
GIODO, IGT 2014
Sangiovese for Bourgogne-fans!
Carlo Ferrinis kult-Brunollo, GIODO, har 3 gange høstet 100 point. Han kunne godt lave flere flasker, men Brunello-konsortiet sætter strenge grænser for, hvor mange flasker fra GIODO-marken, der må have Brunello på etiketten.
Derfor bruger han en del af druerne fra samme mark til at lave GIODO La Quinta – og det må være en af Italiens absolut mest luksuriøse vine til at bære den beskedne ”IGT”-betegnelse.
"The fruit is basically the same" - Robert Parker om druematerialet i GIODO Brunello og “La Quinta”
Det her er altså 100 % Sangiovese fra GIODO-marken, men som til gengæld modnes i 12 måneder på franske egetræsfade i stedet for den mere langstrakte Brunello-modning.
Resultatet er et nærmest burgundisk udtryk af Sangiovese. Saftigt som et modent Morello-kirsebær tilført svævende lette tanniner og skovbundsmineralitet. Her i den perfekt modne årgang 2014, der må opleves af alle, der elsker Brunello såvel som Bourgogne!
Anbefales til grillet oksekød, indmad, vildt, lam, italienske specialiteter, svampe og modne oste. Nyd vinen ved 16-18°C.
Hvordan smager GIODO, IGT 2014?
Fornem kirsebærrød farve i glasset med små orange antydning i kanten. Næsen er elegant og parfumeret med tørrede blomster, ribs, tranebær, skovbær og røde kirsebær i fantastisk forening. Middelhavsurter viser sig på bagkanten, og de suppleres af fine antydninger af tobak, læder og skovbund. En gavmild mængde saftighed og en nærmest esoterisk elegance præger oplevelsen, der alligevel er kompleks og med en dybde, som vil gøre de fleste bourgogner topmisundelige! Uovertruffen vin og Sangiovese-gudedrik! Drik nu eller gem 10-12 år fra høståret.
GIODO, IGT 2014 passer godt til...
Hvordan er GIODO, IGT 2014 fremstillet?
2019 Toscana IGT er fremstillet af 100% Sangiovese fra Giodo-marken i det centrale Montalcino. Marken skråner 10% mod sydøst, og har en jordbund af porøs og fossilholdig kalksten. Druerne dyrkes økologisk, og vinen fremstilles med skånsom ”hands off” winemaking – dvs. ingen tilsætning af gær og en kort macerationstid, uden ”pump-overs”. Modnet 12 måneder på franske egetræsfade, samt 12 måneder på flaske.
Druer
SangioveseOm Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Dette er min drøm,” afslører Carlo Ferrini. Italiens nok mest berømte vinmager lægger ikke skjul på, at projektet Podere Giodo er personligt og meget følelsesladet.
Den toscanskfødte ønolog har flere perfekte 100-point-ratings på sit CV, end vi umiddelbart kan holde styr på. Langt de fleste vine har han lavet for andre, eksempelvis Casanova di Neri, indtil han omkring årtusindeskiftet fik økonomi til og mulighed for at gå solo.
Projektet giver han navnet GIODO for at ære sine forældre, GIOvanna og DOnatello, som under strenge kår sled og slæbte for, at deres søn kunne få sig en uddannelse:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino starter i 2002, hvor Carlo Ferrini planter 2 ha med nøje udvalgte Sangiovese-kloner. I 2009 laver han sin første Brunello, og allerede med 2010 er der jackpot med perfekte 100 point fra James Suckling.
I dag råder vingården, belligende mellem Sant'Angelo in Colle og Sant'Antimo, over 6 hektar. Fra dette kølige og solbeskinnede terroir frembringer Ferrini med ubarmhjertig drueselektion som katalysator vine i verdensklasse. En streng grøn høst eliminerer ca. 40% af alle druer, for at de resten kan modne til perfektion.
Som resultat høster Carlos Brunello nærmest pr. automatik 100 point hos de store anmeldere. Han kunne godt lave flere flasker, men Brunello-konsortiet sætter strenge grænser for, hvor mange flasker fra Giodo-marken, der må have Brunello på etiketten. Derfor bruger Carlo en del af markens ”100 point-druer” til at lave Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk og nærmest burgundisk elegant fortolkning af Sangiovese. Verdenklasse til attraktiv pris!
Seneste skud på stammen,”Alberelli di Giodo”, er Carlo Ferrinis sicilianske projekt højt oppe på vulkanen Etna. Fra 1,5 hektar med 80 år gamle (præ-phylloxera) buskvine laver han en af verdens bedste rødvine på modedruen Nerello Mascalese, der også kendes som ”Siciliens Pinot Noir”. Allerede i premiereårgangen 2016 kåret som som ”Årets italienske debutvin”. Succesen er siden fulgt op med Alberelli di Giodos elegante hvidvin på Etna-specialiteten Carricante, der stilistisk placerer sig mellem Riesling og Chablis.
Vindata
Druer
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage