
Chateau Haut la Grenière Lussac Saint-Emilion 2016
Guddommelige, geniale Grenière... Hyldet som et af de bedste køb fra et af de vildeste value spots i Bordeaux... Lussac!
Når eksperterne skal udpege de absolutte topkøb i Bordeaux, nævnes Lussac-Saint-Émilion igen og igen som en appellation, der skal holdes ekstra vågent øje med. Og når Château Haut La Grenière samtidig ligger højt på Wine-Searchers liste over values fra netop Lussac, ja så har du et dobbelt vink med en vognstang...
Nu kan du smage den legendariske kvalitet fra familien Dubreuils 5 hektar lille topmark med over 35 år gamle vinstokke. Terroirtypen og druesorterne går igen fra Grand Cru Classé-vinene hos naboen Saint-Émilion – og i superårgangen 2016 er nærmest håbløst at smage forskel!
Nyd vinen til saftige steaks, lam, and, fuglevildt, lam, charcuteri og oste. Servér ved 16-18°C
Hvordan smager Chateau Haut la Grenière Lussac Saint-Emilion 2016?
Allerede i glasset en smuk mørklilla rødvin med næsten blæksort kerne! Næsen er intens og imponerende parfumeret med duft af nyplukkede violer, roser, vilde hindbær, modne solbær og blommer, som åbner lækkert op for komplekse anstrøg af trøffel, våd skovbund, espressobønner, ny læder, cigarkasse og lidt grøn peber... I munden blød, ret fyldig og med årgangens unikke fantastiske mix af power, finesse og uimodståelig stor drikkeglæde. En lang og kanelkrydret finish slutter af med fine tanniner, der løfter helhedsindtrykket op i nærheden af Grand Cru Classé! Drik nu, eller gem +10 år fra høståret.
Om Chateau Haut la Greniére
”In 2016, a group of eight winegrowers have decided to go even further in their quest for quality and excellence.” - Les Saint-Elites
Medlemskabet af elitegruppen Les Saint-Elites, samt klassificeringen som Premier Grand Vin, siger vist alt...?
Ambitionerne er tårnhøje på ”satellit-slottet” Château de la Grenière, og med rødvine som Chateau Haut la Grenière 2016 fører Jean-Pierre Dubreuil Lussac-St-Émilion helt op i skulderhøjde med mange Saint-Émilion Grand Cru Classées.
Jean-Pierre Dubreuil repræsenterer 4. generation af familien på Grenière, der siden etableringen i 1600-tallet igen og igen har markeret sig stærkt...
Allerede i 1868-udgaven af ”Bordeaux et ses vins" (Feret et fils) fremhæves Grenière blandt de bedste i Lussac, og det var på netop denne adresse, de vinkyndige lokale munke skaffede deres klostervin!
Senere dukker Grenière op i Enjalberts berømte værk om højrebredens bedste vine, ”Le Grand Vins de Pomerol, Saint-Émilion et Fronsac”, og i dag er slottet ét af kun fire i Lussac med klassifikationen ”Premier Grand Vins” (Guide Dussert Gerber).
I den eksklusive gruppe "Les Saint-Elites" arbejder Jean-Pierre Dubreuil for at demonstrere, at Grenière, sammen med syv andre fremtrædende ”satellit-slotte”, råder over terroirs i klasse med de bedste fra Saint-Émilion. Derfor bad man i 2016 Cornelis van Leeuwen, professor og ekspert i terroirs, om at iværksætte et videnskabeligt nærstuide af hvert af de otte slottes terrroirs.
Konklusionen fra Corneluis er mildt sagt interessant... Under den globale opvarmning er temperaturforskellen i gang med at flytte på magtbalancen mellem Saint-Émilion og dens lidt køligere satellit-appellationer. Historisk set gav de lavere temperaturer, især i de kølige år, problemer med frugtmodningen i satellit-kommuner som eksempelvis Lussac. Set i konteksten af den globale opvarmning bliver Merlot-vinenes friskhed og balance dog til nye og meget afgørende parametre for kvaliteten – og pludeslig sidder Grenière & Co. med historisk stærke kort på hånden.
Vindata
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener
Restsukker
Syreindhold