





Weingut Ziereisen Jaspis Däublin Syrah 2021
Glem Hermitage-højen og de andre topappellationer i Nordrhône… Hanspeter Ziereisens ”Jaspis” er den mest imponerende Syrah du kommer til at smage i år.
Formegentlig den bedste tyske Syrah nogensinde ifølge verdens største vinanmelder… Selvom Jaspis Syrah ikke er Ziereisens dyreste vin, så er det i skrivende stund hans højeste anmeldte vin hos Robert Parker. Hvilket ikke siger så lidt.
Du får nu muligheden for at smage efterfølgeren i årgang 2021, der stadig mangler at få Robert Parkers blåstempel, men tendensen peger kun én vej for Tysklands kultvinmager – OP!
Hanspeter Ziereisen er en af Tysklands pionerer, når det kommer til dyrkning af Syrah. Han udveksler ideer og metoder med topproducenter i Nordrhône, hvilket er med til at skabe helt unikke vine.
Hvis hans ”Gestad”-Syrah minder mest om St. Joseph, så er Jaspis-topvinen uden tvivl Côte Rotie. Kødfuld og koncentreret, men samtidig fløjlsblød og ultra-elegant med et enormt aldringspotentiale. En vaskeægte kultvin, der udover de 96 points fra Robert Parker også har scoret samme rating tidligere hos Jancis Robinson.
...
Nyd vinen til peberbøf, vildt, and, steaks, kraftige tapas, lam og modne oste. Server ved 16-18°C
Hvordan smager Weingut Ziereisen Jaspis Däublin Syrah 2021?
Mørk og dragende i glasset med små violette strejf i kanten. Alene duften efterlader en målløs med glasset i hånden… Næsen åbner med en moden og intens duft af blåbær, solbær, vilde hindbær og skovbær, der på bedste Côte Rotie-manér tilføres komplekse noter af peberkorn, røget kød og krydderurter. I munden er vinen overvældende intens med en kølig og saftig Syrah-frugt i front. Under den mørke bærsmag gemmer sig en gådefuld mineralitet og sødmefulde fadkrydderier, der fortsætter ind i den uendelige finish. Zensationel Ziereisen. Drik nu, eller gem 15-20 år fra høståret.
Smagenoter
Blåbær
Lakrids
Røg
Sort peber
Sorte kirsebær
Smagsprofil
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Hvordan er Weingut Ziereisen Jaspis Däublin Syrah 2021 fremstillet?
Ziereisen Jaspis Däublin Syrah er fremstillet på 100 % Syrah som høstes med de bare næver fra Hans Peters bedste parceller. Hans bedste parceller danner grundlag for Jaspis-serien, der er verdensberømte kultvine. 100 % afstilkning inden den 6 uger lange gæring. Vinen får luksusbehandling i kælderen med 22 måneder på de bedste tyske egetræsfade. Der bruges 50/50 af nye og gamle fade.
Druer
SyrahOm Weingut Ziereisen

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Manden er en legende. Hans vine er kult. Presenting sydtyske Hanspeter Ziereisen... verdensmester i Gutedel og Tysklands nok allerbedste producent af Pinot Noir! 100 point-vinmagere fra Tyskland kan tælles på meget få fingre - men hos Weingut Ziereisen i det sydligste Baden leverer samtlige vine velsmag, kompleksitet, personlighed og ratings på et så svimlende højt niveau, at husets samlede kollektion er kåret som Tysklands bedste! Master of Wine Anne Krebiehl anbefaler i sit hovedværk, The Wines of Germany, samtlige vine i sortimentet! Og da en anden Master of Wine, Tim Atkin, organiserede en stort anlagt blindsmagning af 400 tyske Pinot Noir-vine, var Weingut Ziereisen meget sigende den eneste med 3 vine i TOP 20.
Vi finder kultproducenten i den lille flække Efringen-Kirchen, som ligger i direkte nordlig forlængelse af den schweiziske storby Basel, og som mod vest grænser op til Rhinen og det sydligste Alsace. I dette lille samfund har foretagsomme familien Ziereisen huseret siden 1734, men indtil for 30 år siden med overvejende fokus på kvægdrift og planteavl. Kun 0,5 hektar var indtil da helliget dyrkning af vindruer, der blev solgt fra til det lokale kooperativ.
Familiens bourgognetossede unge søn, den snedkeruddannede Hanspeter Ziereisen som overtog familiegården i 1991, så dog et kæmpe potentiale i det lokale terroir Efringer Oelberg... En stejl og direkte sydvendt skråning med indiskutabel Grosses Gewächs-klasse og høj koncentration af Jura-kalksten i undergrunden. Faktisk så udpræget at marken grænser direkte op til et kalkbrud! Nok så vigtigt for druekvaliteten er terroirets eksponering for den tørre vind fra Middelhavet, der når frem til Efringen-Kirchen via porten til Bourgogne, "The Belfort Gap", mellem Jurabjergene og Vogerserne. Siden overtagelsen har Hanspeter Ziereisen øget familiens beholdning af vinmarker til 20 hektar, hvoraf størstedelen er perfekt beliggende på Efringer Oelberg.
Den 100% selvlærte winemaker gik fra starten eksperimenterende og udogmatisk til værks, hvilket dog med årene bragte ham på kolisionskurs med de tyske vinmydigheder. Konflikten kulminerede i 2004, hvor Ziereisens spontangærede, langsomt modnede og ufiltrerede vine trods tårnhøj kvalitet og anmeldertrække ud over alle grænser blev afvist som Qualitätswein, fordi "statens sheriffer" fandt rebellens vine for afvigende i smagen! Ziereisen blev først såret på stoltheden, men så nye muligheder i at markedsføre sine vine som Landwein, hvilket gav langt større frirum for eksperimenter, kreativitet og nytænkning. Succesen har været så enorm, at Ziereisen i dag er blevet en lederskikkelse for den kvalitetsfanatiske og hastigt voksende Badischer Landwein Bewegung, der er stiftet i 2016 som modbevægelse til de konservative og konformerende tyske vinmydigheder.
Ziereisen har fundet sin helt egen vej til verdensklassen! Ekstremt tæt beplantning – helt op til 20.000 planter pr. hektar. Kompressorluft blæst ind under blomstringen giver mindre kompakte klaser med færre og sundere druer! Fodtrampning af frugten. Lang macerationstid. Spontangæring med op til 80% hele drueklaser. Aldrig mere chaptalisering - derfor slanke og ranke vine! Hård presning af hvidvinsdruer for ekstra fenolisk udtræk og større smagskompleksitet. Ingen sulfit-tilsætning før aftapningen - som sker uden klaring og i hovedreglen uden filtrering. Disse karakterfulde vine behøver tid og kærlighed i tønde, flaske og glas... Derfor flere års fadlagring i selskab med de fine gærrester – typisk to vintre og to somre på lokale tyske fade fra Andreas Assmann. Dog meget mådeholden brug af ny eg.
Hovedfokus er på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokale hvidvinsdrue Gutedel (Chasselas), som Ziereisen har ført til 100 point-stjernestaus i den førende tyske vinguide Gault & Millau. Der suppleres med ca. 30% beplantaninger af fortrinsvis Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay og Syrah, hvis enkeltdruevine alle vælter sig i topratings fra verdens største anmeldere.
Edeltraud og Hanspeter Ziereisen, der i dag har nået starten af halvtredserne, krydser begge fingre for, at næste generations Ida og Johann en skønne dag vil overtage vingården. Alligevel har Hanspeter strengt forbudt sine børn at studere vin ved de højere læreantalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familien Ziereisen revolutionerer tysk vin... nedefra!
Vindata
Druer
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener