Dominio del Águila Albillo Viñas Viejas Ribera del Duero 2020 ØKO 5 Liter i trækasse
Dominio del Águila Albillo Viñas Viejas Ribera del Duero 2020 ØKO 5 Liter i trækasse
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
”98 points. Consistently among the very best whites in Spain, with a style that is unique...Burgundy meets Jura in Castilla y León. – Tim Atkin
"97 point. Det er overdådigt, nærværende, rent, fedt og alligevel syrligt, så klart en ultralækker spansk vin fra den øverste hylde i den spanske gavebod." - Houlberg
"96 points. "The white 2020 Albillo Viñas Viejas also had a very slow fermentation because it's quite rich, and it feels more generous and rounder than the 2019 I tasted next to it. It has a more approachable nose that is less reductive and flinty, more civilized." - Robert Parker
”97-98 point. Er nok blandt de allerbedste hvidvine i Spanien" – Houlberg (tidl.årg.)
“96-97 point. Spaniens svar på Montrachet...Himmelråbende lækkert" – Vinexpressen (tidl.årg.)
Spaniens Montrachet… En af de bedste hvidvine i verden og klart den største på den spanske ”rising star”-drue, Albillo Mayor. Nu er 2022-udgave landet med et brag... 98 points fra Tim Atkin, der igen, igen hylder den unikke stil som Jorge Monzon har formået at hive ud af de tudsegamle vinstokke.
Spaniens største og mest burgundiske hvidvin er skabt af Jorge Mónzon, der er oplært på Domaine de la Romanée-Conti, hvor han selv har været med til at lave verdens dyreste hvidvin ”Le Montrachet Grand Cru”. Siden headhuntet af selveste Vega Siclia, hvorefter han selv stiftede Dominio del Aguila i 2014 med hjælp fra en stor lottogevinst. Vi er i disse år vidne til et sandt eventyr, der udspiller sig på den største internationale vinscene.
Jorge Mozon har på rekordtid etableret sig som en af Spaniens største vinnavne, ikke mindst takket være 2 x 100 points fra Robert Parker til rødvinene Canta La Perdiz og senest Peñas Aladas. Hattricket kunne meget let blive fuldendt med hans hvidvin.
300 mikroparceller og 120 år gamle vinstokke!
Denne one-of-a-kind hvidvin er skabt på ekstremt gamle Albillo-stokke, hvoraf de ældste er mere end 120 år gamle og fra før vinlusens tid... Der findes ikke én mark, hvor man går ud og plukker druerne. De unikke vinplanter står spredt ud over Águilas mere end 300 forskellige parceller, der alle finkæmmes for Albillo-druer. Men vanviddet er kun lige begyndt.
I kælderen bliver de hele drueklaser fodtrampet i store cementkar, hvorefter den rene most lægges i franske egetræsfade og gemt ned i Aguilas kølige 500 år gamle vinkældre. Kulden gør, at et det i 2020-årgangen har taget mere end et år bare at gære vinen, og i alt modner den hele 35 måneder på fade! Også her må Grand Cru Bourgogne se måbende til.
Resultatet er et mirakel af en fadlagret hvidvin med smør, citrus, knust flint, gunpowder og nødder som i en 10.000 kroners Coche Dury fra Meursault...
Vinen er strengt allokeret og mange flasker er allerede forhåndsreserveret. Du skal købe med det samme, hvis du skal smage Spaniens svar på ”Le Montrachet”. Der er blot håndflasket 3926 udgaver i denne årgang 2020.
Smagenote
Albillo Viñas Viejas 2020 står imponerende i glasset med en lysende strågul farve, der har limegrønne reflekser i midten. Næsen overfalder dig med en duftbouquet som du formegentlig aldrig har oplevet lignende. De +100 gamle Albillo stokke leverer her en intens, let reduktiv, mineralsk duft af knust flint, salt citrus, våd kalk og bivoks, der bindes elegant sammen med kamille, grønne æbler, nødder, smør, fersken og tørret ananas.... Hvidvinen lægger sig smooth som smeltet smør på tungen, hvor fedme og frugt balanceres fornemt med den vibrerende mineralske syre, der i eftersmagen suppleres med komplekse strejf af vanilje, lanolin, hø, røg og honning. En af de få vine i verden, der kan konkurrere med Grand Cru Bourgogne... Drik nu, eller gem +15 år fra høståret.
Anmeldelser af Dominio del Águila Albillo Viñas Viejas Ribera del Duero 2020
98/100 Tim Atkin
"Consistently among the very best whites in Spain, with a style that is unique, JorgeMonzón's stunning pure Albillo Mayor is all sourced from small parcels in the village ofLa Aguilera. Barrel fermented in old wood, it's a remarkably complex, layered white with citrus, sourdough bread and beeswax flavours, a salty undertone and impressive extract and concentration. Burgundy meets Jura in Castilla y León. It’s a shame that this is sold as a Vino de España rather than a Ribera del Duero. 98/100"
97/100 Houlberg
"Duftmæssigt er det en følelsesmæssig gavebod med alskens varer på hylderne ... der er fedme, røgede, flommefede fadnoter og alt på en svævende og luftig måde. Frugten er stor og mægtig med en kurv æbler, ferskner, tørrede abrikoser, søde mandariner og bananer, let røget, let reduktiv og suppleret med præg fra fadlagringen med både lakridskonfekt, vanilje, saltkaramel, nødder og bivoks. Det virker en kende olieret, men der er også en vis grøn syrlighed. Smagsmæssigt hives der også ned fra alle hylder, for i munden er vinen bare lækker cremet, fed, blød og det smelter nærmest på din tunge med en moden og let røget smag. Dermed bliver det olieret og fyldigt, men det er med en rank syre, der er skarp, stringent, robust og forførende. Der er både grape, syltede citroner, grillet citron, lidt sødbitter lemon, saltede mineraler, mandler ... og eftersmagen er lang og hænger lang tid i munden. Det er overdådigt, nærværende, rent, fedt og alligevel syrligt, så klart en ultralækker spansk vin fra den øverste hylde i den spanske gavebod, så 97 point. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 799,95 kr., mens prisen er 649,95 kr. ved køb af 6 flasker."
96/100 Robert Parker
"The white 2020 Albillo Viñas Viejas also had a very slow fermentation because it's quite rich, and it feels more generous and rounder than the 2019 I tasted next to it. It has a more approachable nose that is less reductive and flinty, more civilized. It was a cool year, and the wine has amazing parameters—13% alcohol and a pH of 3.02 and no sugar—coming though as bone dry and chalky. It matured in French oak barrels for 35 months. 3,926 bottles and 67 magnums produced. It was bottled in September 2023."
Ratings fra tidl. årgange
98/100 Tim Atkin (årg. 2019)
"One of Spain's greatest white wines, produced outside the Ribera del Duero Denominación de Origen for the time being, this is a field blend of Albillo Mayor with 5% of other varieties. Salty, stony and appealingly reductive, with some lovely struck match top notes, it has the concentration of its 100-year-old vines, bread, almond and citrus peel flavours and a chiselled finish. World class."
97/100 Houlberg (årg. 2019)
"Duftmæssigt er det lidt af en andalusiske kindhest ... fed, frodig og vellysten som en tapas-spisende spansk mamacita, der har skruet sig ned i en postkasserød flamenco-kjole, som er for lille, hvorfor der er mere til gaden og vejen end man kunne drømme om. Den har røget, flommefede fadnoter med denne lille syrlige, smågrønne, reduktive duft af harpiks og frisk frugt, som 2018'eren også havde. Alt i dette favntag er intens ... frugten er grønne æbler, fersken, tørret abrikos og banan, atter en lille smule oxideret og derudover er der citrus akacietræ, saltkaramel, nødder, bivoks, havvand samt erotiske blomster, smørfedme, lakridskonfekt og vanilje. I munden er det da også en bredrøvet mamacita, der breder sine cremede smage godt ud, virkelig mundsmeltende, blød, moden samt mørk intens. Men samtidig bliver det aldrig hverken en lalleglad eller for fyldig smag, for selvom det er fed, olieret væske med viskositet som bonevoks, så har vinen en styrende syre, der er røget, skarp, stringent, robust og forførende. Syren er næsten en helt historie for sig selv ... mørk med syltede citroner, bagt citronskal, lidt sødbitter lemon, saltede mineraler, mandler ... og eftersmagen er lang og hænger lang tid i munden, gardinerne ... men ikke mindst dit hjerte, så 97 point ... og er nok blandt de allerbedste hvidvine i Spanien. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 799,95 kr., mens prisen er 699,95 kr. ved køb af 6 flasker. Vinanmeldelse 6,5/7"
96-97/100 Vinexpressen, Rolf Madsen (årg. 2018)
"UGENS VINHIT – her er Spaniens bedste hvidvin. Jeg er kommet frem til en konklusion! Jorge Monzon er Spaniens bedste winemaker ... Dominio Aguilas vine er simpelthen i særklasse fantastiske, og de bliver kun endnu mere kult …. Ahhh.. what a nose! Himmelråbende lækkert. Totalt vanedannende. Let reduktiv, burgundisk og yeasty næse, der flankeres af et substantielt og totalt sexet fadpræg med et lille twist af kaffebønne, ananas, citrus, bivoks, kridt, våde flintesten og popcorn i en guddommelig forening. Let cremet i munden, men samtidigt pivhamrende ren og stringent med en nærmest svævende syre, der får den til at danse piruetter på tungen – olalahh for en lækker saltet mineralsk tørhed, der strammer det hele fantastisk op. Vi er på allerøverste hylde her! Spaniens svar på Montrachet! Aguila er som et godstog, der bliver forsøgt holdt tilbage med en rullesytråd… 96-97 Set hos Supervin til 679,95 kr."
96/100 Robert Parker (årg. 2018)
"The one white (there will be a special cuvée sold exclusively in Spain, first produced in 2019, a white put through malolactic), the 2018 Albillo Viñas Viejas is a superb and elegant varietal Albillo Mayor produced in a very Burgundian way (but without malolactic). It has 13% alcohol and a pH of 3.04 and is medium-bodied with moderate ripeness; it's very spicy and has notes of toasted sesame seeds, hints of white flowers and fruit and a citrus twist. It fermented and matured in French oak barrels for 25 months. This is by far the best white from the region and one of the finest table whites from Spain. 5,455 bottles and 98 magnums produced. It was bottled in September 2021."
94/100 Guía Peñin (årg. 2018)
”Colour: bright straw, Aroma: ripe fruit, herbs, fine lees, creamy oak, Mouth: full, fatty, long, good acidity”
4,4 Vivino (479 bedømmelser – snit over alle årgange. Set 25/3-2024)
Nyd den til de fineste serveringer med stegt fisk og skaldyr, fjerkræ, svampe, tapas eller faste oste. Servér ved 10-13°C.
Albillo Viñas Viejas 2020 er fremstillet af 100% Albillo, som er den sjældne og spændende hvide druesort i Ribera del Duero. Druerne dyrkes økologisk med inspiration fra biodynamik, og de hele klaser håndhøstes fra +100 år gamle vinstokke – enkelte endda præ-phylloxera. Gæringen foregår i mere end et år på egetræsfade med bærmekontakt og med lav svovling. Vinen modner i alt i omkring 35 mdr. på hovedsageligt franske egetræsfade, og ved meget lave temperaturer (ca. 8-12°C). Resultatet er en rank og meget mineralsk hvidvin af tårnhøj klasse.
Om Dominio del Aguila
Dominio del Aguila – husk navnet! – har på få år præsteret, hvad ingen hidtil troede muligt: at opnå Parker-ratings på niveau med de mest legendariske navne i Ribera del Duero. Ingen nævnt, ingen glemt! Dominio del Aguila blev grundlagt i 2010, og drives af parret Jorge Monzón og Isabel Rodero.
Aguila er et nyt familieejet vineri i den idylliske landsby La Aguilera, i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer fra en lang række af vinmagere, så der er dyb tradition for vin i hans familie. Jorge er ønologuddannet på universiteter i både Bordeaux og Bourgogne, Frankrig – og har årelang erfaring fra hhv. Domaine de la Romanée-Conti og Bodegas Vega Sicilia. Spanske vine i indiskutabel verdensklasse...
Dominio del Aguila besidder 30 hektar af rigtig gamle vinstokke, hvor mange er langt over 50 år og nogle helt op til 150 år gamle. Størstedelen af deres vinstokke bliver dyrket certificeret økologisk og med et konstant øje for at skåne og bevare naturen bedst muligt. Jorge flirter med biodynamiske principper, hvor han i stedet for at bruge sprøjtemidler bruger urtesafter, som afskrækker utøj på vinstokkene.
Jorge og Isabel, hans kone, efterlever et ”artisinal winemaking”-koncept. I stedet for nye og effektive metoder til at afstilkning og presning af druer bliver mosten trådt ud med menneskefødder, stadig på stilken. Alt hvad de gør er en ”homage” til naturen og de gaver den giver - og altid med tradition for øje. Den malolaktiske gæring foregår ”En Barrica”, og derefter bliver vinen fadlagret i op til 50 måneder for visse vine. Gæringen foregår i de gamle 15. århundredes gallerier, som er blevet lavet om til vinkældre. Vingården er også blevet renoveret fra sin tidligere triste tilstand til en vingård, som nu summer af liv.
I samme ånd som druedyrkningen bliver vinen hverken filtreret eller klaret, før den bliver flasket. Visionen er at producere intense, sejlivede og elegante vine, som også skal kunne nydes nu.