
Mustiguillo La Garnacha 2020
Allerede i 1980 så Toni Sarrión det enorme potentiale i Grenache på et tidspunkt, hvor druen primært var kendt i Chateauneuf du Pape. I et hav af andre druesorter plantede han nye Grenache-stokke i det sensationelle, kalkholdige terroir, ”El Terrerazo”, der ligger i svimlende 800 meters højde.
I dag kan han så høsten frugten af hans utrolige forudseenhed, der kulminerede i 2017, hvor Decanter kårede hans Grenache til ”Bedste spanske vin”.
Den fyldige og bærspændte vin får et burgundisk touch af finesse og parfume, når Toni samgærer 20 % hele drueklaser med den øvrige most.
En vin, der har været med til at gøre Grenache trendy i Spanien, men som desværre kun producers i meget små mængder.
Nyd den til lam, saftigt oksekød, vildt, and, gris, kaftige tapas, BBQ og modne oste. Servér ved 16-18°C.
Hvordan smager Mustiguillo La Garnacha 2020?
Lækker kirsebærrød farve i glasset. Indsmigrende næse med frugt og floralitet i fantastisk samspil… Dybrøde jordbær, kirsch, blåbær og violer krydres med et herligt twist af middelhavskrydderier, engelsk lakrids og espressobønner. I munden sprængfyldt med energi og utallige bærnuancer, der suppleres af en gudeskøn flintestensmineralitet og diskrete fadkrydderier. Langt og slubrende frugtlækker finish med finpolerede tanniner sætter punktum for endnu en sublim vinoplevelse fra Toni Sarrión! Drik nu, eller gem 5-8 år fra høståret.
Mustiguillo La Garnacha 2020 passer godt til...
Om Bodegas Mustiguillo

Hvis Noma lavede vin i Spanien…
René Redzepi fra Noma var pioner for michelinmad på glemte nordiske råvarer, og helt i samme ånd har Antonio Sarrión fra Bodega Mustiguillo gjort den skammeligt oversete østspanske Bobal-drue til en funklende verdensstjerne!
I 1990’erne vendte Antonio ”Toni” Sarrión ryggen til en karriere som forretningsmand for at hellige sig sin helt store passion: vin!
Hjemme på Valencia-egnen kastede Toni sig hovedkulds over studier i ønologi og vindyrkning, og snart efter huserede han i vinkældrene hos tophuse i Californien, Chile og Argentina (heriblandt verdensberømte Achaval Ferrer og 100 point-ikonet Zuccardi).
Toni var klar. Og tog særligt én observation med sig hjem til Østspanien: at mange af verdens største vine var lavet på lokale druesorter! Hans eget valg faldt på to regionale specialiteter, hvidvinsdruen Merseguera og rødvinsdruen Bobal.
Ingen af druene blev dengang regnet for noget, da de lokale Valencia-producenter med hjælp fra kunstvanding og hed dalvarme prioriterede størst mulige høstudbytter med henblik på produktion af billige og jævne konsumvine.Toni, derimod, dyrker druerne på fem unikke monopolmarker i 800 til 900 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans familie overtog tilbage i 1972.
Økologisk dyrkede marker? Kuperede, kalkholdige skråninger i 800-900 meters højde? Ingen kunstvanding og derfor mystisk lave høstudbytter? Spontangæring? Osv. osv… Ingen af de lokale forstod dengang et hak af, hvad Toni havde gang i, så ”Rasmus Modsat" oppe i højderne måtte begynde helt fra bunden med at fremstille simpel spansk bordvin (Vino de Mesa).
Ikke uden uro i maven lancerede Toni i 2003 endelig sin første flaske Bobal Quincha Corral… men da indflydelsesrige Robert Parker kvitterede med 95 point, var alt som med et trylleslag forandret. Snart blev der skålet i Bobal og Merseguera på verdens bedste restaurant, El Bulli, og sidenhen på Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck og mange andre michelinrestauranter!
I 2010 var selv de lokale skeptikere overbevist, og Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin helt egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. ”Food & Wine” har hyldet Mustiguillo som et af 20 bedste nye vinhuse, mens Antonio Sarrión af tyske ”Der Feinschmecker” er nomineret til titlen "Newcomer of the year". I 2012 var Mustiguillo at finde på Wine & Spirits Top 100 over “Wineries of the Year”.
I dag laver Bodegas Mustiguillo fortsat kun vine fra egne, økologisk certificerede marker, fremfor alt de to top-terroris Finca Terrerazo og Finca Calvestra. Sideløbende med prestigevinene fra Bodegas Mustiguillo, fremstiller Toni den populære, value-orienterede Atance-serie fra sit andet (og ligeledes økologisk certificerede) vinhus, Risky Grapes.
Vindata
Druer
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage