Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2022 ØKO
Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2022 ØKO
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
"92 point. Intet risky over denne vin fra Mustiguillo, der leverer kvalitet hvert år, og så til meget små penge." - WineWherever
"91 point. Risky Grapes laver spansk hvidvin, som tager dig direkte til hjertet af Barcelona" - Mad & Monopolet
"90 point. It's Mediterranean and juicy...more serious, with balsamic and floral notes." - Robert Parker
"90 point. Virker fyldigere end 2021'eren. Igen er det også smagsmæssigt en fyldig vin, der på overfladen virker blød og cremet, men så ruller der masser af bittersyrlig lemon hen over tungen sammen med lidt hvid peber, hvilket gør vinen langt mere frisk end duften egentlig indikerede ... Rigtig dejlig vin med denne søde og bitre smag, mens prisen fortsat er helt loco ... Satans god pris." - Houlberg
”Quite amazing for the price” (+100 kroner) – Robert Parker
Sådan skrev en begejstret Robert Parker for få år siden om Cuvée No 1. Og vi kan lige så godt røbe det… 2022 er mindst lige så fantastisk en value som sine topanmeldte forgængere!
Mineralsk som Chablis, blød og cremet som Alsace... Tag med på smagsrejse til Valencias bagland hvor vi finder enkeltmarken Conejeros 840 meter over havet... En rislende lækker hvidvin på den læskende østspanske Merseguera-drue, som er perfekt afrundet med bløde fersken- og honningnoter fra 30% Malvasia.
Økologisk og veganervenlig. Dejlig som aperitif, lækker til mad. Cuvée No 1. er ikke uden grund vores med afstand mest populære spanske hvidvin...
Vi taler absolut topkvalitet fra Østspaniens største vinmager, Toni Sarrión fra Mustiguillo. Og se så lige prisen igen!
Smagenote
Cuvée No 1 2022 står elegant strågul i glasset... Duften begejstrer på lifligste vis med fine forårsblomster, saftige citrusfrugter, pære, fersken og lidt eksotisk honningmelon, der giver plads til spændende mineralske nuancer af salt og våd kalksten... I munden blød og cremet som intens Pinot Gris fra Alsace… men klart mere læskende, klart mere frisk! Flot detaljeret eftersmag, der klinger langsomt af med delikate frugtnuancer, honningstrejf og salt mineralitet. Un vino blanco perfecto! Drik nu, eller gem 4-5 år fra høståret.
Anmeldelser af Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2022
92/100 WineWherever, Rasmus Christensen
"Intet risky over denne vin fra Mustiguillo, der leverer kvalitet hvert år, og så til meget små penge. Godt med fyldig krop, blomster, citrus, fersken og en behagelig friskhed. En vin der er nem at forstå og holde af. 92P"
91/100 Mad & Monopolet
"Risky Grapes laver spansk hvidvin, som tager dig direkte til hjertet af Barcelona. Den er lavet på Malvasia og Merseguera. I næsen er der duft af grillet citron, modne pærer, grape, hav og litchi. I munden er den blød, cremet og har en fin syre og god mineralitet - den er ideel til den store fiskeplatte med masser af skaldyr. Pr. fl. 149,95 / BEDSTE PRIS v/ 6 fl. 59,95"
90/100 Robert Parker
"The white blend 2022 Atance Cuveé Nº1 was produced with 75% Merseguera and 25% Malvasía from dry-farmed, organic vines in the village of Venta del Moro. It's Mediterranean and juicy, with 13% alcohol and a fresh and balanced palate with a similar profile to the white La Traca, less exotic, more serious, with balsamic and floral notes. It fermented with indigenous yeasts and was kept with fine lees until bottling in May 2023. It has a pleasant bitter twist in the finish. 13,145 bottles produced."
90/100 Houlberg
"Duftmæssigt er det en fyldig og virker endda næsten olieret i aromaerne, der helt sikkert er eksotiske med både melon, mango, hyldeblomst, banan og pærer ... atter noget sandeltræ, papkasser eller umami, lakridskonfekt og vingummi, sødlige blomster og en nærmest seksuel og erotisk tiltrækningskraft. Virker fyldigere end 2021'eren. Igen er det også smagsmæssigt en fyldig vin, der på overfladen virker blød og cremet, men så ruller der masser af bittersyrlig lemon hen over tungen sammen med lidt hvid peber, hvilket gør vinen langt mere frisk end duften egentlig indikerede. Dertil kommer lidt melon, pærer, en robust og hårdfør syre ... rigtig dejlig vin med denne søde og bitre smag, mens prisen fortsat er helt loco. 90 point. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 149,95 kr., mens prisen kun er 59,95 kr. ved køb af 6 flasker. Satans god pris."
....
Forrige årgang:
92/100 WineWherever, Rasmus Christensen (årg. 2021)
"Endnu en flot vin fra Risky Grapes. Og med 2021 årgangen bliver det ovenikøbet endnu bedre. Denne vin har noget meget tiltalende aromatisk og floralt over sig, som gør den til en glad og humørfyldt oplevelse. Specielt noterne af hyldeblomst, fersken, citrusfrugter og med et lille drys af fennikel i vinen."
91/100 Mad & Monopolet (årg. 2021)
"Det her er noget af den bedste value for money hvidvin, der findes, og med en skøn sensommer lurende om hjørnet så slår jeg gerne et slag for denne spanske hvidvin. Det gode ved den er, at den har fylde, dybde og mineralitet. I næsen har den citrus, sprøde pærer, fersken og masser af friskhed. I munden er den blød, cremet og har masser af syre, friskhed og mineralitet. (vurderet ved en tilbudspris på kr. 99,95)
90+/100 Robert Parker (årg. 2019)
"The white blend 2019 Atance Cuveé Nº1 was produced with 70% Merseguera and 30% Malvasía (Adriática) from dry-farmed and head-pruned vines in their Casa Segura estate in the village of Venta del Moro. The 2019 cold spell in the Mediterranean didn't reach here. It fermented with indigenous yeasts in stainless steel, where it matured until bottling. This is subtle and serious, a wine with more nuance and strong personality, quite amazing for the price. The palate reveals good tension, some austerity and super tasty flavors and a bitter twist in the finish. They started harvesting earlier, and the wine has gained in freshness without losing anything. Very good. 9,750 bottles were filled in May 2020.
90/100 Guia Peñin (årg. 2020)
"Color: bright straw, Aroma: ripe fruit, floral, Mouth: tasty, good acidity, fruity aftertaste"
90/100 Houlberg (årg. 2021)
"Sådan … spændende, tæt og rund duft, hvor frugten vel mest er eksotisk med melon, mango, hyldeblomst, banan, bananskræl og pærer, noget sandeltræ og papkasser, noget blødt og kalket, der lige suppleres med lidt blomstersødme … pollen, nogle sødligt duftende blomster – måske sommerfuglebusk – og lidt grønne blade. om sidst overraskes jeg virkelig af, at vinen er fyldigere end forventet. Det er blød, cremet med en lidt blød og vag syre. Så kommer der lidt hvid peber, pærer, saftig melon suppleret med en smule lemon bitterhed. Det giver vinen rygrad og derved også et frisk bid sammen med denne store comfortagtige bløde frugt, så dermed en rigtig fin hvidvin … og prisen for 6 flasker er helt tovlig samt tossegod. 90 point fra vinbloggeren. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 149,95 kr., mens prisen kun – helt loco – er 59,95 kr. ved køb af 6 flasker. Det gør nok vinen til et af de bedste hvidvinskøb i øjeblikket."
Nyd den som aperitif eller til fisk og skaldyr, sushi, tapas, cremede pastaretter, lette asiatiske serveringer og milde oste. Server ved 8-10°C
Vinen er fremstillet på 75% Merseguera og 25% Malvasia, som håndhøstes fra fritstående buskvine i mere end 800 meters højde på monopolmarken Conejeros. Hvidvinens terroirpræg fremmes ved spontangæring med markens og kælderens naturligt forekommende gærstammer. Vinen er er fremstillet i en frisk og autenstisk gæring og kortvarig modning på ståltank med frugtbevarende temperaturstyring.
Om Mustiguillo
Hvis Noma lavede vin i Spanien…
René Redzepi fra Noma var pioner for michelinmad på glemte nordiske råvarer, og helt i samme ånd har Antonio Sarrión fra Bodega Mustiguillo gjort den skammeligt oversete østspanske Bobal-drue til en funklende verdensstjerne!
I 1990’erne vendte Antonio ”Toni” Sarrión ryggen til en karriere som forretningsmand for at hellige sig sin helt store passion: vin!
Hjemme på Valencia-egnen kastede Toni sig hovedkulds over studier i ønologi og vindyrkning, og snart efter huserede han i vinkældrene hos tophuse i Californien, Chile og Argentina (heriblandt verdensberømte Achaval Ferrer og 100 point-ikonet Zuccardi).
Toni var klar. Og tog særligt én observation med sig hjem til Østspanien: at mange af verdens største vine var lavet på lokale druesorter! Hans eget valg faldt på to regionale specialiteter, hvidvinsdruen Merseguera og rødvinsdruen Bobal.
Ingen af druene blev dengang regnet for noget, da de lokale Valencia-producenter med hjælp fra kunstvanding og hed dalvarme prioriterede størst mulige høstudbytter med henblik på produktion af billige og jævne konsumvine.Toni, derimod, dyrker druerne på fem unikke monopolmarker i 800 til 900 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans familie overtog tilbage i 1972.
Økologisk dyrkede marker? Kuperede, kalkholdige skråninger i 800-900 meters højde? Ingen kunstvanding og derfor mystisk lave høstudbytter? Spontangæring? Osv. osv… Ingen af de lokale forstod dengang et hak af, hvad Toni havde gang i, så ”Rasmus Modsat" oppe i højderne måtte begynde helt fra bunden med at fremstille simpel spansk bordvin (Vino de Mesa).
Ikke uden uro i maven lancerede Toni i 2003 endelig sin første flaske Bobal Quincha Corral… men da indflydelsesrige Robert Parker kvitterede med 95 point, var alt som med et trylleslag forandret. Snart blev der skålet i Bobal og Merseguera på verdens bedste restaurant, El Bulli, og sidenhen på Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck og mange andre michelinrestauranter!
I 2010 var selv de lokale skeptikere overbevist, og Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin helt egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. ”Food & Wine” har hyldet Mustiguillo som et af 20 bedste nye vinhuse, mens Antonio Sarrión af tyske ”Der Feinschmecker” er nomineret til titlen "Newcomer of the year". I 2012 var Mustiguillo at finde på Wine & Spirits Top 100 over “Wineries of the Year”.
I dag laver Bodegas Mustiguillo fortsat kun vine fra egne, økologisk certificerede marker, fremfor alt de to top-terroris Finca Terrerazo og Finca Calvestra. Sideløbende med prestigevinene fra Bodegas Mustiguillo, fremstiller Toni den populære, value-orienterede Atance-serie fra sit andet (og ligeledes økologisk certificerede) vinhus, Risky Grapes.