
Mustiguillo Finca Terrerazo Vino de Pago 2020
Det er officielt... 2020 er den første perfekte årgang siden 2016 og 2011, hvor Decanter udråbte Finca Terrerazo som Spaniens bedste rødvin.
Og vinen er intet mindre end magisk! Robert Parker gav 94+ point til forgængeren 2019, der distancerede berømte kultvine fra Ribera del Duero, men kvalitetsfanatiske Mustiguillo stræber bare højere og højere år for år.
Sammen med Mustiguillo er vi gået på kompromis med indtjeningen og viser nu danskerne, at Valencias vildeste vin, i sin måske største årgang nogensinde, spiser kirsebær med de rigtig store drenge fra Ribera del Duero.
Mustiguillos topvin Finca Terrarazo er så forbløffende frugtlækker, komplekst krydret og mindblowing mineralsk, at det 800 meter høje og kalkholdige terroir, Finca Terrerazo, har fået sin helt egen appellation: Vino de Pago.
......
Nyd den til lam, saftige steaks, barbeque, simremad, svamperetter, kraftige tapas og modne oste. Server ved 16-18°C
Hvordan smager Mustiguillo Finca Terrerazo Vino de Pago 2020?
Ved ophældningen uigennemtrængelig mørk og fed i glasset! Næsen lover megavin med frugtlækkerier i spandevis… Powerfuldt vibrerende med kirsebær, blåbær, sorte blommer, hindbær, violer og lidt mynte, der trumfes med komplekse detaljer våd kalksten, tørrede urter, røgvarer, læder, mørkristet kaffe, chokolade og vanilje... På tungen smooth, intens og smukt brillerende med enormt raffinement og køligt sitrende mineralitet under årgangens perfekte superfrugt. Herlige hints af læder og skovbund hiver den fadkrydrede marathonfinish op i så høje luftlag, at selv Ribera del Dueros ikoner nok engang må snappe efter vejret! Drik nu, eller gem +15 år fra høståret.
Om Bodegas Mustiguillo

Hvis Noma lavede vin i Spanien…
René Redzepi fra Noma var pioner for michelinmad på glemte nordiske råvarer, og helt i samme ånd har Antonio Sarrión fra Bodega Mustiguillo gjort den skammeligt oversete østspanske Bobal-drue til en funklende verdensstjerne!
I 1990’erne vendte Antonio ”Toni” Sarrión ryggen til en karriere som forretningsmand for at hellige sig sin helt store passion: vin!
Hjemme på Valencia-egnen kastede Toni sig hovedkulds over studier i ønologi og vindyrkning, og snart efter huserede han i vinkældrene hos tophuse i Californien, Chile og Argentina (heriblandt verdensberømte Achaval Ferrer og 100 point-ikonet Zuccardi).
Toni var klar. Og tog særligt én observation med sig hjem til Østspanien: at mange af verdens største vine var lavet på lokale druesorter! Hans eget valg faldt på to regionale specialiteter, hvidvinsdruen Merseguera og rødvinsdruen Bobal.
Ingen af druene blev dengang regnet for noget, da de lokale Valencia-producenter med hjælp fra kunstvanding og hed dalvarme prioriterede størst mulige høstudbytter med henblik på produktion af billige og jævne konsumvine.Toni, derimod, dyrker druerne på fem unikke monopolmarker i 800 til 900 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans familie overtog tilbage i 1972.
Økologisk dyrkede marker? Kuperede, kalkholdige skråninger i 800-900 meters højde? Ingen kunstvanding og derfor mystisk lave høstudbytter? Spontangæring? Osv. osv… Ingen af de lokale forstod dengang et hak af, hvad Toni havde gang i, så ”Rasmus Modsat" oppe i højderne måtte begynde helt fra bunden med at fremstille simpel spansk bordvin (Vino de Mesa).
Ikke uden uro i maven lancerede Toni i 2003 endelig sin første flaske Bobal Quincha Corral… men da indflydelsesrige Robert Parker kvitterede med 95 point, var alt som med et trylleslag forandret. Snart blev der skålet i Bobal og Merseguera på verdens bedste restaurant, El Bulli, og sidenhen på Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck og mange andre michelinrestauranter!
I 2010 var selv de lokale skeptikere overbevist, og Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin helt egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. ”Food & Wine” har hyldet Mustiguillo som et af 20 bedste nye vinhuse, mens Antonio Sarrión af tyske ”Der Feinschmecker” er nomineret til titlen "Newcomer of the year". I 2012 var Mustiguillo at finde på Wine & Spirits Top 100 over “Wineries of the Year”.
I dag laver Bodegas Mustiguillo fortsat kun vine fra egne, økologisk certificerede marker, fremfor alt de to top-terroris Finca Terrerazo og Finca Calvestra. Sideløbende med prestigevinene fra Bodegas Mustiguillo, fremstiller Toni den populære, value-orienterede Atance-serie fra sit andet (og ligeledes økologisk certificerede) vinhus, Risky Grapes.
Vindata
Druer
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener