Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Chardonnay 2021 ØKO
Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Chardonnay 2021 ØKO
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
"92 point. Utrolig hvad man kan få for 60-kroners-klassen i disse tider... kommer fra Spanien, men har karakteristisk af Frankrig" - Mad & Monopolet
"92 point. Smag på Spanien med den økologiske Atance Chardonnay! Denne vin kommer direkte fra den kølige enkeltmark Conejeros i Valencias smukke, bakkede landskab, hvor den friske frugt og mineralske noter virkelig træder i karakter. Her får du en Chardonnay i en ren og naturlig form ... Vine fra Valencia er kendt for deres friskhed og karakter, og denne Chardonnay skuffer bestemt ikke." - Vin For Kvinder
"91 point. Man må konstatere, at Atance-serien leverer høj kvalitet til små penge år efter år." - WineWherever
Jep, alle elsker Atance Chardonnay. En "Chablis" fra Spanien? Næ, vi vil vove at påstå, at det her er bedre.
Der er en mineralsk kølighed over Atance Chardonnay, som kun kan opnås næsten 1 kilometer over havets overflade. Samtidig praler vinen af en fantastisk kompleksitet - pga. en speciel spontangæring fra markens egne gærstammer.
Økologiske Atance Chardonnay tager os med til den kølige enkeltmark Conejeros i Valencias bakkede bagland. Heroppe brillerer den friske frugt og terroirets mineralske aftryk, som winemaker Toni Sarrión bevarer i sin pureste, rene form.
Ingen Chardonnay kan følge med - rent kvalitetsmæssigt - i det her prisleje. Og præcis derfor er hvidvinen altid udsolgt.
Smagenote
Ved ophældningen smuk strågul med et vibrerende citrusgrønt skær… Næsen lover frisk Chardonnay med lækker duft af grønne æbler, hvid fersken, honningmelon, saltet mineralitet og nybagt brød fra ”Chablis-lagringen” på de fine gærrester… I munden dejlig cremet. Fra sprøde æbler og pærer fører frugtnoterne videre til mundvandsdryppende grillet citron og tropiske noter af fersken og honningmelon… Nøøøj, hvor det smager. Delikat, veldefineret og harmonisk med mundrensende friskhed og salte mineralske nuancer i eftersmagen... Et scoop af en spansk Chardonnay! Drik nu, eller gem 4-5 år fra høståret.
Anmeldelser af Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Chardonnay 2021
92/100 Mad & Monopolet
"Utrolig hvad man kan få i 60-kroners-klassen i disse tider! Dette er Chardonnay, som kommer fra Spanien, men har karakteristisk af Frankrig. I næsen har den mineralitet, “flint”, grønne æbler, melon og diskrete noter af tropisk frugt. I munden er den syrlig, mineralsk og har en skøn frugtsødme - skøn vin! 1 stk 149,95 – TILBUD v 6 fl. 64,95"
92/100 Vin For Kvinder
"Smag på Spanien med den økologiske Atance Chardonnay! Denne vin kommer direkte fra den kølige enkeltmark Conejeros i Valencias smukke, bakkede landskab, hvor den friske frugt og mineralske noter virkelig træder i karakter. Her får du en Chardonnay i en ren og naturlig form. I stedet for fadlagring, bevares vinens livlige og friske stil, der gør den let og læskende. I glasset kan du forvente friske noter af grønne æbler, hvid fersken, honningmelon og et strejf af saltet mineralitet. Den er perfekt som aperitif eller til et godt måltid! Vine fra Valencia er kendt for deres friskhed og karakter, og denne Chardonnay skuffer bestemt ikke.Den er en fantastisk ledsager til fisk og skaldyr, kylling, paella og nøddeagtige oste. Men den er også helt ideel til lette tapasretter, grillede grøntsager eller en cremet pastaret med svampe."
91/100 WineWherever, Rasmus Christensen
"Både blød og rund med fuldmoden frugt og en saltet mineralitet. Den fylder godt i munden og har sit helt eget spanske touch indprentet i denne Chardonnay. Man må konstatere, at Atance-serien leverer høj kvalitet til små penge år efter år." (vurderet ved en tilbudspris på kr. 99,95)
Nyd den som aperitif eller til fisk og skaldyr, kylling, tapas, sushi, paella og let nøddeagtige oste. Server ved 8-12°C
Vinen er fremstillet på 100% Chardonnay fra enkeltmarken Conejeros, der ligger i 850 meters højde og er velsignet med en veldrænet jordbund af sand, ler og kridt. Marken dyrkes økologisk og helt uden brug af kunstvanding.
I vineriet fremmes terroirpræget yderligere ved parcelvis spontangæring med markens og kælderens naturligt forekommende gærstammer. Efter omhyggelig sortering og afstilkning koldmacererer druerne i 4-8 timer ved 6°C. Vinens rene udtryk opnås ved gæring på ståltank med frugtbevarende temperaturstyring. Herefter følger nogle måneders modning på ståltank i kontakt med de fine gærrester, der afgiver ekstra fedme og kompleksitet til den færdige hvidvin.
Restsukkerindhold: under 1,5 gram pr. liter (tør)
Syreindhold: 5,43 gram pr. liter
Alkohol: 13 %
Om Mustiguillo
Hvis Noma lavede vin i Spanien…
René Redzepi fra Noma var pioner for michelinmad på glemte nordiske råvarer, og helt i samme ånd har Antonio Sarrión fra Bodega Mustiguillo gjort den skammeligt oversete østspanske Bobal-drue til en funklende verdensstjerne!
I 1990’erne vendte Antonio ”Toni” Sarrión ryggen til en karriere som forretningsmand for at hellige sig sin helt store passion: vin!
Hjemme på Valencia-egnen kastede Toni sig hovedkulds over studier i ønologi og vindyrkning, og snart efter huserede han i vinkældrene hos tophuse i Californien, Chile og Argentina (heriblandt verdensberømte Achaval Ferrer og 100 point-ikonet Zuccardi).
Toni var klar. Og tog særligt én observation med sig hjem til Østspanien: at mange af verdens største vine var lavet på lokale druesorter! Hans eget valg faldt på to regionale specialiteter, hvidvinsdruen Merseguera og rødvinsdruen Bobal.
Ingen af druene blev dengang regnet for noget, da de lokale Valencia-producenter med hjælp fra kunstvanding og hed dalvarme prioriterede størst mulige høstudbytter med henblik på produktion af billige og jævne konsumvine.
Toni, derimod, dyrker druerne på fem unikke monopolmarker i 800 til 900 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans familie overtog tilbage i 1972.
Økologisk dyrkede marker? Kuperede, kalkholdige skråninger i 800-900 meters højde? Ingen kunstvanding og derfor mystisk lave høstudbytter? Spontangæring? Osv. osv… Ingen af de lokale forstod dengang et hak af, hvad Toni havde gang i, så ”Rasmus Modsat" oppe i højderne måtte begynde helt fra bunden med at fremstille simpel spansk bordvin (Vino de Mesa).
Ikke uden uro i maven lancerede Toni i 2003 endelig sin første flaske Bobal Quincha Corral… men da indflydelsesrige Robert Parker kvitterede med 95 point, var alt som med et trylleslag forandret. Snart blev der skålet i Bobal og Merseguera på verdens bedste restaurant, El Bulli, og sidenhen på Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck og mange andre michelinrestauranter!
I 2010 var selv de lokale skeptikere overbevist, og Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin helt egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. ”Food & Wine” har hyldet Mustiguillo som et af 20 bedste nye vinhuse, mens Antonio Sarrión af tyske ”Der Feinschmecker” er nomineret til titlen "Newcomer of the year". I 2012 var Mustiguillo at finde på Wine & Spirits Top 100 over “Wineries of the Year”.
I dag laver Bodegas Mustiguillo fortsat kun vine fra egne, økologisk certificerede marker, fremfor alt de to top-terroris Finca Terrerazo og Finca Calvestra. Sideløbende med prestigevinene fra Bodegas Mustiguillo, fremstiller Toni den populære, value-orienterede Atance-serie fra sit andet (og ligeledes økologisk certificerede) vinhus, Risky Grapes.