
Albillo Viñas Viejas 2014, Dominio del Aguila
Det er lykkedes os at få fingre i et lille parti af "Spaniens Montrachet". "Bravo!", skriver Robert Parker. "WOAW" og "WTF?" istemmer den danske anmelder Houlberg.
Der findes kun 1380 flasker af denne hvidvin. Ren verdensklasse fra marker i 880 meters højde – med samme røde ler og kalksten som i Bourgogne.
Jorge Monzón har arbejdet 2 år hos Domaine de la Romanée Conti - og ved derfra, hvordan verdens største hvidvin bliver til.
Lys gylden i glasset. Helt fortryllende og meget burgundisk næse med hvide blomster, grapefrugt, nektariner og mango, samt vidunderligt mineralsk-toastede undertoner fra fad og forlænget bærmekontakt. I munden intens og kompleks og vedvarende, men samtidig frisk og særdeles mineralsk! Drik nu, eller gem 8-10 år fra høståret.
97/100 Verema
96/100 Robert Parker
"It has the flinty, sesame seed-like reduction I find in some fine white Burgundies. It has a fresh and balanced palate and is terribly mineral. It's even better than the initial 2012, and especially the oak feels better integrated. My guess is this white is going to age nicely and for a long time in bottle. This has to be among the finest unfortified whites from Spain. Bravo!"
6,5 "Thumbs Up" (97-98p) Houlberg Vinblog
"WTF? aka hvad fanden? Sikke en fabelagtig duft, som forførende svæver op af glasset. Der er harpiks, en form for modenhed, saltkaramel, fyldig, fed og cremet i glasset. Der er nødder, havvand, abrikos, banan, akacietræ og blomstereng. Det er som at blive fortryllet … man sidder bare paralyseret, for det er både fascinerende, dragende og aromatisk. WOAW. Når vinen rammer munden smelter den nærmest med en virkelig blød frugt tilsat en utrolig behagelig syre, som breder sig i munden og langsomt fader ud. Selvom det kan virke som en fed væske, så bliver det aldrig en fed og tung vin i munden, men meget ren, aromatisk og med en sindssyg lang eftersmag.Det er ganske enkelt fortryllende godt og jeg svæver lykkeligt …"
Anbefales til de fineste serveringer med stegt fisk og skaldyr, fjerkræ, svampe eller faste oste. Nyd vinen ved 10-14°C.
Albillo Viñas Viejas 2014 er fremstillet af 100% Albillo, som er den sjældne og spændende hvide druesort i Ribera del Duero. Druerne dyrkes økologisk med inspiration fra biodynamik, og de hele klaser håndhøstes fra +100 år gamle vinstokke – enkelte endda præ-phylloxera!
Gæringen foregår over hele 10 mdr. på egetræsfade med bærmekontakt og med lav svovling. Vinen modner over 28 mdr. på hovedsageligt franske egetræsfade, og ved meget lave temperaturer (ca. 8-12°C). Resultatet er en rank og meget mineralsk hvidvin - af høj, høj klasse.
Dominio del Aguila – husk navnet! – har på få år præsteret, hvad ingen hidtil troede muligt: at opnå Parker-ratings på niveau med legendariske Vega Sicilia! Dominio del Aguila blev grundlagt i 2010, og drives af parret Jorge Monzón og Isabel Rodero.
Jorge Monzón fra Dominio del Aguila er ønologuddannet i Frankrig – og har årelang erfaring fra hhv. Domaine de la Romanée-Conti og Bodegas Vega Sicilia. Sådan smager ren verdensklasse!
Albillo Viñas Viejas 2014, Dominio del Aguila passer godt til...
Om Dominio del Aguila

Dominio del Aguila – husk navnet! – har på få år præsteret, hvad ingen hidtil troede muligt: at opnå Parker-ratings på niveau med de mest legendariske navne i Ribera del Duero. Ingen nævnt, ingen glemt! Dominio del Aguila blev grundlagt i 2010, og drives af parret Jorge Monzón og Isabel Rodero.
Aguila er et nyt familieejet vineri i den idylliske landsby La Aguilera, i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer fra en lang række af vinmagere, så der er dyb tradition for vin i hans familie. Jorge er ønologuddannet på universiteter i både Bordeaux og Bourgogne, Frankrig – og har årelang erfaring fra hhv. Domaine de la Romanée-Conti og Bodegas Vega Sicilia. Spanske vine i indiskutabel verdensklasse...
Dominio del Aguila besidder 30 hektar af rigtig gamle vinstokke, hvor mange er langt over 50 år og nogle helt op til 150 år gamle. Størstedelen af deres vinstokke bliver dyrket certificeret økologisk og med et konstant øje for at skåne og bevare naturen bedst muligt. Jorge flirter med biodynamiske principper, hvor han i stedet for at bruge sprøjtemidler bruger urtesafter, som afskrækker utøj på vinstokkene.
Jorge og Isabel, hans kone, efterlever et ”artisinal winemaking”-koncept. I stedet for nye og effektive metoder til at afstilkning og presning af druer bliver mosten trådt ud med menneskefødder, stadig på stilken. Alt hvad de gør er en ”homage” til naturen og de gaver den giver - og altid med tradition for øje. Den malolaktiske gæring foregår ”En Barrica”, og derefter bliver vinen fadlagret i op til 50 måneder for visse vine. Gæringen foregår i de gamle 15. århundredes gallerier, som er blevet lavet om til vinkældre. Vingården er også blevet renoveret fra sin tidligere triste tilstand til en vingård, som nu summer af liv.
I samme ånd som druedyrkningen bliver vinen hverken filtreret eller klaret, før den bliver flasket. Visionen er at producere intense, sejlivede og elegante vine, som også skal kunne nydes nu.
Vindata
Druer
Vinen kommer fra
Producent
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale