
Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Bobal 2020
Spaniens bedste rødvinskøb? Årgang efter årgang står anmelderne i kø for at skamrose Atance Bobal. 2019 blev testvinder til prisen i en stor Decanter-smagning, og 2020 sætter trumf på med bedste Parker-rating nogensinde!
Nu gør økologiske Atance Bobal comeback i den overstadigt frugtfriske årgang 2020 - der allerede imponerer med 91+ point fra Robert Parker. Helt uhørt for prislejet!
Forestil dig Châteauneuf, Pinot Noir og Brunello i ét og samme glas! Blød og frugtlækker som Châteauneuf, frisk og elegant som Pinot og med herligt urtede tanniner à la Brunello-druen Sangiovese.
Økologiske Atance er som en bugnende frugtkurv af saftige røde bær, der med garanti fremkalder sommerstemning fra første slurk! Toni Sarión fra Mustiguillo, kendt for verdens bedste Bobal, laver rødvinen på topdruer fra gamle buskvine på monopolmarken Casa Segura i 800 m. højde. Prøv den!
....
Nyd den solo - eller til tapas, saftige steaks, lyst kød og fjerkræ, paella, pastaretter og cremede oste. Server ved 15-17°C
Hvordan smager Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Bobal 2020?
Alerede i glasset indbydende kirsebærrød med et ungt lilla skær.. Næsen nærmest sitrer af ungdommelig frugtcharme med dragende dufte af viol, nyplukkede hindbær, granatæble, kirsebær og lidt chokolade. Energisk vibrerende med friske urter og spændende mineralitet... I munden smygende silkeblød som et billardtæppe og tætpakket med slubrende hindbærsaftig frugt. Eminent smagsdybde for prislejet, mens tanninerne strammer behageligt tørt til i den læskende eftersmag. En genial allrounder til hygge og mad! Drik nu, eller gem 5-8 år fra høståret.
Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Bobal 2020 passer godt til...
Om Bodegas Mustiguillo

Hvis Noma lavede vin i Spanien…
René Redzepi fra Noma var pioner for michelinmad på glemte nordiske råvarer, og helt i samme ånd har Antonio Sarrión fra Bodega Mustiguillo gjort den skammeligt oversete østspanske Bobal-drue til en funklende verdensstjerne!
I 1990’erne vendte Antonio ”Toni” Sarrión ryggen til en karriere som forretningsmand for at hellige sig sin helt store passion: vin!
Hjemme på Valencia-egnen kastede Toni sig hovedkulds over studier i ønologi og vindyrkning, og snart efter huserede han i vinkældrene hos tophuse i Californien, Chile og Argentina (heriblandt verdensberømte Achaval Ferrer og 100 point-ikonet Zuccardi).
Toni var klar. Og tog særligt én observation med sig hjem til Østspanien: at mange af verdens største vine var lavet på lokale druesorter! Hans eget valg faldt på to regionale specialiteter, hvidvinsdruen Merseguera og rødvinsdruen Bobal.
Ingen af druene blev dengang regnet for noget, da de lokale Valencia-producenter med hjælp fra kunstvanding og hed dalvarme prioriterede størst mulige høstudbytter med henblik på produktion af billige og jævne konsumvine.Toni, derimod, dyrker druerne på fem unikke monopolmarker i 800 til 900 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans familie overtog tilbage i 1972.
Økologisk dyrkede marker? Kuperede, kalkholdige skråninger i 800-900 meters højde? Ingen kunstvanding og derfor mystisk lave høstudbytter? Spontangæring? Osv. osv… Ingen af de lokale forstod dengang et hak af, hvad Toni havde gang i, så ”Rasmus Modsat" oppe i højderne måtte begynde helt fra bunden med at fremstille simpel spansk bordvin (Vino de Mesa).
Ikke uden uro i maven lancerede Toni i 2003 endelig sin første flaske Bobal Quincha Corral… men da indflydelsesrige Robert Parker kvitterede med 95 point, var alt som med et trylleslag forandret. Snart blev der skålet i Bobal og Merseguera på verdens bedste restaurant, El Bulli, og sidenhen på Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck og mange andre michelinrestauranter!
I 2010 var selv de lokale skeptikere overbevist, og Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin helt egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. ”Food & Wine” har hyldet Mustiguillo som et af 20 bedste nye vinhuse, mens Antonio Sarrión af tyske ”Der Feinschmecker” er nomineret til titlen "Newcomer of the year". I 2012 var Mustiguillo at finde på Wine & Spirits Top 100 over “Wineries of the Year”.
I dag laver Bodegas Mustiguillo fortsat kun vine fra egne, økologisk certificerede marker, fremfor alt de to top-terroris Finca Terrerazo og Finca Calvestra. Sideløbende med prestigevinene fra Bodegas Mustiguillo, fremstiller Toni den populære, value-orienterede Atance-serie fra sit andet (og ligeledes økologisk certificerede) vinhus, Risky Grapes.
Vindata
Druer
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage