
Ziereisen ST (Steinkrügle) Gutedel 2022
“A Chasselas with Burgundian character … Ageing potential of at least ten years.” – Hanspeter Ziereisen
Inspireret af forbilledet Coche-Dury i Meursault frembringer Hanspeter Ziereisen mesterligt mineralske og elegant fadlagrede hvidvine med op til 100 point.
Hvidvinen ST (tidligere kendt som hhv. «Steingrüble» og «Steinkrügle») er skabt på 100% Gutedel (Chasselas) fra op mod 50 år gamle vinstokke på den stejle, sydvendte enkeltmark Efringer Oelberg i det sydligste Baden.
Da vinene er ekstremt eftertragtede er det sjældent, at vinene fra Ziereisen når ud til anmelderne. Vi sendte i forrige årgang ST ud til de danske anmeldere og særligt René Langdahl var blown away… Duft af stor Chablis og 95 points lød dommen fra en af DK’s førende anmeldere.
Ziereisen kalder med rette denne på papiret dansende lette hvidvin for en ulv i fåreklæder. Smagen er pakket med karakter fra det mægtige terroir samt fra den hårde druepresning ved ca. 6 bars tryk. Læg dertil 20-24 måneders lagring i kontakt med gærresterne på brugte 650 liters egetræsfade fra tyske Assmann samt aftapning uden klaring og uden filtrering.
Intensiteten, mineraliteten og karakteren her er nærmest naturstridig, når du tager den lave alkoholprocent i betragtning…
Vi har været usædvanligt heldige at kunne få flasker fra den nye store årgang 2022. Til dig, der elsker mineralske store hvide bourgogne-vine som i Chablis og Puligny-Montrachet.
Nyd den til fisk og skaldyr, sushi, grillet fjerkræ, lette svamperetter og nøddeagtige oste. Server ved 10-13°C
Hvordan smager Ziereisen ST (Steinkrügle) Gutedel 2022?
Vinen står flot i glasset med sin sarte gyldne farve… Fra glasset strømmer super mineralske aromaer af røget flint og våd kalksten, der følges på vej med deliakte nuancer af saltet grillet grapefrugt, lindeblomst, orangeskal, citrongræs, pære, gul mirabelle og lidt eksotisk kvædefrugt, der toppes med strejf af nødder og champagnelignende ristet toast fra den næsten 2 år lange fadmodning på gæren…Wauw! Hvidvinen danser let og nærmest svævende over tungen som en ballerina i spring. Smagen er intens mineralsk, nøddeagtigt kompleks og enormt sirlig i frugten. Seriøs som hvid bourgogne og et unikum af en hvidvin fra Hans Peter Ziereisen!
Smagenoter
Flintesten
Grapefrugt
Nødder
Pære
Ristet brød
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Ziereisen ST (Steinkrügle) Gutedel 2022 passer godt til...
Om Weingut Ziereisen

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Manden er en legende. Hans vine er kult. Presenting sydtyske Hanspeter Ziereisen... verdensmester i Gutedel og Tysklands nok allerbedste producent af Pinot Noir! 100 point-vinmagere fra Tyskland kan tælles på meget få fingre - men hos Weingut Ziereisen i det sydligste Baden leverer samtlige vine velsmag, kompleksitet, personlighed og ratings på et så svimlende højt niveau, at husets samlede kollektion er kåret som Tysklands bedste! Master of Wine Anne Krebiehl anbefaler i sit hovedværk, The Wines of Germany, samtlige vine i sortimentet! Og da en anden Master of Wine, Tim Atkin, organiserede en stort anlagt blindsmagning af 400 tyske Pinot Noir-vine, var Weingut Ziereisen meget sigende den eneste med 3 vine i TOP 20.
Vi finder kultproducenten i den lille flække Efringen-Kirchen, som ligger i direkte nordlig forlængelse af den schweiziske storby Basel, og som mod vest grænser op til Rhinen og det sydligste Alsace. I dette lille samfund har foretagsomme familien Ziereisen huseret siden 1734, men indtil for 30 år siden med overvejende fokus på kvægdrift og planteavl. Kun 0,5 hektar var indtil da helliget dyrkning af vindruer, der blev solgt fra til det lokale kooperativ.
Familiens bourgognetossede unge søn, den snedkeruddannede Hanspeter Ziereisen som overtog familiegården i 1991, så dog et kæmpe potentiale i det lokale terroir Efringer Oelberg... En stejl og direkte sydvendt skråning med indiskutabel Grosses Gewächs-klasse og høj koncentration af Jura-kalksten i undergrunden. Faktisk så udpræget at marken grænser direkte op til et kalkbrud! Nok så vigtigt for druekvaliteten er terroirets eksponering for den tørre vind fra Middelhavet, der når frem til Efringen-Kirchen via porten til Bourgogne, "The Belfort Gap", mellem Jurabjergene og Vogerserne. Siden overtagelsen har Hanspeter Ziereisen øget familiens beholdning af vinmarker til 20 hektar, hvoraf størstedelen er perfekt beliggende på Efringer Oelberg.
Den 100% selvlærte winemaker gik fra starten eksperimenterende og udogmatisk til værks, hvilket dog med årene bragte ham på kolisionskurs med de tyske vinmydigheder. Konflikten kulminerede i 2004, hvor Ziereisens spontangærede, langsomt modnede og ufiltrerede vine trods tårnhøj kvalitet og anmeldertrække ud over alle grænser blev afvist som Qualitätswein, fordi "statens sheriffer" fandt rebellens vine for afvigende i smagen! Ziereisen blev først såret på stoltheden, men så nye muligheder i at markedsføre sine vine som Landwein, hvilket gav langt større frirum for eksperimenter, kreativitet og nytænkning. Succesen har været så enorm, at Ziereisen i dag er blevet en lederskikkelse for den kvalitetsfanatiske og hastigt voksende Badischer Landwein Bewegung, der er stiftet i 2016 som modbevægelse til de konservative og konformerende tyske vinmydigheder.
Ziereisen har fundet sin helt egen vej til verdensklassen! Ekstremt tæt beplantning – helt op til 20.000 planter pr. hektar. Kompressorluft blæst ind under blomstringen giver mindre kompakte klaser med færre og sundere druer! Fodtrampning af frugten. Lang macerationstid. Spontangæring med op til 80% hele drueklaser. Aldrig mere chaptalisering - derfor slanke og ranke vine! Hård presning af hvidvinsdruer for ekstra fenolisk udtræk og større smagskompleksitet. Ingen sulfit-tilsætning før aftapningen - som sker uden klaring og i hovedreglen uden filtrering. Disse karakterfulde vine behøver tid og kærlighed i tønde, flaske og glas... Derfor flere års fadlagring i selskab med de fine gærrester – typisk to vintre og to somre på lokale tyske fade fra Andreas Assmann. Dog meget mådeholden brug af ny eg.
Hovedfokus er på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokale hvidvinsdrue Gutedel (Chasselas), som Ziereisen har ført til 100 point-stjernestaus i den førende tyske vinguide Gault & Millau. Der suppleres med ca. 30% beplantaninger af fortrinsvis Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay og Syrah, hvis enkeltdruevine alle vælter sig i topratings fra verdens største anmeldere.
Edeltraud og Hanspeter Ziereisen, der i dag har nået starten af halvtredserne, krydser begge fingre for, at næste generations Ida og Johann en skønne dag vil overtage vingården. Alligevel har Hanspeter strengt forbudt sine børn at studere vin ved de højere læreantalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familien Ziereisen revolutionerer tysk vin... nedefra!
Vindata
Druer
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener