
Chateau Puech-Haut La 40 éme 2017
Et storslået værk…
40eme er en stor symfoni af Mozart. La 40eme er navnet på en af de absolut allerstørste vine fra tophuset Chateau Puech-Haut. Begge er rene genistreger. Begge er sande kunstværker inden for deres felt!
Her er altså tale om creme de la creme, toppen af kransekagen, hvor musikken bare spiller!
Nyd vinen til lam, peberbøf, vildtkød – gerne stegt/grillet og garneret med krydderurter. Servér ved 16-18°C
Hvordan smager Chateau Puech-Haut La 40 éme 2017?
Vinen byder på en betagende mørkrød farve i glasset. En bærsymfoni af intens, komprimeret frugt slås an i starten og indledes med en herlig moden blommekompot, der toner over i noter af natsorte kirsebær, blåbær og brombær, der lige er plukket i skoven. Fadnoter som kaffe, brun pibetobak og mørk bittersød chokolade er flot orkestrerede i denne fuldendte vinoplevelse, der spiller på alle smagstangenter. Urtede noter følger trop – hvem sagde fransk garrigue? - i den næsten usandsynligt lange afslutning. Voluminøs og vild i sit smagsudtryk, muskuløs og proppet med tæt og intens powerfrugt, nærmest som en fyldig Chateauneuf på steroider, men stadig med elegante karaktertræk og et lille let kildrende syrebid. Alt i alt en voldsom og vanedannende vinoplevelse med en eftersmag, der bare bliver ved og ved!
Om Chateau Puech-Haut
“Easily one of the top estates in the Languedoc (if not southern France) … They produce a number of cuvees, with their entry level efforts representing superb values, and their top cuvees being able to stand toe to toe with the greatest wines in the world." - Robert Parker
Verdensklasse kommer ikke flyvende, og slet ikke til Languedoc! Da industrimagnaten Gerard Bru i 1980 købte sine første 25 hektar land i St-Drézéry, 10 km nordøst for Montpelllier, var der ingen vinplanter på stedet. Til gengæld havde terroiret potentiale til at producere vin i verdensklasse. I 1990 var arealet klar til beplantning, og tre år senere var første årgang af Chateau Puech-Haut på markedet.
Gerard Bru er ikke en mand, der gør tingene halvt. Da Chateau Puech-Haut var uden slotsbygning, købte han simpelthen præfekturet i Montpellier - og fik det flyttet og genopført på egen grund. Til vingården lod han desuden hente verdens største vintønde på 300.000 liter - og verdens mest berømte ønologiske konsulent, Michel Rolland fra Bordeaux. Sidstnævnte blev i 2008 udskiftet med Philippe Cambie, der laver vin for mere end 15 producenter i Chateauneuf-du-Pape. I 2017 overtog Gerard Bru Chateau Lavabre i det prestigiøse nabodistrikt Pic-St-Loup.
Med Chateau Puech-Haut og Chateau Lavabre laver Gerard Bru & Co. vin fra hele 250 hektar. En dybt imponerende bedrift, når man tager i betragtning, at selv de to vingårdes ”entry level”-vine vader i 90-95 point ratings hos de store anmeldere!
Vindata
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Proptype
Emballage