



Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2020
Ja, Mad & Monopolet elsker økologiske Finca Calvestra.
Nu brager 2020 igennem som hidtil bedst bedømte årgang af den spanske kulthvidvin! Selv winemaker Toni Sarrión, manden bag Spaniens bedste rødvin i Decanter, må trodse sin beskedenhed og indrømme:
"nok verdens bedste hvidvin på Merseguera-druen!"
Merseguera - øøh hvad? Stort set ingen udenfor Spanien kendte til druen, før Toni serverede den for Robert Parker... Kort efter blev Merseguera-hvidvinene skænket på verdens fineste Michelin-restauranter. Det var steder som El Bulli, Celler de Can Roca, The Dorcester og Fat Duck.
Mustiguillos mineralske og elegant fadkrydrede bourgognedræber kommer fra op til 100 år gamle, økologiske buskvine i 940 meter høj kalksten. Vi taler altså stor terroirvin - og et klokkeklart kup for alle fans af hvid bourgogne...!
Nyd den til delikate retter med fisk og skaldyr, fjerkræ, sushi, lette tapas, salater og cremede oste. Server ved 10-12°C
Hvordan smager Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2020?
Krystalklar i glasset med et sitrerende citrongrønt skær... Næsen lokker med frisk og fascinerende duft af frysetørret kamilleblomst, saltet grapefrugt, grillet citron, pære, stikkelsbær, hvid fersken, kalkstøv, grøn te, bivoks, menthol, hø, fennikelfrø og crème brûlée… I munden blød og cremet med flot volumen og pirrende urter og mineralitet. Der er klare mindelser til hvid bourgogne, og til hvid bordeaux Cru Classé, mens distinkte mentol- og fennikelnoter peger i retningen af hvidvinens ophav i middelhavsregionen. Lang og delikat finish med grøn æblesyre og sublime salt-mineralske spidsfindigheder, der forårsager begyndende tåredannelse i øjenkrogen - og straks animerer til endnu en slurk… 100% Vidundervin! Drik nu, eller gem +10 år fra høståret.
Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2020 passer godt til...
Om Bodegas Mustiguillo

Hvis Noma lavede vin i Spanien…
René Redzepi fra Noma var pioner for michelinmad på glemte nordiske råvarer, og helt i samme ånd har Antonio Sarrión fra Bodega Mustiguillo gjort den skammeligt oversete østspanske Bobal-drue til en funklende verdensstjerne!
I 1990’erne vendte Antonio ”Toni” Sarrión ryggen til en karriere som forretningsmand for at hellige sig sin helt store passion: vin!
Hjemme på Valencia-egnen kastede Toni sig hovedkulds over studier i ønologi og vindyrkning, og snart efter huserede han i vinkældrene hos tophuse i Californien, Chile og Argentina (heriblandt verdensberømte Achaval Ferrer og 100 point-ikonet Zuccardi).
Toni var klar. Og tog særligt én observation med sig hjem til Østspanien: at mange af verdens største vine var lavet på lokale druesorter! Hans eget valg faldt på to regionale specialiteter, hvidvinsdruen Merseguera og rødvinsdruen Bobal.
Ingen af druene blev dengang regnet for noget, da de lokale Valencia-producenter med hjælp fra kunstvanding og hed dalvarme prioriterede størst mulige høstudbytter med henblik på produktion af billige og jævne konsumvine.Toni, derimod, dyrker druerne på fem unikke monopolmarker i 800 til 900 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans familie overtog tilbage i 1972.
Økologisk dyrkede marker? Kuperede, kalkholdige skråninger i 800-900 meters højde? Ingen kunstvanding og derfor mystisk lave høstudbytter? Spontangæring? Osv. osv… Ingen af de lokale forstod dengang et hak af, hvad Toni havde gang i, så ”Rasmus Modsat" oppe i højderne måtte begynde helt fra bunden med at fremstille simpel spansk bordvin (Vino de Mesa).
Ikke uden uro i maven lancerede Toni i 2003 endelig sin første flaske Bobal Quincha Corral… men da indflydelsesrige Robert Parker kvitterede med 95 point, var alt som med et trylleslag forandret. Snart blev der skålet i Bobal og Merseguera på verdens bedste restaurant, El Bulli, og sidenhen på Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck og mange andre michelinrestauranter!
I 2010 var selv de lokale skeptikere overbevist, og Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin helt egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. ”Food & Wine” har hyldet Mustiguillo som et af 20 bedste nye vinhuse, mens Antonio Sarrión af tyske ”Der Feinschmecker” er nomineret til titlen "Newcomer of the year". I 2012 var Mustiguillo at finde på Wine & Spirits Top 100 over “Wineries of the Year”.
I dag laver Bodegas Mustiguillo fortsat kun vine fra egne, økologisk certificerede marker, fremfor alt de to top-terroris Finca Terrerazo og Finca Calvestra. Sideløbende med prestigevinene fra Bodegas Mustiguillo, fremstiller Toni den populære, value-orienterede Atance-serie fra sit andet (og ligeledes økologisk certificerede) vinhus, Risky Grapes.
Vindata
Druer
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage