
Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Chardonnay 2022 ØKO
2017 - udsolgt
2019 – udsolgt
2020 – udsolgt
2021 – udsolgt
2022 – NU PÅ LAGER!
Vil du smage Atance Chardonnay, så skal du være hurtig. Det her er en af de mest efterspurgte vine i hele vores sortiment og en af dem, der kun er ganske kort tid på lageret ad gangen.
Mange kalder den sprøde hvidvin for Spaniens svar på Chablis… Vi vil faktisk påstå, at det her er bedre. Der er nemlig en mineralsk kølighed over Atance Chardonnay, som kun kan opnås næsten 1 kilometer over havets overflade. Samtidig praler vinen af en fantastisk kompleksitet - pga. en speciel spontangæring fra markens egne gærstammer.
Økologiske Atance Chardonnay tager os med til den kølige enkeltmark Conejeros i Valencias bakkede bagland. Heroppe brillerer den friske frugt og terroirets mineralske aftryk, som winemaker Toni Sarrión bevarer i sin pureste, rene form.
Ingen Chardonnay kan følge med - rent kvalitetsmæssigt - i det her prisleje. Og præcis derfor er hvidvinen altid udsolgt.
Nyd den som aperitif eller til fisk og skaldyr, kylling, tapas, sushi, paella og let nøddeagtige oste. Server ved 8-12°C
Hvordan smager Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Chardonnay 2022 ØKO?
Atance Chardonnay frister fra glasset med sin lyse strågule farve… I næsen åbenbarer sig den skønneste duft af grønne æbler, hvid fersken, honningmelon, saltet mineralitet og nybagt brød fra ”Chablis-lagringen” på de fine gærrester… I munden dejlig cremet. Fra sprøde æbler og pærer fører frugtnoterne videre til mundvandsdryppende grillet citron og tropiske noter af fersken og honningmelon… Nøøøj, hvor det smager. Delikat, veldefineret og harmonisk med mundrensende friskhed og salte mineralske nuancer i eftersmagen... Et scoop af en spansk Chardonnay! Drik nu, eller gem 4-5 år fra høståret.
Smagenoter
Fersken
Flintesten
Grønne æbler
Honningmelon
Pære
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Chardonnay 2022 ØKO passer godt til...
Om Bodegas Mustiguillo

Hvis Noma lavede vin i Spanien…
René Redzepi fra Noma var pioner for michelinmad på glemte nordiske råvarer, og helt i samme ånd har Antonio Sarrión fra Bodega Mustiguillo gjort den skammeligt oversete østspanske Bobal-drue til en funklende verdensstjerne!
I 1990’erne vendte Antonio ”Toni” Sarrión ryggen til en karriere som forretningsmand for at hellige sig sin helt store passion: vin!
Hjemme på Valencia-egnen kastede Toni sig hovedkulds over studier i ønologi og vindyrkning, og snart efter huserede han i vinkældrene hos tophuse i Californien, Chile og Argentina (heriblandt verdensberømte Achaval Ferrer og 100 point-ikonet Zuccardi).
Toni var klar. Og tog særligt én observation med sig hjem til Østspanien: at mange af verdens største vine var lavet på lokale druesorter! Hans eget valg faldt på to regionale specialiteter, hvidvinsdruen Merseguera og rødvinsdruen Bobal.
Ingen af druene blev dengang regnet for noget, da de lokale Valencia-producenter med hjælp fra kunstvanding og hed dalvarme prioriterede størst mulige høstudbytter med henblik på produktion af billige og jævne konsumvine.Toni, derimod, dyrker druerne på fem unikke monopolmarker i 800 til 900 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans familie overtog tilbage i 1972.
Økologisk dyrkede marker? Kuperede, kalkholdige skråninger i 800-900 meters højde? Ingen kunstvanding og derfor mystisk lave høstudbytter? Spontangæring? Osv. osv… Ingen af de lokale forstod dengang et hak af, hvad Toni havde gang i, så ”Rasmus Modsat" oppe i højderne måtte begynde helt fra bunden med at fremstille simpel spansk bordvin (Vino de Mesa).
Ikke uden uro i maven lancerede Toni i 2003 endelig sin første flaske Bobal Quincha Corral… men da indflydelsesrige Robert Parker kvitterede med 95 point, var alt som med et trylleslag forandret. Snart blev der skålet i Bobal og Merseguera på verdens bedste restaurant, El Bulli, og sidenhen på Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck og mange andre michelinrestauranter!
I 2010 var selv de lokale skeptikere overbevist, og Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin helt egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. ”Food & Wine” har hyldet Mustiguillo som et af 20 bedste nye vinhuse, mens Antonio Sarrión af tyske ”Der Feinschmecker” er nomineret til titlen "Newcomer of the year". I 2012 var Mustiguillo at finde på Wine & Spirits Top 100 over “Wineries of the Year”.
I dag laver Bodegas Mustiguillo fortsat kun vine fra egne, økologisk certificerede marker, fremfor alt de to top-terroris Finca Terrerazo og Finca Calvestra. Sideløbende med prestigevinene fra Bodegas Mustiguillo, fremstiller Toni den populære, value-orienterede Atance-serie fra sit andet (og ligeledes økologisk certificerede) vinhus, Risky Grapes.
Vindata
Druer
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener