toni” Sarrión ryggen til en karriere som forretningsmand for at hellige sig sin helt store passion: vin!
Hjemme på Valencia-egnen kastede Toni sig hovedkulds over studier i ønologi og vindyrkning, og snart efter huserede han i vinkældrene hos tophuse i Californien, Chile og Argentina (heriblandt verdensberømte Achaval Ferrer og 100 point-ikonet Zuccardi).
Toni var klar. Og tog særligt én observation med sig hjem til Østspanien: at mange af verdens største vine var lavet på lokale druesorter! Hans eget valg faldt på to regionale specialiteter, hvidvinsdruen Merseguera og rødvinsdruen Bobal.
Ingen af druene blev dengang regnet for noget, da de lokale Valencia-producenter med hjælp fra kunstvanding og hed dalvarme prioriterede størst mulige høstudbytter med henblik på produktion af billige og jævne konsumvine.Toni, derimod, dyrker druerne på fem unikke monopolmarker i 800 til 900 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans familie overtog tilbage i 1972.
Økologisk dyrkede marker? Kuperede, kalkholdige skråninger i 800-900 meters højde? Ingen kunstvanding og derfor mystisk lave høstudbytter? Spontangæring? Osv. osv… Ingen af de lokale forstod dengang et hak af, hvad Toni havde gang i, så ”Rasmus Modsat" oppe i højderne måtte begynde helt fra bunden med at fremstille simpel spansk bordvin (Vino de Mesa).
Ikke uden uro i maven lancerede Toni i 2003 endelig sin første flaske Bobal Quincha Corral… men da indflydelsesrige Robert Parker kvitterede med 95 point, var alt som med et trylleslag forandret. Snart blev der skålet i Bobal og Merseguera på verdens bedste restaurant, El Bulli, og sidenhen på Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck og mange andre michelinrestauranter!
I 2010 var selv de lokale skeptikere overbevist, og Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin helt egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. ”Food & Wine” har hyldet Mustiguillo som et af 20 bedste nye vinhuse, mens Antonio Sarrión af tyske ”Der Feinschmecker” er nomineret til titlen "Newcomer of the year". I 2012 var Mustiguillo at finde på Wine & Spirits Top 100 over “Wineries of the Year”.
I dag laver Bodegas Mustiguillo fortsat kun vine fra egne, økologisk certificerede marker, fremfor alt de to top-terroris Finca Terrerazo og Finca Calvestra. Sideløbende med prestigevinene fra Bodegas Mustiguillo, fremstiller Toni den populære, value-orienterede Atance-serie fra sit andet (og ligeledes økologisk certificerede) vinhus, Risky Grapes.
Vindata
Druer
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage