
Mustiguillo Atance Rosé 2021
Endelig er den her… Sidste års Parker-darling og denne sommers højeste brag af en økologisk spansk rosévalue! Mustiguillo gør det igen…
Den økologiske Atance-serie er synonym med en række af Spaniens bedste vinkøb. Produktionen er mikroskopisk og terroirpræget, så de populære vine er nærmest konstant i restordre.
Tag ikke fejl af prisen… Silkebløde Atance Rosé, skabt på lige dele Garnacha og Bobal, hæver sig så svimlende højt over den masseproducerede metervare, at det halve kunne være nok. Vi taler udsøgt spansk terroirvin fra den ældgamle vinmark Finca El Ardal i 680 meters højde.
Det er rislende elegant. Det er slubrende saftigt. Og det kan simpelthen ikke anbefales nok!
......
Nyd den som en sprød aperitif eller til fisk og skaldyr, lette tapas, sushi, asiatiske retter, fjerkræ, salater, marinerede grøntsager, risotto, paella, pasta og cremede oste. Servér ved 6-10°C
Hvordan smager Mustiguillo Atance Rosé 2021?
Roséen byder sig fristende til i glasset med sin sarte laksefarve… Næsen er dejlig floral med inviterende duft af hybenrose, der hurtigt får følge af saltet grapefrugt, skovjordbær, rabarber og granatæblesaft. Så frisk, delikat og sommerlig! I munden om muligt endnu bedre… Let cremet og meget læskende. Hver mundfuld svæver over tungen, hvor den aflejrer lag på lag af de fineste, nuancerede smagsnuancer. En meget flot og læskende rosé – der nærmest tigger om at blive nydt i store slurke! Kvaliteten her trodser enhver prislogik og udfordrer selvsikkert de dyre drenge fra Provence… Drik nu, eller gem 3-4 år fra høståret.
Mustiguillo Atance Rosé 2021 passer godt til...
Om Bodegas Mustiguillo

Hvis Noma lavede vin i Spanien…
René Redzepi fra Noma var pioner for michelinmad på glemte nordiske råvarer, og helt i samme ånd har Antonio Sarrión fra Bodega Mustiguillo gjort den skammeligt oversete østspanske Bobal-drue til en funklende verdensstjerne!
I 1990’erne vendte Antonio ”Toni” Sarrión ryggen til en karriere som forretningsmand for at hellige sig sin helt store passion: vin!
Hjemme på Valencia-egnen kastede Toni sig hovedkulds over studier i ønologi og vindyrkning, og snart efter huserede han i vinkældrene hos tophuse i Californien, Chile og Argentina (heriblandt verdensberømte Achaval Ferrer og 100 point-ikonet Zuccardi).
Toni var klar. Og tog særligt én observation med sig hjem til Østspanien: at mange af verdens største vine var lavet på lokale druesorter! Hans eget valg faldt på to regionale specialiteter, hvidvinsdruen Merseguera og rødvinsdruen Bobal.
Ingen af druene blev dengang regnet for noget, da de lokale Valencia-producenter med hjælp fra kunstvanding og hed dalvarme prioriterede størst mulige høstudbytter med henblik på produktion af billige og jævne konsumvine.Toni, derimod, dyrker druerne på fem unikke monopolmarker i 800 til 900 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans familie overtog tilbage i 1972.
Økologisk dyrkede marker? Kuperede, kalkholdige skråninger i 800-900 meters højde? Ingen kunstvanding og derfor mystisk lave høstudbytter? Spontangæring? Osv. osv… Ingen af de lokale forstod dengang et hak af, hvad Toni havde gang i, så ”Rasmus Modsat" oppe i højderne måtte begynde helt fra bunden med at fremstille simpel spansk bordvin (Vino de Mesa).
Ikke uden uro i maven lancerede Toni i 2003 endelig sin første flaske Bobal Quincha Corral… men da indflydelsesrige Robert Parker kvitterede med 95 point, var alt som med et trylleslag forandret. Snart blev der skålet i Bobal og Merseguera på verdens bedste restaurant, El Bulli, og sidenhen på Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck og mange andre michelinrestauranter!
I 2010 var selv de lokale skeptikere overbevist, og Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin helt egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. ”Food & Wine” har hyldet Mustiguillo som et af 20 bedste nye vinhuse, mens Antonio Sarrión af tyske ”Der Feinschmecker” er nomineret til titlen "Newcomer of the year". I 2012 var Mustiguillo at finde på Wine & Spirits Top 100 over “Wineries of the Year”.
I dag laver Bodegas Mustiguillo fortsat kun vine fra egne, økologisk certificerede marker, fremfor alt de to top-terroris Finca Terrerazo og Finca Calvestra. Sideløbende med prestigevinene fra Bodegas Mustiguillo, fremstiller Toni den populære, value-orienterede Atance-serie fra sit andet (og ligeledes økologisk certificerede) vinhus, Risky Grapes.
Vindata
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage