Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2024 ØKO




Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2024 ØKO
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
"91 point. Clean, transparent, focused and balanced, this is easy to drink and good value for money." (vurderet ved $15 ~ 110 kr.) - Robert Parker (tidl. årg.)
"92 point. Super vellavet klassiker man vel sagtens kan kalde for “det sikre køb”." – WineWherever (tidl. årg.)
"92 point. Jeg har tidligere ratet denne hvidvin fra Risky Grapes højt - navnlig i forhold til prisen, og jeg bliver vist nødt til at gøre det igen. Ærligt, så gør en hvidvin som denne det bare utrolig godt, og prisen er til at måbe over ... Det er et “must by”, den her." - Mad & Monopolet (tidl. årg.)
Verdens bedste hvidvinskøb? Atance Cuvée No 1 blev senest rekordratet hos Robert Parker med 91/100 ved en vurderingspris omkring 110 kroner. Se lige din pris her hos Supervin…
Når dette økologiske vidunder fire gange på fem årgange imponerer med 90-91 point fra samme Robert Parker, verdens mest prestigefyldte vinanmelder, så taler vi ikke kun om kvalitet, men så sandelig også om stabilitet, der er helt i særklasse til prisen.
Mineralsk som Chablis, blød og cremet som Alsace... Tag med på smagsrejse til Valencias bagland hvor vi finder enkeltmarken Conejeros 840 meter over havet... En rislende lækker hvidvin på den læskende østspanske Merseguera-drue, som er perfekt afrundet med bløde fersken- og honningnoter fra 30% Malvasia.
DEN LOKALE DRUE & VERDENS BEDSTE RESTAURANT
Merseguera - øøh hvad? Den lokale drue er rygraden i mesterværket. Der var stort set ingen udenfor Spanien, der kendte til den, før Mustiguillo serverede vin for verdens mest anerkendte vinanmelder, Robert Parker... Kort efter kunne vinene på Merseguera fra Mustiguillo findes på verdens fineste Michelin-restauranter - som El Bulli, Celler de Can Roca,The Dorcester og Fat Duck.
Økologisk og veganervenlig. Dejlig som aperitif, lækker til mad. Cuvée No 1. er ikke uden grund vores med afstand mest populære spanske hvidvin...
Vi taler absolut topkvalitet fra Østspaniens førende vinmager, Toni Sarrión fra verdensberømte Mustiguillo !
Smagenote
Cuvée No 1 2024 vibrerer elegant citrongul med friske grønne glimt... Fra glasset stiger delikate florale aromaer af hvide forårsblomster, saftige saltede citrusfrugter, pære, fersken og lidt eksotisk honningmelon, der giver plads til spændende mineralske nuancer af våd kalksten fra det højtliggende terroir... I munden leverer den økologiske hvidvin en blød og perfekt cremet tekstur, der kan minde om Pinot Gris fra Alsace… Smagen er dog klart mere frisk og læskende! Flot detaljeret finish med delikate frugtnuancer, honningstrejf og saltet mineralitet. Med denne geniale Atance i glasset forstår man straks, hvorfor mange så mange anmeldere og vinnydere knuselsker denne hvidvin! Drik nu, eller gem 4-5 år fra høståret.
Anmeldelser af Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2024
Ratings fra tidl. årg.
92/100 WineWherever, Rasmus Christensen
"Der er bare noget arketypisk spansk over denne vin lavet på druer dybt forankret i den iberiske halvø. Saftig, sprød, med fylde og levende syre. Gule mirabeller, grønne æbler og citron lemonade. Super vellavet klassiker man vel sagtens kan kalde for “det sikre køb”.
92/100 Mad & Monopolet
"Jeg har tidligere ratet denne hvidvin fra Risky Grapes højt - navnlig i forhold til prisen, og jeg bliver vist nødt til at gøre det igen. Ærligt, så gør en hvidvin som denne det bare utrolig godt, og prisen er til at måbe over. Den er fyldt med duft af citrus, modne pærer, fersken, melon og et lille hint af lakrids. I munden er den fyldig, rund med masser af frugtsødme og en fin mineralsk afslutning. Det er et “must by”, den her.
