Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Bobal 2021 ØKO
Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Bobal 2021 ØKO
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
"92 point. This is what Bobal can be.." - Robert Parker
92 point. Der er sådan set ikke noget “Risky” ved denne vin eller deres fremgangsmåde - det er nemlig spansk vin, som fungerer utrolig godt, og så er det virkelig value for money." - Mad & Monopolet
"91 point. For pokker hvor hænger det godt sammen ... Sprælsk, frisk og syrlig og fortsat til meget fornuftige penge" - Houlberg
"90 point. Det er nemt at drikke, men det er samtidig meget velskabt, spændende og anderledes." - Flaskehalsen
Anmelderfesten fortsætter… Årgang efter årgang står vinkritikerne i kø for at skamrose økologiske Atance Bobal, der grundet sin uhørt høje value-for-money desværre ofte er i restordre.
Nu er Spaniens bedste rødvinskøb landet i den nye årgang 2021, hvor frugten vibrerer med en særlig veloplagt friskhed og helt pragtfuld intensitet. Genial til en gang spanske tapas på terrassen!
Toni Sarión fra Mustiguillo, der laver verdens bedste Bobal og hvis vine findes på mange Michelin-restauranter verden over, laver sin røde Atance på topdruer fra gamle buskvine på monopolmarken Casa Segura 800 m. over havet.
Smagenote
Ved ophældningen funklende kirsebærrød med friske violette nuancer... Næsen lover super-læskende Bobal med sitrende friske frugtnoter af nyplukkede violer, vilde hindbær, granatæble, kirsebær og lidt bitterchokolade. Energisk vibrerende med friske urter og unik mineralitet fra sit højtliggende terroir ... I munden smygende silkeblød som et billardtæppe og tætpakket med slubrende hindbærsaftig frugt. Imponerende intensitet for prislejet, og tanninerne strammer madvenligt til i den læskende afslutning. Atance Bobal har aldrig været bedre… men skynd dig hellere at købe! Drik nu, eller gem 5-8 år fra høståret.
Anmeldelser af Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Bobal 2021
92/100 Robert Parker
"The 2021 Atance Tinto is pure Bobal from old vines at 800 meters above sea level in the village of Venta del Moro. It fermented with indigenous yeasts with a short maceration and matured in 8,000-liter oak vats for three months. It follows the line of the La Traca with some more concentration and depth. It's long and fresh, without the need of high ripeness or lots of oak, direct and honest. This is what Bobal can be... 44,823 bottles produced. It was bottled in April 2022.”
92/100 Mad & Monopolet
"Der er sådan set ikke noget “Risky” ved denne vin eller deres fremgangsmåde - det er nemlig spansk vin, som fungerer utrolig godt, og så er det virkelig value for money. Denne er på druen Bobal, som er ret god som enkeltdrue. Næsen er fyldt med duft af jordbær, hindbær, ribs, viol, laurbær, chokolade og et hint af vanilje. I munden er den læskende, har blide tanniner og en fin frugtfylde, som gør den fremragende til tapas, pizza, grillmad eller en god steak. 1 stk 149,95 / BEDSTE PRIS v/ 6 fl. 59,95"
91/100 Houlberg
"Som med 2020’eren dufter vinen bondsk, rustik, landlig og støvet med nogle mælkede noter, flæsk og en frugt med kirsebær, blåbær, ribs og mørke granatæbler suppleret med kakaopulver, chokolade og urter. Det er fortsat ikke vildt komplekst, men for pokker hvor hænger det godt sammen. I munden vinen en tak syrligere og på en eller anden måde tyndere end 2020’eren. Det betyder et meget frisk bid med rabarber, ribs og granatæbler og endda lidt citron, hvilket også giver noget bitterhed sammen med grønne elementer. Sprælsk, frisk og syrlig og fortsat til meget fornuftige penge. 91 point. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 149,95 kr., mens prisen er 59,95 kr. ved køb af 6 flasker."
90/100 Flaskehalsen
"Der er en overraskende lethed og saftige fornemmelser i denne Bobal fra det ellers så varme område omkring Valencia. Er du til saftig rødvin, der stadig smager af masser af frugt og bær, så kan Atance sagtens være noget, du vil komme til at holde rigtig meget af. Det er nemt at drikke, men det er samtidig meget velskabt, spændende og anderledes. Normalpris kr. 149,95 – Set til kr. 59,95"
....
Tidligere årgange:
93-94/100 Houlberg (årg. 2020)
"5,5 Thumbs Up. Christ for en dejlig frisk og frugtrig vin ... nærmest landlig, animalsk og støvet med kirsebær, blåbær og jordbær, virkelig bondsk og totalt charmerende, lidt mælket, flæsket og saftig med urter, kakaopulver samt chokolade, vanilje og kanel. Det er måske ikke vildt kompleks, men for pokker, hvor dufter det vildt godt. I munden er det slik for voksne ... saftig, lys, bondsk, livlig med både hindbær, rabarber, ribs og vild god friskhed. Vinen har en lysere og forholdsvis let frugt, kæmpe lethed, masser af grønne urter og - hold nu kæft - hvor smager det vildt godt. Det er en vin, som man bliver så duperet over ... og så fås den til menneskepenge og ophæver dermed tyngdeloven." (vurderet ved en tilbudspris på kr. 99,95)
90-94/100 Decanter (årg. 2019)
"Sweet, ripe and juicy fruit. Citrus pith and coriander seed add seasoning to the ripe, opulent berry fruit. Texture is silky with a long finish. Lively acidity gives energy to this charming wine"
93/100 Christine Parkinson (årg. 2019)
92/100 Sarah Jane Evans MW (årg. 2019)
92/100 Mad & Monopolet (årg. 2020)
"Risky Grapes høster store roser og høj score fra stort set alle, som smager deres vine, og det er forståeligt - det er nemlig både lækkert og nyt. Denne er lavet på “Bobal”-druen, som kommer fra Spanien og dyrkes meget omkring Valencia. Druen er tæt og kan give intense og kraftige vine, hvis de er lavet korrekt naturligvis, måske er det årsagen til, at producenten hedder “Risky Grapes”? I næsen har denne hindbær, kirsebær, rosenblade, violer og en helt tydelig duft af røde lidt umodne bær. I munden er den syrlig og fyldt med tanniner - det er er frisk vin, som adskiller sig fra andre vine - men absolut positivt og overraskende. Den kan drikkes alene eller til tapas, risotto og pastaretter." (vurderet ved kr. 99,95)
92/100 - WineWherever, Rasmus Christensen (årg. 2020)
"Det friske og krydrede udtryk Mustiguillo formår at få ud af Bobal-druen er meget let at holde af. Mørke bær, urter, mineralitet, og en kølighed fra de højtliggende vinmarker, giver vinen masser af charme, og gør den meget let drikkelig." (vurderet ved kr. 99,95)
91+/100 Robert Parker (årg. 2020)
"The 2020 ATANCE, pure Bobal from vines planted in 1975, fermented in 10,000-liter stainless steel tanks with indigenous yeasts at controlled temperature for a week and had a short maceration. The wine matured in 8,000-liter French oak vats for three months. This feels really harmonious, serious, nuanced and elegant, with subtle aromas and great balance and length. 45,025 bottles produced. It was bottled in April 2021."
90/100 Vinbladet (årg. 2020)
"Aromatisk duft, krydret med sort peber, ret vild i duften, flæsket med sorte bær. Cremet smag, fyldig med moden tannin og lang, krydret eftersmag med mørke, modne bær og sort peber." (vurderet ven en tilbudspris på kr. 99,95)
90/100 Beth Willard (årg. 2019)
90/100 Guia Peñin (årg. 2019)
"UDVALGTE HVERDAGSVINE: særdeles god til prisen" - Din VinGuide (årg. 2019)
Nyd den solo - eller til tapas, saftige steaks, lyst kød og fjerkræ, paella, pastaretter og cremede oste. Server ved 15-17°C
Vinen er fremstillet på 100% Bobal, der håndhøstes fra gamle buskvine på den økologisk dyrkede monopolmark Casa Segura. Heroppe i 800 meters højde modner druerne langsomt med en vekselvirkning af intenst dagslys og meget kolde nætter, som i samspil med den sandede og kalkholdige jorbund giver balanceret rødvin med frugt, mineralitet og frisk finesse. Ingen kunstvanding og strengt fokus på lavytydende Bobal-kloner.
Druerne afstilkes og mosten spontangærer med frugtbevarende temperaturstyring på ståltanke, hvorefter vinen modner i ca. 3 måneder på franske egetræsfade. Økologisk certificeret og veganervenlig.
Om Mustiguillo
Hvis Noma lavede vin i Spanien…
René Redzepi fra Noma var pioner for michelinmad på glemte nordiske råvarer, og helt i samme ånd har Antonio Sarrión fra Bodega Mustiguillo gjort den skammeligt oversete østspanske Bobal-drue til en funklende verdensstjerne!
I 1990’erne vendte Antonio ”Toni” Sarrión ryggen til en karriere som forretningsmand for at hellige sig sin helt store passion: vin!
Hjemme på Valencia-egnen kastede Toni sig hovedkulds over studier i ønologi og vindyrkning, og snart efter huserede han i vinkældrene hos tophuse i Californien, Chile og Argentina (heriblandt verdensberømte Achaval Ferrer og 100 point-ikonet Zuccardi).
Toni var klar. Og tog særligt én observation med sig hjem til Østspanien: at mange af verdens største vine var lavet på lokale druesorter! Hans eget valg faldt på to regionale specialiteter, hvidvinsdruen Merseguera og rødvinsdruen Bobal.
Ingen af druene blev dengang regnet for noget, da de lokale Valencia-producenter med hjælp fra kunstvanding og hed dalvarme prioriterede størst mulige høstudbytter med henblik på produktion af billige og jævne konsumvine.
Toni, derimod, dyrker druerne på fem unikke monopolmarker i 800 til 900 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans familie overtog tilbage i 1972.
Økologisk dyrkede marker? Kuperede, kalkholdige skråninger i 800-900 meters højde? Ingen kunstvanding og derfor mystisk lave høstudbytter? Spontangæring? Osv. osv… Ingen af de lokale forstod dengang et hak af, hvad Toni havde gang i, så ”Rasmus Modsat" oppe i højderne måtte begynde helt fra bunden med at fremstille simpel spansk bordvin (Vino de Mesa).
Ikke uden uro i maven lancerede Toni i 2003 endelig sin første flaske Bobal Quincha Corral… men da indflydelsesrige Robert Parker kvitterede med 95 point, var alt som med et trylleslag forandret. Snart blev der skålet i Bobal og Merseguera på verdens bedste restaurant, El Bulli, og sidenhen på Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck og mange andre michelinrestauranter!
I 2010 var selv de lokale skeptikere overbevist, og Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin helt egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. ”Food & Wine” har hyldet Mustiguillo som et af 20 bedste nye vinhuse, mens Antonio Sarrión af tyske ”Der Feinschmecker” er nomineret til titlen "Newcomer of the year". I 2012 var Mustiguillo at finde på Wine & Spirits Top 100 over “Wineries of the Year”.
I dag laver Bodegas Mustiguillo fortsat kun vine fra egne, økologisk certificerede marker, fremfor alt de to top-terroris Finca Terrerazo og Finca Calvestra. Sideløbende med prestigevinene fra Bodegas Mustiguillo, fremstiller Toni den populære, value-orienterede Atance-serie fra sit andet (og ligeledes økologisk certificerede) vinhus, Risky Grapes.