
Alberelli di GIODO Sicilia Carricante 2023
Sammenligningen med fornem hvid bourgogne kommer fra selveste Jancis Robinson, der for et par år siden topbedømmer Carlo Ferrinis Alberelli di GIODO fra gamle Carricante-buskvine på vulkanen Etna.
Hverken hos Robert Parker, James Suckling eller Jancis Robinson finder du en Carricante bedømt højere på point, og med årgang 2023 peaker verdensklassen i Siciliens nok allerstørste hvidvin lige nu…
Side om side med Ornellaias 2.000 kroner kostbare kulthvidvin toprangeres Alberelli di GIODO Carricante 2023 som Italiens bedste på prestigelisten ”Stars of the hors Bordeaux 2025 Spring collection”.
Drømmevinen leveres af selveste Carlo Ferrini - ikonet bag utallige 100-point-perfekte brunellovine og flere gange hyldet som Italiens bedste vinmager!
Når Carlo tryller med Siciliens mest spændende hvide drue fra 50 år gamle vinstokke, med rødderne begravede som oliebor dybt nede i Etnas vulkanjord - ja, så har du magisk vin i vente!
Den resulterende hvidvin er så sensationelt rank, knitrende elektrisk og terroirpræget, at du nærmest kan mejsle mineraliteten ud af glasset. Men mængderne er bittesmå.
Terroiret er et kvart frimærke på 0,40 hektar, og som priviligerede venner af Carlo er vi generøst tildelt 10 kasser voksforseglet kultvin… Først til mølle.
…
Nyd den til sushi, ceviche, friske fisk og skaldyr, tapas, marinerede grillede grømtsager og cremede oste. Servér ved 10-12°C
Hvordan smager Alberelli di GIODO Sicilia Carricante 2023?
GIODO Carricante 2023 vibrerer elegant citrusgul med friske grønne glimt i glasset... Næsen er "hands down" fortryllende med de pureste rene og delikat dragende aromaer af knuste sten, flint og salte havbriser, der strømmer op fra glasset med en nærmest elektrisk mineralsk energi. Fine nuancer af grapefrugt, frisk lime, hvide blomster og bivoks knytter aromaerne sammen til en smuk og harmonisk buket... Hvidvinen lægger sig frisk og mineralsk på tungen, hvor frugten fremstår delikat, fokuseret og fremfor alt uhyre elegant. Når Carricante løftes helt op i GIODOs usvigelige verdensklasse, så udfylder den tomrummet mellem stor tysk Riesling og hvid burgundisk Grand Cru! Drik nu, eller gem +10 år fra høståret.
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Alberelli di GIODO Sicilia Carricante 2023 passer godt til...
Om Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Dette er min drøm,” afslører Carlo Ferrini. Italiens nok mest berømte vinmager lægger ikke skjul på, at projektet Podere Giodo er personligt og meget følelsesladet.
Den toscanskfødte ønolog har flere perfekte 100-point-ratings på sit CV, end vi umiddelbart kan holde styr på. Langt de fleste vine har han lavet for andre, eksempelvis Casanova di Neri, indtil han omkring årtusindeskiftet fik økonomi til og mulighed for at gå solo.
Projektet giver han navnet GIODO for at ære sine forældre, GIOvanna og DOnatello, som under strenge kår sled og slæbte for, at deres søn kunne få sig en uddannelse:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino starter i 2002, hvor Carlo Ferrini planter 2 ha med nøje udvalgte Sangiovese-kloner. I 2009 laver han sin første Brunello, og allerede med 2010 er der jackpot med perfekte 100 point fra James Suckling.
I dag råder vingården, belligende mellem Sant'Angelo in Colle og Sant'Antimo, over 6 hektar. Fra dette kølige og solbeskinnede terroir frembringer Ferrini med ubarmhjertig drueselektion som katalysator vine i verdensklasse. En streng grøn høst eliminerer ca. 40% af alle druer, for at de resten kan modne til perfektion.
Som resultat høster Carlos Brunello nærmest pr. automatik 100 point hos de store anmeldere. Han kunne godt lave flere flasker, men Brunello-konsortiet sætter strenge grænser for, hvor mange flasker fra Giodo-marken, der må have Brunello på etiketten. Derfor bruger Carlo en del af markens ”100 point-druer” til at lave Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk og nærmest burgundisk elegant fortolkning af Sangiovese. Verdenklasse til attraktiv pris!
Seneste skud på stammen,”Alberelli di Giodo”, er Carlo Ferrinis sicilianske projekt højt oppe på vulkanen Etna. Fra 1,5 hektar med 80 år gamle (præ-phylloxera) buskvine laver han en af verdens bedste rødvine på modedruen Nerello Mascalese, der også kendes som ”Siciliens Pinot Noir”. Allerede i premiereårgangen 2016 kåret som som ”Årets italienske debutvin”. Succesen er siden fulgt op med Alberelli di Giodos elegante hvidvin på Etna-specialiteten Carricante, der stilistisk placerer sig mellem Riesling og Chablis.
Vindata
Druer
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener
Syreindhold