



Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2022 ØKO
”Quite amazing for the price” (+100 kroner) – Robert Parker
Sådan skrev en begejstret Robert Parker for få år siden om Cuvée No 1. Og vi kan lige så godt røbe det… 2022 er mindst lige så fantastisk en value som sine topanmeldte forgængere!
Mineralsk som Chablis, blød og cremet som Alsace... Tag med på smagsrejse til Valencias bagland hvor vi finder enkeltmarken Conejeros 840 meter over havet... En rislende lækker hvidvin på den læskende østspanske Merseguera-drue, som er perfekt afrundet med bløde fersken- og honningnoter fra 30% Malvasia.
Økologisk og veganervenlig. Dejlig som aperitif, lækker til mad. Cuvée No 1. er ikke uden grund vores med afstand mest populære spanske hvidvin...
Vi taler absolut topkvalitet fra Østspaniens største vinmager, Toni Sarrión fra Mustiguillo. Og se så lige prisen igen!
....
Nyd den som aperitif eller til fisk og skaldyr, sushi, tapas, cremede pastaretter, lette asiatiske serveringer og milde oste. Server ved 8-10°C
Hvordan smager Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2022 ØKO?
Cuvée No 1 2022 står elegant strågul i glasset... Duften begejstrer på lifligste vis med fine forårsblomster, saftige citrusfrugter, pære, fersken og lidt eksotisk honningmelon, der giver plads til spændende mineralske nuancer af salt og våd kalksten... I munden blød og cremet som intens Pinot Gris fra Alsace… men klart mere læskende, klart mere frisk! Flot detaljeret eftersmag, der klinger langsomt af med delikate frugtnuancer, honningstrejf og salt mineralitet. Un vino blanco perfecto! Drik nu, eller gem 4-5 år fra høståret.
Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2022 ØKO passer godt til...
Om Bodegas Mustiguillo

Hvis Noma lavede vin i Spanien…
René Redzepi fra Noma var pioner for michelinmad på glemte nordiske råvarer, og helt i samme ånd har Antonio Sarrión fra Bodega Mustiguillo gjort den skammeligt oversete østspanske Bobal-drue til en funklende verdensstjerne!
I 1990’erne vendte Antonio ”Toni” Sarrión ryggen til en karriere som forretningsmand for at hellige sig sin helt store passion: vin!
Hjemme på Valencia-egnen kastede Toni sig hovedkulds over studier i ønologi og vindyrkning, og snart efter huserede han i vinkældrene hos tophuse i Californien, Chile og Argentina (heriblandt verdensberømte Achaval Ferrer og 100 point-ikonet Zuccardi).
Toni var klar. Og tog særligt én observation med sig hjem til Østspanien: at mange af verdens største vine var lavet på lokale druesorter! Hans eget valg faldt på to regionale specialiteter, hvidvinsdruen Merseguera og rødvinsdruen Bobal.
Ingen af druene blev dengang regnet for noget, da de lokale Valencia-producenter med hjælp fra kunstvanding og hed dalvarme prioriterede størst mulige høstudbytter med henblik på produktion af billige og jævne konsumvine.Toni, derimod, dyrker druerne på fem unikke monopolmarker i 800 til 900 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans familie overtog tilbage i 1972.
Økologisk dyrkede marker? Kuperede, kalkholdige skråninger i 800-900 meters højde? Ingen kunstvanding og derfor mystisk lave høstudbytter? Spontangæring? Osv. osv… Ingen af de lokale forstod dengang et hak af, hvad Toni havde gang i, så ”Rasmus Modsat" oppe i højderne måtte begynde helt fra bunden med at fremstille simpel spansk bordvin (Vino de Mesa).
Ikke uden uro i maven lancerede Toni i 2003 endelig sin første flaske Bobal Quincha Corral… men da indflydelsesrige Robert Parker kvitterede med 95 point, var alt som med et trylleslag forandret. Snart blev der skålet i Bobal og Merseguera på verdens bedste restaurant, El Bulli, og sidenhen på Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck og mange andre michelinrestauranter!
I 2010 var selv de lokale skeptikere overbevist, og Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin helt egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. ”Food & Wine” har hyldet Mustiguillo som et af 20 bedste nye vinhuse, mens Antonio Sarrión af tyske ”Der Feinschmecker” er nomineret til titlen "Newcomer of the year". I 2012 var Mustiguillo at finde på Wine & Spirits Top 100 over “Wineries of the Year”.
I dag laver Bodegas Mustiguillo fortsat kun vine fra egne, økologisk certificerede marker, fremfor alt de to top-terroris Finca Terrerazo og Finca Calvestra. Sideløbende med prestigevinene fra Bodegas Mustiguillo, fremstiller Toni den populære, value-orienterede Atance-serie fra sit andet (og ligeledes økologisk certificerede) vinhus, Risky Grapes.
Vindata
Druer
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener