Om Chateau Haut-Brion
“A strong argument can be made that this first growth is the world’s most elegant and aromatically complex wine. Since the 1980s, no first growth has been as consistent or as brilliant in quality as Haut-Brion” – Robert Parker
”Compared to the other First Growths, it will usually be ready to drink at a younger age. But that does not mean it doesn’t age as well. Far from it. In fact, for example, well-stored bottles from 1928, 1929, and 1945 all offer compelling tasting experiences today. Life is too short not to drink Haut Brion as often as possible.” – Jeff Leve, The Wine Cellar Insider
Mere imponerende skudsmål finder du næppe, så vi lader lige citaterne herover svæve et øjeblik…
Selvom Haut-Brions kælderpotentiale ganske rigtigt er enormt, betyder et relativt højt indhold af silkebløde Merlot, at vinen allerede som ung typisk outperformer resten af ”The Big Five”, Lafite Rothschild, Mouton Rothschild, Latour og Margaux.
Tager du samtidig prisforskellen til ovenstående first growth-rivaler med i ligningen, så giver det god mening, når legenden Hugh Johnson MW udpeger Haut-Brion som ”Particular good value within its class”.
Antallet af 100/100 ratings er meget sigende for den exceptionelle verdensklasse tocifret hos både hos Robert Parker og James Suckling. Inkluderer vi det øvrige anmelderkorps i statistikken, har Haut-Brion 1er Cru Classé gennem tiden utvivlsomt høstet langt over hundrede perfekte vinanmeldelser!
”Château Haut Brion is possibly the oldest wine estate in Bordeaux. Over the years, it has continued to lead from the front, thanks to a combination of terroir, committed ownership and intelligent use of technology.” – James Lawther, The Finest Wines of Bordeaux
Med en produktion der kan spores helt tilbage til 1525, er Haut-Brion blandt de ældste navngivne vinslotte i Bordeaux. Det blev samtidig den første vin fra området til at opnå kultstatus uden for Frankrigs grænser. Allerede i 1663 nedfældede den engelske embedsmand og skribent Samuel Pepys følgende "topanmeldelse" i én af sine berømte og meget læste dagbøger…
”I drank a sort of French wine, called Ho Bryan, that hath a good and most particular taste that I ever met with.”
Det fortæller alt om slottets urørlige særstatus, at Haut-Brion som eneste udefrakommende rødvin blev indlemmet i den ellers Haut-Médoc-specifikke 1855-klassifikation. Naturligvis med toprangeringen 1er Grand Cru Classé som en ekstra fjer i hatten.
Når Haut-Brion har beholdt førerpositionen helt frem i det 21 århundrede, skyldes det ikke kun terroirets urokkelige kvalitet. Den amerikanske Dillon-familie, ejerne af slottet siden 1935, har ligeledes stor ære af den beundringsværdige og helt unikke kontinuitet.
Således valgte familien Dillon ved overtagelsen at beholde Georges Delmas som ansvarlig for vinproduktionen, som han havde været det siden 1923 under den tidligere ejer. I 1961 kunne Georges give stafetten videre til sønnen Jean Bernard, manden der med tiden introducerede Haut-Brions nu ikoniske flaske, inden turen i 2004 kom til barnebarnet Jean-Philippe Delmas, der er forblevet ved roret helt frem til i dag. Sammenlagt er skabelsen af Haut-Brion altså betroet tre generationer af én og samme familie i en æra af mere end 100 års varighed!
I sin regeringstid har Jean-Philippe holdt familiefanen højt ved blandt andet at halverere produktionen af Le Grand Vin. Høstudbyttet er således sænket markant, og en langt større andel af druerne går nu til andenvinen "Le Clarence", mens andre sælges fra til hobevis af ivrige købere. Som resultat holdes kvaliteten af Haut-Brion, selv i det andre kalder mindre årgange, med nærmest autopilot-lignende præcision, på eller lige omkring de perfekte 100 point.
Chateau Haut-Brion er beliggende i den sydlige udkant af storbyen Bordeaux. Her finder vi endnu en af hemmelighederne bag vinenes legendariske niveau. Slottets godt og vel 50 ha er velsignet med op til 27 meter dybe grusbanker, der blev aflejret i mellemistiderne af voldsomme mængder smeltevand fra Pyrenæernes bjergtoppe. Gruset dræner perfekt og holder på solvarmen, hvilket giver små druer med en intensitet og finesse, der ganske enkelt er uden mage i appellationen Pessac-Léognan.
Grand Vin: Château Haut-Brion, 1. Cru Classé (1855 Médoc & Graves)
2. Vin: Le Clarence de Haut-Brion
Beliggenhed: Pessac-Léognan
Beplantet areal: 50 ha (samt ca. 3 ha dedikeret til hvidvin)
Plantede druesorter: 44,4% Merlot, 43,9% Cabernet Sauvignon, 9,7% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot
Fadmodning: op til 24 mdr. på op til 100% nye barriques (afhængigt af årgangen)
”Compared to the other First Growths, it will usually be ready to drink at a younger age. But that does not mean it doesn’t age as well. Far from it. In fact, for example, well-stored bottles from 1928, 1929, and 1945 all offer compelling tasting experiences today. Life is too short not to drink Haut Brion as often as possible.” – Jeff Leve, The Wine Cellar Insider
Mere imponerende skudsmål finder du næppe, så vi lader lige citaterne herover svæve et øjeblik…
Selvom Haut-Brions kælderpotentiale ganske rigtigt er enormt, betyder et relativt højt indhold af silkebløde Merlot, at vinen allerede som ung typisk outperformer resten af ”The Big Five”, Lafite Rothschild, Mouton Rothschild, Latour og Margaux.
Tager du samtidig prisforskellen til ovenstående first growth-rivaler med i ligningen, så giver det god mening, når legenden Hugh Johnson MW udpeger Haut-Brion som ”Particular good value within its class”.
Antallet af 100/100 ratings er meget sigende for den exceptionelle verdensklasse tocifret hos både hos Robert Parker og James Suckling. Inkluderer vi det øvrige anmelderkorps i statistikken, har Haut-Brion 1er Cru Classé gennem tiden utvivlsomt høstet langt over hundrede perfekte vinanmeldelser!
”Château Haut Brion is possibly the oldest wine estate in Bordeaux. Over the years, it has continued to lead from the front, thanks to a combination of terroir, committed ownership and intelligent use of technology.” – James Lawther, The Finest Wines of Bordeaux
Med en produktion der kan spores helt tilbage til 1525, er Haut-Brion blandt de ældste navngivne vinslotte i Bordeaux. Det blev samtidig den første vin fra området til at opnå kultstatus uden for Frankrigs grænser. Allerede i 1663 nedfældede den engelske embedsmand og skribent Samuel Pepys følgende "topanmeldelse" i én af sine berømte og meget læste dagbøger…
”I drank a sort of French wine, called Ho Bryan, that hath a good and most particular taste that I ever met with.”
Det fortæller alt om slottets urørlige særstatus, at Haut-Brion som eneste udefrakommende rødvin blev indlemmet i den ellers Haut-Médoc-specifikke 1855-klassifikation. Naturligvis med toprangeringen 1er Grand Cru Classé som en ekstra fjer i hatten.
Når Haut-Brion har beholdt førerpositionen helt frem i det 21 århundrede, skyldes det ikke kun terroirets urokkelige kvalitet. Den amerikanske Dillon-familie, ejerne af slottet siden 1935, har ligeledes stor ære af den beundringsværdige og helt unikke kontinuitet.
Således valgte familien Dillon ved overtagelsen at beholde Georges Delmas som ansvarlig for vinproduktionen, som han havde været det siden 1923 under den tidligere ejer. I 1961 kunne Georges give stafetten videre til sønnen Jean Bernard, manden der med tiden introducerede Haut-Brions nu ikoniske flaske, inden turen i 2004 kom til barnebarnet Jean-Philippe Delmas, der er forblevet ved roret helt frem til i dag. Sammenlagt er skabelsen af Haut-Brion altså betroet tre generationer af én og samme familie i en æra af mere end 100 års varighed!
I sin regeringstid har Jean-Philippe holdt familiefanen højt ved blandt andet at halverere produktionen af Le Grand Vin. Høstudbyttet er således sænket markant, og en langt større andel af druerne går nu til andenvinen "Le Clarence", mens andre sælges fra til hobevis af ivrige købere. Som resultat holdes kvaliteten af Haut-Brion, selv i det andre kalder mindre årgange, med nærmest autopilot-lignende præcision, på eller lige omkring de perfekte 100 point.
Chateau Haut-Brion er beliggende i den sydlige udkant af storbyen Bordeaux. Her finder vi endnu en af hemmelighederne bag vinenes legendariske niveau. Slottets godt og vel 50 ha er velsignet med op til 27 meter dybe grusbanker, der blev aflejret i mellemistiderne af voldsomme mængder smeltevand fra Pyrenæernes bjergtoppe. Gruset dræner perfekt og holder på solvarmen, hvilket giver små druer med en intensitet og finesse, der ganske enkelt er uden mage i appellationen Pessac-Léognan.
Grand Vin: Château Haut-Brion, 1. Cru Classé (1855 Médoc & Graves)
2. Vin: Le Clarence de Haut-Brion
Beliggenhed: Pessac-Léognan
Beplantet areal: 50 ha (samt ca. 3 ha dedikeret til hvidvin)
Plantede druesorter: 44,4% Merlot, 43,9% Cabernet Sauvignon, 9,7% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot
Fadmodning: op til 24 mdr. på op til 100% nye barriques (afhængigt af årgangen)
Vindata
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
2020
Indhold
75 cl
Alkohol-%
15 %
Proptype
Kork
Emballage
6 stk. trækasse
Allergener
Sulferdioxid/ Sulfitter