91/100 Robert Parker
“$15 | The white 2023 Atance Cuveé Nº1 was produced with 60% Merseguera, 30% Malvasía and 10% Macabeo fermented in stainless steel, matured with lees and bottled unoaked. After the experience with 2022, they harvested even earlier. The whites might have a faint herbaceous twist that provides freshness, and the wine has a moderate 12.5% alcohol and a pH of 3.39, denoting freshness. It has a faint iodine twist, which is more noticeable in warm years and derived from the limestone soils. Clean, transparent, focused and balanced, this is easy to drink and good value for money. 12,311 bottles produced. It was bottled in May 2024.”
Nyd den som aperitif eller til fisk og skaldyr, sushi, tapas, cremede pastaretter, lette asiatiske serveringer og milde oste. Server ved 8-10°C
Vinen er fremstillet på 75% Merseguera og 25% Malvasia, som håndhøstes fra fritstående buskvine i mere end 800 meters højde på monopolmarken Conejeros. Hvidvinens terroirpræg fremmes ved spontangæring med markens og kælderens naturligt forekommende gærstammer. Vinen er er fremstillet i en frisk og autenstisk gæring og kortvarig modning på ståltank med frugtbevarende temperaturstyring.
Om Mustiguillo
Hvis Noma lavede vin i Spanien…
René Redzepi fra Noma var pioner for michelinmad på glemte nordiske råvarer, og helt i samme ånd har Antonio Sarrión fra Bodega Mustiguillo gjort den skammeligt oversete østspanske Bobal-drue til en funklende verdensstjerne!
I 1990’erne vendte Antonio ”Toni” Sarrión ryggen til en karriere som forretningsmand for at hellige sig sin helt store passion: vin!
Hjemme på Valencia-egnen kastede Toni sig hovedkulds over studier i ønologi og vindyrkning, og snart efter huserede han i vinkældrene hos tophuse i Californien, Chile og Argentina (heriblandt verdensberømte Achaval Ferrer og 100 point-ikonet Zuccardi).
Toni var klar. Og tog særligt én observation med sig hjem til Østspanien: at mange af verdens største vine var lavet på lokale druesorter! Hans eget valg faldt på to regionale specialiteter, hvidvinsdruen Merseguera og rødvinsdruen Bobal.
Ingen af druene blev dengang regnet for noget, da de lokale Valencia-producenter med hjælp fra kunstvanding og hed dalvarme prioriterede størst mulige høstudbytter med henblik på produktion af billige og jævne konsumvine.Toni, derimod, dyrker druerne på fem unikke monopolmarker i 800 til 900 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans familie overtog tilbage i 1972.
Økologisk dyrkede marker? Kuperede, kalkholdige skråninger i 800-900 meters højde? Ingen kunstvanding og derfor mystisk lave høstudbytter? Spontangæring? Osv. osv… Ingen af de lokale forstod dengang et hak af, hvad Toni havde gang i, så ”Rasmus Modsat" oppe i højderne måtte begynde helt fra bunden med at fremstille simpel spansk bordvin (Vino de Mesa).
Ikke uden uro i maven lancerede Toni i 2003 endelig sin første flaske Bobal Quincha Corral… men da indflydelsesrige Robert Parker kvitterede med 95 point, var alt som med et trylleslag forandret. Snart blev der skålet i Bobal og Merseguera på verdens bedste restaurant, El Bulli, og sidenhen på Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck og mange andre michelinrestauranter!
I 2010 var selv de lokale skeptikere overbevist, og Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin helt egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. ”Food & Wine” har hyldet Mustiguillo som et af 20 bedste nye vinhuse, mens Antonio Sarrión af tyske ”Der Feinschmecker” er nomineret til titlen "Newcomer of the year". I 2012 var Mustiguillo at finde på Wine & Spirits Top 100 over “Wineries of the Year”.
I dag laver Bodegas Mustiguillo fortsat kun vine fra egne, økologisk certificerede marker, fremfor alt de to top-terroris Finca Terrerazo og Finca Calvestra. Sideløbende med prestigevinene fra Bodegas Mustiguillo, fremstiller Toni den populære, value-orienterede Atance-serie fra sit andet (og ligeledes økologisk certificerede) vinhus, Risky Grapes.