
Markowitsch, Chardonnay Schüttenberg 2013
2013 Gerhard Markowitsch Chardonnay Schüttenberg Carnuntum (Niederösterreich, Østrig)
Carnuntums kultvinmager Markowitsch står bag denne fornemt anmeldte ”Schuttenberg”. Østrigs bedste chardonnay?
Enkeltmarksvinen ”Schüttenberg” er en frisk og slank ”cool climate”-chardonnay med moderat alkohol og stor finesse. Vi anbefaler den som prisdygtigt alternativ til stor hvid bourgogne!
Let gylden i glasset. Forførende og detaljerig næse: grapefrugt, frisk pære, lemon curd og mandarinskal med eksotisk strejf af ananas. Komplekse noter af smør, røg, nødder og vanilje fra fadet. I munden cremet og mellemfyldig med melonfedme og livlig syre i perfekt balance. Finishen er lang og harmonisk med fin madvenlig syre og saltet mineralitet. (13,5% alkohol; gemmepotentiale: ca. 2022)
93/100 Falstaff Magazin (årg. 2013)
92/100 Wine Enthusiast (årg. 2014)
Anbefales til: fyldige salater – f.eks. Caesar Salad; smagfulde fisk – f.eks. laks, tun eller pighvar; skaldyr – f.eks. kammusling eller hummer; fjerkræ; cremede pastaretter og risotto – f.eks. med safran, trøffel eller svampe; cremede oste. Serveringstemperatur: 10-13°C
Den 900 hektar lille østrigske vinregion Carnuntum, beliggende mellem Wien i vest og den slovakiske grænse i øst, har gjort international kometkarriere med sit såkaldte ”rødvinsmirakel”. Carnuntum er i dag særlig kendt for ambitiøse, sensationelt frugtige og dog elegante rødvine med modne tanniner - og ingen leverer varen bedre end Gerhard Markowitsch. Efter dannelsesrejser til Bordeaux og Toscana overtog han i 1990 sin fædregård med blandingskultur, for blot 9 år senere at kunne lade sig hædre som ”Østrigs bedste vinmager” (Falstaff Magazin). Markowitsch producerer dog også fremragende hvidvine! 2013 Chardonnay Schüttenberg er fremstillet af håndhøstede druer fra den grus- og kalkholdige enkeltmark af samme navn.
Mosten spontangæres ved 20-25°C i delvist nye 228l. burgundiske fade med efterfølgende malolaktisk gæring. Vinen fadmodnes afslutningsvis med 12 mdrs. bærmekontakt.
Om Markowitsch

Kongen af Carnuntum. Punktum. Gerhard Markowitsch er den geniale østrigske winemaker, der med sin serie af mirakuløse rødvine har sat den 900 hektar lille vinregion Carnuntum på verdenskortet.
Efter dannelsesrejser til Bordeaux og Toscana overtog den unge og ambitiøse Gerhard i 1990 sin fædregård med blandingskultur, for blot 9 år senere at kunne lade sig hædre som ”Østrigs bedste vinmager” i Falstaff Magazin.
Et gennembrud af episke dimensioner fulgte, da en østrigsk lilleput nedlagde en burgundisk kæmpe: en Pinot Noir Reserve fra Gerhard Markowitsch bankede Romanée-Conti La Tache i en blindsmagning! Begivenheden chokbølger igennem hele vinverdenen... en ny stjerne var født!
Fra selvsamme terroirs som nævnte Reserve-flagskib (nærmere bestemt fra de kølige og kalkholdige enkeltmarker Ried Kirchtal og Ried Scheibner ved landsbyen Höflein) laver Markowitsch en billigere Pinot Noir, der er så god og godt anmeldt, at man må skamme sig fælt ved at bruge betegnelsen basisvin!
Men for Østrigs bedste rødvinsproducent stopper festlighederne ikke ved Pinot Noir… Fra sit cutting edge-vineri i Göttlesbrunn lancerer Markowitsch den ene topanmeldte pragtrødvin efter den anden: fra Bordeaux- og Bolgheri-inspirerede kultcuvéer (M1, Rosenberg, Redmont) til østrigske specialiteter på St-Laurent, Blaufränkish og Zweigelt. Glemte vi de hvide Grüner Veltliner Alte Reben og Meursault-dræberen Chardonnay Schüttenberg? 90+ point over hele linjen…
Vindata
Vinen kommer fra
Producent
Indhold
Alkohol-%








