



Mustiguillo Mestizaje Tinto Vino de Pago 2022 ØKO
Glem Ribera del Duero… Mestizaje fra enkeltmarken Finca Terrerazo er så vanvittigt lækker, at det 800 meter høje kalkstensterroir er tildelt Spaniens ”Grand Cru-appellation” Vino de Pago…
“The top of the Spanish quality pyramid in viticulture. This is roughly equivalent to the French term Grand Cru.” - Wein Plus Lexicon
Økologiske Mestizaje har længe været blandt de mest populære spanske rødvine i Danmark. Siden vi overtog importen og dumpende prisen drastisk, er efterspørgslen gået grassat...
Nu starter rivegildet om toplækre 2022, der er boostet med ekstra fadkrydderi samt lidt højere alkoholfylde i forhold til sin længe udsolgte forgænger.
I den nye årgang blander Bodegas Mustiguillo på eminent vis rhônedruen Grenache med lokale Bobal, inden den resulterende rødvin udvikler sig 12 lange måneder på store og små 225 liters franske egefade. Aftappet uden filtrering.
Her smager du fra første slurk, hvorfor Mustiguillo er den bedste vingård i Valencia, og hvorfor vinene skænkes på utallige Michelin-restauranter verden over... Absolut topkøb!
.....
Nyd den til steaks, tapas, lyst kød, svampe og cremede oste. Server ved 16-18°C.
Hvordan smager Mustiguillo Mestizaje Tinto Vino de Pago 2022 ØKO?
Mustiguillo Mestizaje Tinto Vino de Pago 2022 præsenterer sig kirsebærfarvet med et smukt violet skær… Fra glasset stiger den fortryllende duft af saftige røde kirsebær, vibrerende frisk granatæblejuice, mørke blommer og fuldmoden brombærfrugt, der gemmer på fine undertoner af kalk og middelhavsurter samt lidt ristede noter af kaffebønner og vanilje fra den 12 måneder lange fadlagring... Vinen glider dejlig cremet over tungen, hvor fadkrydringen integrerer sig harmonisk i 2022-årgangens flotte frugt. Lang og læskende finish med silkebløde tanniner og unik kalkmineralitet fra det exceptionelle terroir. Spansk kongevin i sin hidtil største årgang! Drik nu, eller gem + 10 år fra høståret.
Smagenoter
Brombær
Herbes de Provence
Røde kirsebær
Vanilje
Viol
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Mustiguillo Mestizaje Tinto Vino de Pago 2022 ØKO passer godt til...
Om Bodegas Mustiguillo

Hvis Noma lavede vin i Spanien…
René Redzepi fra Noma var pioner for michelinmad på glemte nordiske råvarer, og helt i samme ånd har Antonio Sarrión fra Bodega Mustiguillo gjort den skammeligt oversete østspanske Bobal-drue til en funklende verdensstjerne!
I 1990’erne vendte Antonio ”Toni” Sarrión ryggen til en karriere som forretningsmand for at hellige sig sin helt store passion: vin!
Hjemme på Valencia-egnen kastede Toni sig hovedkulds over studier i ønologi og vindyrkning, og snart efter huserede han i vinkældrene hos tophuse i Californien, Chile og Argentina (heriblandt verdensberømte Achaval Ferrer og 100 point-ikonet Zuccardi).
Toni var klar. Og tog særligt én observation med sig hjem til Østspanien: at mange af verdens største vine var lavet på lokale druesorter! Hans eget valg faldt på to regionale specialiteter, hvidvinsdruen Merseguera og rødvinsdruen Bobal.
Ingen af druene blev dengang regnet for noget, da de lokale Valencia-producenter med hjælp fra kunstvanding og hed dalvarme prioriterede størst mulige høstudbytter med henblik på produktion af billige og jævne konsumvine.Toni, derimod, dyrker druerne på fem unikke monopolmarker i 800 til 900 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans familie overtog tilbage i 1972.
Økologisk dyrkede marker? Kuperede, kalkholdige skråninger i 800-900 meters højde? Ingen kunstvanding og derfor mystisk lave høstudbytter? Spontangæring? Osv. osv… Ingen af de lokale forstod dengang et hak af, hvad Toni havde gang i, så ”Rasmus Modsat" oppe i højderne måtte begynde helt fra bunden med at fremstille simpel spansk bordvin (Vino de Mesa).
Ikke uden uro i maven lancerede Toni i 2003 endelig sin første flaske Bobal Quincha Corral… men da indflydelsesrige Robert Parker kvitterede med 95 point, var alt som med et trylleslag forandret. Snart blev der skålet i Bobal og Merseguera på verdens bedste restaurant, El Bulli, og sidenhen på Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck og mange andre michelinrestauranter!
I 2010 var selv de lokale skeptikere overbevist, og Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin helt egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. ”Food & Wine” har hyldet Mustiguillo som et af 20 bedste nye vinhuse, mens Antonio Sarrión af tyske ”Der Feinschmecker” er nomineret til titlen "Newcomer of the year". I 2012 var Mustiguillo at finde på Wine & Spirits Top 100 over “Wineries of the Year”.
I dag laver Bodegas Mustiguillo fortsat kun vine fra egne, økologisk certificerede marker, fremfor alt de to top-terroris Finca Terrerazo og Finca Calvestra. Sideløbende med prestigevinene fra Bodegas Mustiguillo, fremstiller Toni den populære, value-orienterede Atance-serie fra sit andet (og ligeledes økologisk certificerede) vinhus, Risky Grapes.
Vindata
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Næringsindhold
Allergener