



Casa Marin Litoral Syrah 2013
Casa Marins svar på Côte Rôtie… Et one-of-a-kind kælderfund fra 2013 med helt op til 95 og 96 points!
Vi kan lige så godt sige det med det samme. Dette restparti har vi fået med meget stor rabat. Årsagen er, at Casa Marin med så høje ratings fra nogle af verdens største vinanmeldere, ikke ville forære denne enkeltmarks-Syrah væk for en slik.
Men det globale vinmarked er nådesløst og til trods for, at Litoral 2013 har højere ratings end mange Nordrhône-vine kunne drømme, så har det chilenske ophav gjort det svært. Vi hjælper dem nu af med partiet og banker prisen så langt ned, at vi nærmer os det tragikomiske.
Nu til vinen. I flasken gemmer sig ”cool climate” luksus-Syrah af højeste karat fra enkeltmarken Litoral, hvor temperaturerne aldrig kommer over 28 grader om sommeren. Kølig morgentåge fra Stillehavet understreger ydermere den friskhed i vinen, der er med til at give den så stort et kælderpotentiale.
I kælderen får Syrah’en 16 måneder på franske egetræsfade, der alle er brugte, så fadkrydderierne ikke overtager frugten og mineraliteten i vinen.
“It is a style very similar to northern Rhone, not a Chilean, or Australian, big bold wine. It is elegant, delicate and great with a piece of meat.” – Casa Marin
Efter 10 år I Casa Marins kældre er vinen fuldstændig perfekt drikkemoden om end du sagtens kan gemme den 5 år yderligere. Du har Supervins unikke smagegaranti på, at det her er markedets suverænt største Syrah-køb.
Nyd den til grillet lam og oksekød – gerne krydret med peber, hvidløg og middelhavsurter. Prøv også simreretter, kraftige tapas, vildtkød og modne oste. Servér ved 16-18°C
Hvordan smager Casa Marin Litoral Syrah 2013?
Ved ophældningen præsenterer den 10 år gamle Syrah sig med en frisk og mørk blommerød farve. Næsen er parfumeret og floral som en Côte Rôtie kombineret med burgundisk skovbundskompleksitet. Det her er stort... Duften er sprængfyldt med friske hindbær, blåbær og brombær, som hurtigt møder mynte og laurbær samt våd muldjord, oliventapenade, røget bacon og knuste peberkorn. Vinen lander i munden som kølig silke med finesse og friskhed i højsædet. Hernæst breder sig en gudeskøn Syrah-frugt i munden med både mørke og røde bær, der indhylles i balsamico og lidt muskatnød. Kæmpe finish med både peber, røg, kalket mineralitet og en spillevende frugt, der nægter at give slip. Drik nu, eller gem 10-15 år fra høståret.
Om Casa Marin

“Chile Winemaker of the Year 2024: Felipe Marin” - Susie & Leo, Masters of Wine
”Maria Luz Marin, Chile’s first and most prominent female vigneron, has single-handedly put together this small gem of a winery in cool-climate San Antonio, just a few kilometers from the Pacific Ocean. Her wines are a reflection of her vision and as individualistic as anything produced in Chile.” – Robert Parker
Casa Marin regnes af mange eksperter for Chiles førende producent af koldklimavine.
Hele to gange har enkeltmarksvinen Cipreses været ”Best Sauvignon Blanc in the World", og da Konstantin Baum Master of Wine blindsmager Sauvignon Blanc på sin populære Youtube-kanal, sejrer Casa Marin Cipreses foran Loiredalens mest berømte Sauvignon Blanc - Didier Dagueneaus "Silex" til omkring 1500-1800 kr. pr. flaske!
Casa Marin lever fuldt ud op til sit navn, ”huset ved havet” Vingården etableres i år 2000, da pioneren María Luz Marin begynder at dyrke vinstokke i det kølige og vindblæste område Lo Abarca, som indtil da regnes for uegnet til vindyrkning grundet det kolde klima.
Vinmarkerne ligger kun 4 km fra Stillehavets iskolde, antarktiske Humboldtstrøm. Disse kolde vækstbetingelser giver sammen med den næringsfattige jordbund et usædvanligt lavt høstudbytte. Druerne leverer dog en friskhed og smagskoncentration, der er unik i Chile.
Fra 38 mikroterroirs på 40 beplantede hektar fremstiller Casa Marin hvidvine i verdensklasse på især Sauvignon Blanc og Riesling samt lige så flotte rødvine på Pinot Noir og Syrah.
Cartagena-serien byder på fantastisk value-for-money, mens enkeltmarksvinene fra Cipreses Vineyard (Sauvignon Blanc), Miramar Vineyard (Riesling & Syrah) samt Litoral Vineyard (Pinot Noir & Syrah) leverer toppen af poppen af sydamerikansk koldklimavin.
Sønnen Felipe er fulgt i sin moders fodspor. Han er uddannet ønolog og oplært i californiske Sonoma samt newzealandske Marlborough. I 2024 kan han fortjent lade sig hylde som ”Chile Winemaker of the Year” hos Masters of Wine, Susie Barrie og Peter Richards.
Vindata
Druer
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener
Restsukker
Syreindhold