
A.H. Riise Rum Caramel Cream Liqueur with rum and seasalt
A.H. Riise Caramel Cream Liqueur er kendt som et sødt alternativ til de ædle rommer fra A.H. Riises portefølje. Det er en likør med blød smag af rom og fyldig karamel.
A.H. Riise Caramel Cream Liqueur er formet på et grundlag af A.H. Riise X.O. Reserve Rum og fløde fra fritgående køer i Irland. De udsøgte ingredienser former en lækker, cremet likør med smagsnuancer af rom, karamel og et finish af havsalt, som harmonerer flot med den søde likør.
Kombinationen af det salte og det søde gør A.H. Riise Caramel Cream Liqueur til en perfekt ledsager til søde desserter eller til aftenkaffen.
Duft: Lette noter af rom og gammeldags cremet karamel.
Smag: Fløde og mynte efterfulgt af ny lavet kaffe samt en let, sprød note af salt.
Eftersmag: Varme noter af rum med hints af eg og krem.
Farve: Cafe latte
A.H. Riise Caramel Cream Liqueur med touch af havsalt
På A.H. Riises tid var likøren en helt central del af det gode liv. Men nydelsen af rommen med den cremede fløde var forbeholdt de velstillede dele af befolkningen.
Sådan er det heldigvis ikke længere. Men det fine touch af karamel tager afsæt i datidens traditioner for produktion af chokolade, marmelade og konfekt. Resultatet en blødt og lækkert touch af karamel, der smager af gamle dage.
De små mængder havsalt understreger A.H. Riises tilknytning til havet og søfart. Det sikrer samtidig likørens balance og en pikant friskhed. A.H. Riise Caramel Cream Liqueur er romlikør i særklasse.
Logbogen: Likøren
I dag er likør fremstillet af fine spiritushuse og købes på flaske hos vinhandleren. For mindre end hundrede år siden var likør noget den enkelte vinhandler eller apoteker selv fremstillede. I mange kældre var infusionskedlerne et fast inventar. På basis af ædel alkohol blev frugter, bær, krydderier og lægeurter tilsat. Her fik de lov at stå så længe eksempelvis A.H. Riise mente var nødvendigt. Når den gamle apoteker så mente tiden var inde, iværksatte han en behersket destillation hvorved alle indtrykkene fra bær og krydderier blev koncentreret og fremhævet i den endelige likør. Man kan forestille sig at St. Thomas apoteket i Vejle har modtaget havens frugter fra de gode kunder og omsat den til liflige likører. Nu kunne kunderne sidde i vintermørket og mindes den duftende sommerhave.
Om A.H. Riise Spirits
Albert Heinrich Riise (1810-1882) kom oprindeligt fra Ærøskøbing, og uddannede sig til cand. pharm. i København. Hvor han senere blev ansat på Det kgl. Militær- og Waisenhusapotek.
Riise var meget opsat på at åbne sit eget apotek, og da lejligheden bød sig, rejste han i 1838 til øen Sankt Thomas i det daværende Dansk Vestindien, hvor han af lidt snørklede veje til sidst åbner St. Thomas Apothecary Hall A.H. Riise.
Her fandt han hurtigt ud af, at der var gode penge i at handle med andet end apotekervarer, så han solgte også husholdningsartikler, kosmetik, konserves, chokolade og meget andet. Alberts engroshandel solgte til hele det Caribiske øhav.
A.H. Riise-brandet bliver født
Riise begyndte også at producerer rom og bitter. I starten til medicinsk brug imod maveonder og andre genvordigheder. Han udviklede brands som Old St. Croix, Riise’s Guava Rom og A.H. Riise Rom.
Salget af rom gik utroligt godt, faktisk så godt, at Riise med tiden blev en rig og indflydelsesrig mand. Han fik adskillige tillidshverv på Skt. Thomas, bl.a. blev han formand for Kolonialraadet, direktør i Bank og St. Thomas, kirkeværge, medlem af Borgerraadet og bestyrelsesmedlem i flere firmaer. I 1860 blev han Ridder af Dannebrog, og i 1878 blev han Etatsraad – en rangorden af høj prestige – fordi han havde skænket St. Thomas Kommune $6.000 til køb af tre skolebygninger.
Fra Skt. Thomas til Frederiksberg.
Albert Riise overlod apoteket på Skt. Thomas til svigersønnen Jens Alfred Alexius Jørgensen, hvorefter han rejser til København. Her køber han en stor villa, som han navngiver ”Villa St. Thomas”. Albert lod parken beplante med sjældne planter, anlagde damme og byggede et mægtigt drivhus. Han døde i villaen i 1882, 72 år gammel. Gravstedet på Solbjerg Parkkirkegård kan stadig findes den dag i dag.
I 1883 overtager sønnerne Valdemar og Karl apoteket på Skt Thomas i fællesskab. Apoteket brændte dog ned til grunden i julen 1895 – et stearinlys antændte et knastørt juletræ! Valdemar, som nu driver apoteket selv, får det hurtigt genopført, men grundet langvarig sygdom – samt Dansk Vestindiens svindende kommercielle betydning – sælger han i 1913 både apoteket og Riise Bay Rum til Oluf Volmer Poulsen.
Ved salget af Dansk Vestindien til USA i 1917, overfører Poulsen sin bevilling til Svane Apotek i Vejle. Apoteket på Skt. Thomas eksisterer stadig den dag i dag, nu under navnet ”Vejle St Thomas Apotek”. Ligeså er navnet A.H. Riise stadigt kendt på Skt Thomas – blandt andet finder man A.H. Riise Mall på Main Street 37, hvor der stadig produceres rom og bitter med navnet A.H. Riise.