
Carpentina Fontalpino Do Ut Des Toscana IGT 2000
Tilbage i 2002 anbefalede Robert Parker at gemme Do Ut Des 2000 laaang tid på flaske... Og efter over 20 år i producentens kølige kældermørke har vinen ganske rigtigt løftet sig til et formidabelt niveau!
Sammenligningen med stor Bordeaux holder som aldrig før, mens 1/3 Sangiovese samtidig trækker stilen besnærende tæt på moden Tignanello. Onlinepriserne bare stiger og stiger, da de bedste supertoscanere fra topåret 2000 er nærmest umulige at få fingre i – og derfor koster Do Ut Des 2000 nu ca. 400 kr. ude i verden.
Som venner af huset gennem mange år har vi fået et unikt kælderparti, som de hurtigste og heldigste lige nu kan købe urealistisk billigt.
Havde anmelderne fået lov at smage vinen i dag, ville ratings minimum ligge 3-4 point over Parkers vurdering ved frigivelsen. Meget få flasker...!
Nyd den til steaks, lammefilet med middelhavsurter, vildt, kraftige pastaretter, tapas og lagrede oste. Server ved 16-18°C
Hvordan smager Carpentina Fontalpino Do Ut Des Toscana IGT 2000?
Nyskænket præsenterer Do Ut Des 2000 sig mørk kirsebærrød med en smuk moden, terracotta-farvet kant… I næsen flot koncentreret og vidunderlig kompleks med Tiganello-møder-Bordeaux-Cru-Classé-duft af solbær, kirsebær, mynte, tørrede blomster, rust, cedertræ, læder, kaffegrums, skosværte og lakrids. I munden smooth og frugtkoncentreret med stor og perfekt moden kompleksitet. Der ligger en herlig toscansk vildskab på lur under den Bordeaux-noble overflade! Silkebløde tanniner og flot længde i eftersmagen… Stor supertoscaner. Drik nu, eller gem op til 25 år fra høståret.
Om Fontalpino

”Castelnuovo Berardenga produces wines that are often described as having Brunello-like structures.” – Kerin O’Keefe, Wine Enthusiast
Vil du ha’ Chianti Classico med point, power og kompleksitet som seriøs Brunello? I hjertet af Toscana, nær den historiske by Castelnuovo Berardenga, finder du Carpineta Fontalpino.
Vingården drives af søskendeparret Gioia og Filippo Cresti og har navn efter de lokale Carpini-træer samt en naturlig kilde lige i nærheden. Kærligheden til naturen præger også familiens vine, der alle laves på økologisk dyrkede druer.
Vinmager Gioia Cresti lader sine vine spontangære med terroirets naturlige gær, inden Chianti-vinene modner på mellemstore franske egetræsfade, der populært sagt placerer vinstilen midt mellem det klassiske og det moderne.
Det hører med til historien, at Gioia er gift med Italiens mest berømte vinmager, Carlo Ferrini, der som noget helt naturligt hjælper til med vinfremstillingen.
Enkeltmarksvinene Dofana og Monterperto er fra 2018 opgraderet til topniveauet ”Gran Selezione”, der er Chianti Classicos svar på “Grand Cru”. Nævnes bør absolut også Fontalpinos barriquemodnede supertoscaner Do Ut Des, der til en brøkdel af prisen har opnået samme rating som kultvinen Ornellaia.
Gioia Crestis boblende kælighed til Champagne har banet vejen til vinen ”Boulé”, som med 100 % Chardonnay og 24 måneders flaskemodning på gærresterne er det ultimative toscanske svar på Champagne Blanc de Blancs. Salute!
Vindata
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Proptype
Emballage