Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2022 ØKO
Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2022 ØKO
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
"94 point. Minder om velskabt Bourgogne ... Når det hævdes, at der er nogle Bourgogne-vibes i den, er det slet ikke skudt ved siden af, for det er elegant og nydeligt balanceret mellem krydderier, mineraler og masser af lækker frugt. Meget elegant og velskabt. " - Flaskehalsen
"94 point. Det smager fandens godt og de fleste ville ikke gætte, at det er spansk ..." - Houlberg
"94 point. Jeg serverede denne vin blindt for nogle gæster, hvor ingen kunne gætte område eller drue - nuvel, det er også vanskeligt, og der blev gættet på både hvid Bourgogne og stor Riesling fra Alsace." - Mad & Monopolet
"93 points. The wine has gained in elegance and precision … This is a step up from 2021.” - Robert Parker
"4,2 stjerner. Højeste kvalitet for pengene af Spansk Hvidvin" - Vivino
Robert Parker har ret... Finca Calvestra imponerer i 2022 med rekordlækker, nærmest Puligny-lignende præcision og elegance!
I den nye årgang har kvalitetskravene nået hysteriske højder! Efter optimerende jordbundsanalyser er produktionen reduceret med drastiske 20 %... Som resultat står hvidvinens silkebløde tekstur og mineralske terroirkarakter renere og flottere end nogensinde. Glæd dig!
Der er ikke noget at sige til, at den økologiske spanske kulthvidvin nærmest er udsolgt, så snart den rammer lageret. Selv winemaker Toni Sarrión, manden bag Spaniens bedste rødvin i Decanter, må trodse sin beskedenhed og indrømme:
"Nok verdens bedste hvidvin på Merseguera-druen!"
DEN LOKALE DRUE & VERDENS BEDSTE RESTAURANT... Merseguera - øøh hvad? Stort set ingen udenfor Spanien kendte til druen, før Toni serverede den for Robert Parker... Kort efter blev Merseguera-hvidvinene skænket på verdens fineste Michelin-restauranter. Det var steder som El Bulli, Celler de Can Roca, The Dorcester og Fat Duck.
Mustiguillos mineralske og elegant fadkrydrede bourgognedræber kommer fra op til 100 år gamle, økologiske buskvine i 940 meter høj kalksten. Det her er stor terroirvin og et klokkeklart kup for fans af hvid bourgogne...!
Smagenote
Ved ophældningen elegant gylden med et friskt grønt skær... I næsen elegant, kompleks og delikat med perfekt vibrerende duft af kamilleblomst, saltet karamelliseret grapefrugt, pære, stikkelsbær, hvid fersken, kalkstøv, grøn te, bivoks, menthol, hø, honning og crème brûlée… Finca Calvestra 2022 smyger sig silkeblød om tungen, hvor den delikat fadkrydrede frugt toppes med friske krydderurter og pirrende mineralitet. Smagen læner sig ambitiøst op ad luksuriøs bourgogne og hvid bordeaux Cru Classé, mens distinkte mentol- og fennikelnoter peger i retningen af hvidvinens ophav i middelhavsregionen. Mundrensende mineralsk finish med uhyre smukt afstemt fadkrydderier… Verdensklasse! Drik nu, eller gem +10 år fra høståret.
Anmeldelser af Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2022
94/100 Flaskehalsen
"FORBILLEDLIG SPANSK HVIDVINSELEGANCE: Minder om velskabt Bourgogne... Jeg har haft flere tvivlsomme oplevelser med Merseguera-druen fra det østlige Spanien. Derfor er jeg også skeptisk, da jeg åbner denne Mustiguillo Finca Calvestra. Det er en enkeltmarks-hvidvin i Pago-klassen – altså udenfor de gængse områder, men alligevel begrænset til et lille geografisk spot, der i dette tilfælde findes i Requena-området vest for Valencia. Det, der gør Merseguera-druen så meget gavn her, er at druen trods en vis fadfornemmelse, får lov at stå meget rent og fint. Når det hævdes, at der er nogle Bourgogne-vibes i den, er det slet ikke skudt ved siden af, for det er elegant og nydeligt balanceret mellem krydderier, mineraler og masser af lækker frugt. Meget elegant og velskabt. Normalpris kr. 229,95, Set til kr. 149,95 | Supervin "
94/100 Houlberg
"Igen er det en fyldig, cremet, møjlækker vin ... ikke hverken vild kraftig eller fadpræget, men har en blød frugt med fersken, pærer, gul honningmelon, grillet lemon og alt faktisk i ret flot harmoni og med denne lidt nærmest burgundiske og kalkede note, som virker ganske dragende. Der kommer som med 202'eren også mynte, grønne oliven og lidt urte-te karakter. Smagen er lige som fin ... mindst ... god, blød og vedvarende syre gennem hele smagspaletten, elegant med blød frugt af pærer, lidt fersken og syltet lemon ... smører igen bare lidt munden blidt, men har også denne friske og kalkede mineralitet. Det smager fandens godt og de fleste ville ikke gætte, at det er spansk ... 94 point. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 229,95 kr., mens prisen er 199,95 kr. ved køb af 6 flasker."
94/100 Mad & Monopolet
"Jeg serverede denne vin blindt for nogle gæster, hvor ingen kunne gætte område eller drue - nuvel, det er også vanskeligt, og der blev gættet på både hvid Bourgogne og stor Riesling fra Alsace. Den er lavet på Merseguera, som kan minde om Chardonnay - skøn duft af syltet citron, lime, grape, pære, fersken, grillet ananas, vanilje, smør og eg. I munden er den mere tilbagetrukket end i duften, den er cremet og har en skøn mundfylde med både syre og mineralitet og en skøn let frugtsødme. 1 fl. 229,95 / BEDSTE PRIS v/ 6 fl. 149,95"
93/100 Robert Parker
”The white 2022 Finca Calvestra is a Merseguera from the property at 920 meters in altitude that gives the wine its name and where the grapes ripen in late September. It fermented in 225- and 500-liter acacia barrels and matured in the 500-liter barrels for four months, followed by seven months in small stainless steel vats. It has 13.5% alcohol and a low pH of 3.28. They are conducting soil studies and removed part of the vineyards (and reduced volume), and the wine has gained in elegance and precision despite the character of the year. They also reduced the time in oak, and it's very noticeable. This is a step up from 2021. 19,463 bottles produced. It was bottled in July 2023”
4,2 stjerner Vivino (31 bedømmelser, "Højeste kvalitet for pengene af Spansk Hvidvin", 22/03/24)
……
Tidligere årgange:
96/100 Verema (årg. 2018)
95/100 Decanter (årg. 2015)
“Savoury spiced lemon and grapefruit nose, fragrant floral and herbal notes. Very fresh fruity palate, racy acidity, subtle light vanilla oak and vibrant persistence.”
94/100 Guìa Peñin (årg. 2012)
”Colour: bright straw;Aroma: ripe fruit, sweet spices, mineral;Flavour: fruity, fresh, complex, good acidity, long"
93/100 Guia Vino ABC (årg. 2018)
93/100 Guia Intervinos (årg. 2018)
93/100 Guía Proensa (årg. 2021)
93/100 "UGENS BEDSTE VIN" - Din VinGuide (årg. 2021)
"Lavet på druen Merseguera fra gamle stokke. Yderst velbalanceret og fydlig vin med licchi, fersken, citrus og blomsternoter. Er nærmest lidt burgundisk i udtrykket. Spændende flot vin."
93/100 WineWherver, Rasmus Christensen (årg. 2021)
"En sjælden varietal Mersegueravin, spontangæret og modnet i akaciafade. Lidt af en spansk egnsret, og alligevel har den stilistisk noget taktfast og burgundisk over sig. Høj kantet syre, frugtfylde, varme fra alkohol og taninner. Der er faktisk en del tanniner, der skaber friktion i munden og efterlader en temperamentsfuld afslutning. En vin til alle der ønsker at udvide deres horisont, eller er på jagt efter noget specielt."
Nyd den til delikate retter med fisk og skaldyr, fjerkræ, sushi, lette tapas, salater og cremede oste. Server ved 10-12°C
Vinen er lavet på 100% Merseguera og har navn efter sit ophav på Mustiguillos økologisk dyrkede monopolmark Finca Calvestra i Requena. Her har winemaker Toni Sarrión valgt at pode skud af Merseguera på op til 100 år gamle buskvine af rødvinssorten Bobal, da marken med sin beliggenhed mere end 900 meter over Middelhavet egner sig fortrinligt til produktion af hvidvinsdruer... i allerhøjeste kvalitet! De gamle stokkes dybe rodnet og markens høje kalkindhold betyder, at planterne formår at modne sine druer helt uden hjælp fra kunstvanding, hvilket er udsædvanligt for området og stærkt fremmende for smagspotentialet. De lave gamle buskvine står side om side med oliventræer i Finca Calvestras smukke og kuperede terræn, hvor biodiversiteten er helt i top.
Druerne høstes i hånden og afstilkes ved sorteringsbordet. Frugten presses nænsomt, så kun den fineste og mest delikate druemost finder vej til spontangæringen på små 225 og 500 liters akaciafade. Efter endt gæring modner hvidvinen 4 måneder med de fine gærrester på 225 og 500 liters fade af acacietræ fulgt af 7 måneders frugtbevarende modning på små ståltanke.
Restsukkerindhold: under 1,5 gram pr. liter (tør)
Syreindhold: 5,11 gram pr. liter
Alkohol: 13,5 %
Om Mustiguillo
Hvis Noma lavede vin i Spanien…
René Redzepi fra Noma var pioner for michelinmad på glemte nordiske råvarer, og helt i samme ånd har Antonio Sarrión fra Bodega Mustiguillo gjort den skammeligt oversete østspanske Bobal-drue til en funklende verdensstjerne!
I 1990’erne vendte Antonio ”Toni” Sarrión ryggen til en karriere som forretningsmand for at hellige sig sin helt store passion: vin!
Hjemme på Valencia-egnen kastede Toni sig hovedkulds over studier i ønologi og vindyrkning, og snart efter huserede han i vinkældrene hos tophuse i Californien, Chile og Argentina (heriblandt verdensberømte Achaval Ferrer og 100 point-ikonet Zuccardi).
Toni var klar. Og tog særligt én observation med sig hjem til Østspanien: at mange af verdens største vine var lavet på lokale druesorter! Hans eget valg faldt på to regionale specialiteter, hvidvinsdruen Merseguera og rødvinsdruen Bobal.
Ingen af druene blev dengang regnet for noget, da de lokale Valencia-producenter med hjælp fra kunstvanding og hed dalvarme prioriterede størst mulige høstudbytter med henblik på produktion af billige og jævne konsumvine.
Toni, derimod, dyrker druerne på fem unikke monopolmarker i 800 til 900 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans familie overtog tilbage i 1972.
Økologisk dyrkede marker? Kuperede, kalkholdige skråninger i 800-900 meters højde? Ingen kunstvanding og derfor mystisk lave høstudbytter? Spontangæring? Osv. osv… Ingen af de lokale forstod dengang et hak af, hvad Toni havde gang i, så ”Rasmus Modsat" oppe i højderne måtte begynde helt fra bunden med at fremstille simpel spansk bordvin (Vino de Mesa).
Ikke uden uro i maven lancerede Toni i 2003 endelig sin første flaske Bobal Quincha Corral… men da indflydelsesrige Robert Parker kvitterede med 95 point, var alt som med et trylleslag forandret. Snart blev der skålet i Bobal og Merseguera på verdens bedste restaurant, El Bulli, og sidenhen på Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck og mange andre michelinrestauranter!
I 2010 var selv de lokale skeptikere overbevist, og Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin helt egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. ”Food & Wine” har hyldet Mustiguillo som et af 20 bedste nye vinhuse, mens Antonio Sarrión af tyske ”Der Feinschmecker” er nomineret til titlen "Newcomer of the year". I 2012 var Mustiguillo at finde på Wine & Spirits Top 100 over “Wineries of the Year”.
I dag laver Bodegas Mustiguillo fortsat kun vine fra egne, økologisk certificerede marker, fremfor alt de to top-terroris Finca Terrerazo og Finca Calvestra. Sideløbende med prestigevinene fra Bodegas Mustiguillo, fremstiller Toni den populære, value-orienterede Atance-serie fra sit andet (og ligeledes økologisk certificerede) vinhus, Risky Grapes.