
Martin Codax Pizarras Cuatro Pasos Bierzo 2021
Verdens førende anmeldere og sommelierer går i kollektiv ekstase over Mencia-druen, der i hænderne på topnavne som Martin Codax leverer slubrende saftige rødvine med unik friskhed og mineralitet.
Cuatro Pasos chokerede alt og alle, da rødvinen imod enhver prislogik høstede imponerende 95 point fra Decanters topprofessionelle panel af blindsmagere.
Nu er samme rødvin landet i den helt dugfriske årgang 2021, hvor druerne fra Bierzos kystnære Atlanterhavsklima har frembragt en forrygende frugtlækker smagsprofil, der med garanti vil finde mange nye fans til kasseprisen under 100 kroner.
Er du glad for Piemontes saftige Barbera-rødvine, så vil du falde pladask for den nye årgang af Cuatro Pasos!
.....
En herlig ”allrounder” – nydes til tapas, pasta, pizza, gris, fjerkræ og diverse oste. Servér ved 16-18°C
”Cuatro Pasos” er Martin Codaxs spændende rødvinsprojekt i Bierzo. Codax brillerer med sine galiciske hvidvine på Albarino-druen, men disse suppleres nu med fabelagtige Mencia-rødvine fra naboregionen Bierzo.
Hvordan smager Martin Codax Pizarras Cuatro Pasos Bierzo 2021?
Ved ophældningen frisk kirsebærrød med lilla kant og umådeligt indbydende duft af viol, vilde hindbær, Morello-kirsebær og mørke blommer, der giver plads til pikante strejf af peber og timian samt strejf af vanilje fra fadlagringen... I munden blød og bærfrugtig med en enormt læskende friskhed. Mineraliteten sniger sig elegant frem i den lange finale, hvor fadet blander sig diskret i smagsbilledet med fine krydderstrejf og silkefine tanniner. Verdens bedste Mencia-value? Drik nu, eller gem 5-7 år fra høståret.
Hvordan er Martin Codax Pizarras Cuatro Pasos Bierzo 2021 fremstillet?
Cuatro Pasos Pizzares 2021 er fremstillet på 100% Mencia, nøje selekteret fra +60 år gamle vinstokke i Bierzo-regionen. Gæret på ståltank og afrundet 2-3 mdr. på 225 l. franske og amerikanske egetræsfade.
Druer
MenciaOm Bodegas Martin Codax
"Cooperative of the Year 2023" - Tim Atkin, Master of Wine
I Nordvestspanien ligger landets skjulte grønne perle, den smukke vinregion D.O. Rías Baixas. Netop her hører vinhuset Martin Codax til, som blev stiftet i 1986. Rías Baixas er kendt som landet med de tusind floder og som det ”Grønne Spanien” med de rullende bakker og frodige skove. Vineriet ligger i smukke Salnés Valley, som kun ligger en lille time væk fra selveste Santiago de Compostela-katedralen.
– Mon ikke englene synger, når de smager vinene fra Rías Baixas? Martin Codax, den kendte lokale trubadur som huset er opkaldt efter, sang i hvert fald om sin kærlighed til den Galiciske kyst og havet omkring.
Og netop havet er så vigtigt i Rías Baixas, hvor man har mange vinmarker tæt på havet. Vinmarkerne ligger lavt og aldrig mere end 300m over havets overflade. Det betyder et friskt, mineralsk og let saltet præg i vinene. Albariño, der er hovedruen i regionen, bærer små klaser med små druer, som fremmer en tidlig frugtmodning. Et fåtal af Martin Codax’ vine fadlagres på franske egetræsfade, men størstedelen er sprøde, friske og unge vine, der lagres på rustfrit stål. Regionen præges af et køligt atlantisk klima, hvor der kommer meget regn.
Hovedvinmageren er Luciano Amoedo, som er 9. generations vinmager. Han var med til at danne D.O. Rias Baixas tilbage i 1988, og er også medstifter af vineriet. Allerede fra starten fik vinene en varm modtagelse og påkaldte sig opmærksomhed både i hjemlandet Spanien og internationalt. Siden da er efterspørgslen kun steget i takt med den øgede anerkendelse, så der måtte gradvise udvidelser af markarealet til, og i dag råder huset over druer fra mere end 1400 bittesmå vinparceller, som dyrkes af 55 familier nær byen Cambados. Martin Codax er blevet et symbol på galicisk kultur, når den er bedst. Vinhuset holder stadig samme høje niveau – og samme fornuftige priser!
Vindata
Druer
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener
Restsukker
Syreindhold



