
Château Puech-Haut Bosc Negre St-Drézery 2016
Verdens største rødvin på Mourvèdre-druen? Sydfranske Bosc Negre byder sig til...
Rhône-guruen Jeb Dunnuck har testet næsten 200 af verdens største Mourvèdre-vine. INGEN opnår flere point end Bosc Negre 2016 fra sydfranske Château Puech Haut.
Kulsorte Mourvèdre er powerdruen i Châteauneuf-du-Pape og superstjernen i Bandol, men hos Château Puech-Haut, som ligger i St-Drézery, når kvaliteten et endnu højere niveau. Topvinen Bosc Negre kommer fra en sydvendt enkeltmark med samme type rullesten som i Chateauneuf-du-Pape.
Chateau Puech-Haut holder høstudbyttet helt nede på 20 hl. pr. hektar. Resultatet er en lille produktion af druer og vin med unik klasse og koncentration.
Nyd vinen til lam, peberbøf, vildtkød – gerne stegt/grillet og garneret med krydderurter. Servér ved 16-18°C
Hvordan smager Château Puech-Haut Bosc Negre St-Drézery 2016?
Mørk og dyster i glasset. Næsen spænder fra frisk mynte og peber til fuldmodne brombær og sorte kirsebær, der komplekst suppleret af tørret kød, svesker, tobak, røg, lakrids, og chokolade. I munden brager vinen igennem med flot krydret bærfrugt, smooth tanniner og underliggende mineralsk friskhed. Vinen slutter langt med pikante indslag af urter, peber og nellike. Drik nu, eller gem +10 år fra høståret.
Hvordan er Château Puech-Haut Bosc Negre St-Drézery 2016 fremstillet?
Vinen er fremstillet på 100% Mourvèdre fra den lille stenede enkeltmark Bosc Negre i St-Drézery, 20 km nordøst for Montpellier. Druerne høstes fra kl. 2 om natten til kl. 8 om morgenen, så kun 100% frisk frugt finder vej til den færdige vin.
Skindkontakt i hele 150 dage under og efter gæringen giver Bosc Negre et ekstraordinært koncentreret udtræk af farve, frugt og tannin. Vinen modner herefter 18 mdr. på 228 liters egetræsfade fra Bourgogne og Troncais (medium til medium+ toast). Ingen klaring, ingen filtrering og minimal tilsætning af svovl gennem hele vinifikationen.
Om Chateau Puech-Haut
“Easily one of the top estates in the Languedoc (if not southern France) … They produce a number of cuvees, with their entry level efforts representing superb values, and their top cuvees being able to stand toe to toe with the greatest wines in the world." - Robert Parker
Verdensklasse kommer ikke flyvende, og slet ikke til Languedoc! Da industrimagnaten Gerard Bru i 1980 købte sine første 25 hektar land i St-Drézéry, 10 km nordøst for Montpelllier, var der ingen vinplanter på stedet. Til gengæld havde terroiret potentiale til at producere vin i verdensklasse. I 1990 var arealet klar til beplantning, og tre år senere var første årgang af Chateau Puech-Haut på markedet.
Gerard Bru er ikke en mand, der gør tingene halvt. Da Chateau Puech-Haut var uden slotsbygning, købte han simpelthen præfekturet i Montpellier - og fik det flyttet og genopført på egen grund. Til vingården lod han desuden hente verdens største vintønde på 300.000 liter - og verdens mest berømte ønologiske konsulent, Michel Rolland fra Bordeaux. Sidstnævnte blev i 2008 udskiftet med Philippe Cambie, der laver vin for mere end 15 producenter i Chateauneuf-du-Pape. I 2017 overtog Gerard Bru Chateau Lavabre i det prestigiøse nabodistrikt Pic-St-Loup.
Med Chateau Puech-Haut og Chateau Lavabre laver Gerard Bru & Co. vin fra hele 250 hektar. En dybt imponerende bedrift, når man tager i betragtning, at selv de to vingårdes ”entry level”-vine vader i 90-95 point ratings hos de store anmeldere!
Vindata
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Proptype
Emballage